Rådet för allmänna ärenden bereder Europeiska rådet i december


Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet
Pressmeddelande 334/2003
14.11.2003


EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 17 november. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och försvarsminister Seppo Kääriäinen.

Rådet för allmänna frågor inleder förberedelserna inför Europeiska rådet som sammanträder i Bryssel den 12 och 13 december. Huvudtemat för Europeiska rådet i december är åtgärder för ekonomisk tillväxt och ökad konkurrenskraft, inklusive Europeiska tillväxtinitiativet, utvidgningen samt migrations- och asylpolitiken. I samband med mötet sammanträder även regeringskonferensen, där ordförandelandet Italiens målsättning är att uppnå en slutlig förhandlingslösning.

Vid Europeiska rådet beslutas om "snabbstartsprogrammet" inom tillväxtinitiativet, genom vilket unionen försöker främja den ekonomiska tillväxten. Inom ramen för det påskyndade förfarandet upptecknar man de projekt inom transport, telekommunikation, forskning och energisektorn i vilkas finansiering unionen deltar. Finland har betonat att lösningen till långsiktig tillväxt står att finna framför allt i främjandet av know-how samt forsknings- och utvecklingsverksamhet. Finland strävar även efter att inverka på att för Finland viktiga projekt upptas i den förteckning över projekt som genomförs inom ramen för "snabbstartsprogrammet" som godkänns av Europeiska rådet.

Vid rådet redogör kommissionen för sitt lagstiftnings- och arbetsprogram för 2004. Finland stöder kommissionens målsättning att framgångsrikt slutföra anslutningen av de tio nya medlemsstaterna under 2004 samt målet att uppnå samförstånd om finansieringsramen vid Europeiska rådet i juni 2005. Liksom kommissionen anser även Finland att en övergripande utveckling av migrations- och asylpolitiken är viktig. Främjandet av legal immigration och bekämpningen av illegal immigration bör vara i balans.

Kommissionen förelägger rådet de tio anslutande ländernas övervakningsrapporter, EU:s strategi inför utvidgningen samt de årliga rapporterna om Bulgariens, Rumäniens och Turkiets framsteg. Avsikten med övervakningsrapporterna är att fungera som anvisningar för att avhjälpa de sista bristerna. Finland anser att rapporterna ger en mycket realistisk bild av verkligheten. Rapporterna om Bulgariens, Rumäniens och Turkiets framsteg ger å sin sida en god bild över vilka framsteg länderna gjort. Finland samtycker även till största delen med rekommendationerna i kommissionens strategidokument om fortsatta förhandlingar med Bulgarien och Rumänien.

I samband med rådets möte håller även regeringskonferensen en arbetssession på ministernivå. Temat för denna är ställningen och uppgifterna för unionens utrikesminister samt förfarandena gällande ändringar i det konstitutionella fördraget. Dessutom informerar Danmark de övriga medlemsstaterna om sitt undantag inom rättsliga och inrikes frågor.

Vad gäller yttre förbindelser diskuterar rådet uppföljningen av toppmötet mellan EU och Ryssland som hölls den 6 november i Rom. Rådet förbereder även utrikesministermötet mellan EU och västra Balkan den 9 december. EU stöder de riktlinjer för Kosovopolitiken som utarbetats under ledning av FN:s generalsekreterares specialsändebud Harri Holkeri. Rådet diskuterar även det försämrade säkerhetsläget i Irak och resultaten av den återuppbyggnadskonferens som hölls i Madrid i oktober. Dessutom behandlas bland annat EU:s och Afrikas relationer och lägesrapporterna över situationen i Mellanöstern, Iran och Afghanistan.

Försvarsministrarna deltar i rådets möte när det gäller europeisk säkerhets- och försvarspolitik. Rådet behandlar inrättandet av det organ för försvarsmateriel, forskning och försvarsresurser som beretts med utgångspunkt i de beslut som fattades vid Europeiska rådet i Thessaloniki. Ordförandeskapets mål är att verksamhetsprinciperna för organets organisation skall färdigställas före Europeiska rådets möte. Beredningsarbetet pågår fortfarande. Frågorna om finansieringen av organets verksamhet och personalrekryteringen behandlas i början av nästa år. Finland har allt sedan fördragsförhandlingarna i Amsterdam understött en intensifiering av försvarsmaterielsamarbetet som en del av utvecklandet av EU:s krishanteringsförmåga.

Rådet behandlar även rapporten om utveckling av krishanteringsresurserna och dess nya målsättningar. De frågor som tas upp är utvecklingen av EU:s resurser för snabba insatser, terrorbekämpningen och principerna för medlemsstaternas gemensamma utbildning inom den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken.

Angående utvecklingspolitiken diskuterar rådet den fredbevarande fonden för Afrika, om vars inrättande kommissionen och Afrikas statsöverhuvuden beslutade vid Afrikanska unionens toppmöte i Maputo i juli. Avsikten är att man i inledningsskedet skall reservera 250 miljoner euro ur Europeiska utvecklingsfonden för denna fond. Finland stöder inrättandet av den fredsbevarande fonden för Afrika och strävar efter att främja den interna fredsbevarande kapaciteten i Afrika.

Närmare upplysningar: överinspektör Lotta Lindegren, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150 och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097

EU