Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lähetä lapsen syntymätodistus Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kiinassa syntyneen Suomen kansalaisen voi rekisteröidä joko suoraan maistraattiin tai Suomen ulkomaanedustuston kautta. Rekisteröinti on Suomessa maksuton ja kestää 6 viikkoa. Rekisteröintiä varten vaaditaan:

 1. Synnytyssairaalan englanninkielinen syntymätodistus notarisoidaan kiinalaisella notaarilla. Notaari­toimistojen yhteystiedot Kiinassa: www.chinanotary.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (kiinaksi).
 2. Tämän jälkeen notarisoitu syntymätodistus tulee laillistaa:
  Pekingin toimialue: Kiinan ulkoministeriössä
  Yhteystiedot: Legalization Division of the Consular Section of Ministry of the Foreign Affairs, 7th floor, South Tower, Ministry of Foreign Affairs, No. 2 Road, Chaoyangmen, Beijing. Puh. +86-010-65889761 
  Shanghain toimialue: paikallisessa ulkoasiaintoimistossa (Foreign Affairs Office, FAO) 
  Yhteystiedot: Shanghai Municipality Foreign Affairs Office (FAO), Authentication Office, Equatorial Hotel Office Building, Hua Shan Road No. 228, 2nd floor, Shanghai. Puh. +86-6247 0833
 3. Tämän jälkeen Suomen edustusto laillistaa todistuksen
  Pekingin toimialue: Suomen suurlähetystö Pekingissä (avautuu uuteen ikkunaan)
  Shanghain toimialue: Suomen pääkonsulaatti Shanghaissa (avautuu uuteen ikkunaan)