Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos se on annettu jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake: Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Yleistä tietoa avioliiton solmimisesta ulkomailla tai avioliittoon vihkimisestä Suomessa saa maistraatista www.maistraatti.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tietoa Suomen kirkon vihkimisoikeudesta ulkomailla saa osoitteesta www.evl.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Avioliittoa ei voi solmia Suomen ulkomaan edustustossa. Kiinassa tapahtuvaa vihkimistä varten saa lisätietoja vihkivältä taholta (ml. vaadittavat asiakirjat).

Esteettömyystodistus tulee pyytää viimeisen kotikunnan maistraatista, sillä kirkkoherranviraston esteettömyys­todistusta ei hyväksytä Kiinassa. Maistraatin esteettömyystodistus tulee laillistaa: ensin Suomen ulkoministeriössä Helsingissä ja sen jälkeen Kiinan suurlähetystössä Helsingissä (www.chinaembassy-fi.org/eng/(Linkki toiselle web-sivustolle.)).

Ulkomailla solmittu avioliitto on pätevä Suomessa, mikäli se on pätevä siinä valtiossa, jossa se on solmittu. Ulkomailla solmittu avioliitto huomioidaan Suomessa vasta, kun se on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. Kiinassa solmitun Suomen kansalaisen avio­liiton rekisteröinnin voi tehdä suoraan maistraattiin tai Suomen ulkomaan edustuston kautta. Rekisteröinti on Suomessa maksuton ja kestää 6 viikkoa. Rekisteröintiä varten vaaditaan:

 1. Avioliittotodistus notarisoidaan kiinalaisella notaarilla, joka myös kääntää asiakirjan englanniksi. Paikallisten notaari­toimistojen yhteystiedot Kiinassa: https://api.egongzheng.com/thirdTransfer2.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.) (kiinaksi).
 2. Tämän jälkeen notarisoitu avioliittotodistus tulee laillistaa joko paikallisessa ulkoasiaintoimistossa (Foreign Affairs Office, FAO) tai Kiinan ulkoministeriön valtuuttaman agentuurin kautta. Yhteystiedot Kiinan ulkoministeriön sivuilla: http://cs.mfa.gov.cn/zggmcg/lsrz/sblsrzxz/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (kiinaksi), http://cs.mfa.gov.cn/wgrlh/lsrz/lsrzjjs/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
  Pekingin toimialue: Kiinan ulkoministeriössä
  Yhteystiedot: Legalization Division of the Consular Section of Ministry of the Foreign Affairs, 7th floor, South Tower, Ministry of Foreign Affairs, No. 2 Road, Chaoyangmen, Beijing. Puh. +86-010-65889761
  Shanghain toimialue: paikallisessa ulkoasiaintoimistossa (Foreign Affairs Office, FAO)
  Yhteystiedot: Shanghai Municipality Foreign Affairs Office (FAO), Authentication Office, Equatorial Hotel Office Building, Hua Shan Road No. 228, 2nd floor, Shanghai, Puh. +86-6247 0833
 3. Tämän jälkeen Suomen edustusto laillistaa todistuksen
  Pekingin toimialue: Suomen suurlähetystö Pekingissä
  Shanghain toimialue: Suomen pääkonsulaatti Shanghaissa