Minister Väyrynen: Södra Kina är en viktig inkörsport till den kinesiska marknaden

Pressmeddelande 298/2010
13.10.2010

Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen är södra Kina ett viktigt lokomotiv i den kinesiska och globala ekonomin. Det medför stora möjligheter även för finländska företag. Minister Väyrynen framförde sina åsikter efter ett besök i Hongkong och Shenzhen den 11-13 oktober.

”Särskilda arrangemang för den ekonomiska utvecklingen i södra Kina har möjliggjort en snabb utveckling inom ekonomi och handel, och finländska företag har deltagit i den. Vi har dock långt ifrån fullt utnyttjat möjligheterna som den särskilda administrativa regionen Hongkong och den särskilda ekonomiska zonen Shenzhen erbjuder.”

Väyrynen påpekade att mer än hälften av jordens befolkning finns inom en fem timmars flygresa från Hongkong. Dessutom skapar det täta ekonomiska samarbetet mellan Hongkong och Shenzhen omfattande samarbetsmöjligheter på en marknad med tiotals miljoner människor. Väyrynens möten med ministern med ansvar för handel och ekonomi i Hongkong Rita Lau och representanter för stadsledningen i Shenzhen berörde framför allt samarbete inom informationsteknologi och cleantech. Som ett gott exempel lyfte Väyrynen fram det kinesiska innovationscentret ”Gyllene bron” (Golden Bridge), som ska inrättas i Finland. Centret är det första kinesiska innovationscentret som inrättas utomlands.

Minister Väyrynen och ministern med ansvar för handel och ekonomi i Hongkong Rita Lau diskuterade bland annat samarbete inom informationsteknologi. Minister Väyrynen och ministern med ansvar för handel och ekonomi i Hongkong Rita Lau diskuterade bland annat samarbete inom informationsteknologi.

”Samtidigt som södra Kina erbjuder imponerande utsikter till den kinesiska och globala marknaden är det bra att också komma ihåg Finlands betydelse för kinesiska företag som en port till det övriga Europa - den kortaste vägen från Asien till Europa går via Finland”, betonade Väyrynen.

Ministern påpekade också att finländska företag i Kina ska sträva efter ett så nära samarbete med varandra som möjligt.

”Finländska företag är, med några få undantag, små mätt med globala mått. Ju bättre vi kan utnyttja varandras styrkor genom samarbete, desto bättre är alltså våra möjligheter”, betonade Väyrynen. Det framgick även då ministern träffade representanter för Finnish Business Council i Shenzhen.

Minister Väyrynen besöker Kina i en knapp vecka för att främja exporten. Utöver Hongkong och Shenzhen besöker han Shanghai. Ministern åtföljs av en företagsdelegation på 25 representanter främst för informationsteknologi och finanssektorn.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375