Färsk undersökning visar: Finlands utvecklingssamarbete har medborgarnas stöd och godkännande


Pressmeddelande från utvecklingspolitiska avdelningen
6.11.2003


Finländarnas tilltro till landets officiella utvecklingssamarbete är stor. Enligt en nyligen färdigställd undersökning anser tre av fyra finländare att utvecklingssamarbetet i vårt land är tämligen eller mycket effektivt och lyckat. Även åsikterna om stödets inriktning, dess målsättningar och verksamhetsområden svarar till stora delar mot praxis inom utvecklingssamarbetet. Ca 90 procent av dem som svarat anser att vårt lands internationella bistånd till krisdrabbade områden är lyckat.

Man vill fortfarande att största delen av biståndet skall gå till Afrika, där världens 30 fattigaste länder är belägna. De intervjuade anser att fattigdom, bristfälliga levnadsförhållanden. hungersnöd, otillräcklig hälsovård och vattenbrist är betydande orsaker till att människor i Afrika lever i misär. Lejonparten av Finlands viktigaste bilaterala utvecklingssamarbetsparter består av afrikanska länder.

Finländarna anser att utvecklingssamarbetet fortfarande bör inriktas framför allt på hälsovård och befolkningsfrågor, undervisning, vattenförsörjning, demokratisering och främjande av jämställdhet. Utvecklingssamarbetets viktigaste syften anses vara att hjälpa u-länderna till ekonomisk självständighet, att minska fattigdomen i u-länderna, att öka den globala säkerheten och att trygga freden i u-länder samt att bekämpa smittosamma sjukdomar, såsom HIV/AIDS. Även hejdandet av befolkningstillväxten och främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati är viktiga mål för utvecklingssamarbetet enligt finländarna. En fjärdedel av de personer som ingick i undersökningen anser att utvecklingssamarbetet bör bidra till ökad jämställdhet mellan rika och fattiga länder.

Största delen av finländarna anser att FN:s målsättning för utvecklingssamarbetet fortfarande är aktuellt. Enligt denna målsättning bör industriländerna avsätta 0,7 procent av sin bruttonationalinkomst för utvecklingssamarbete. Även en ökning av biståndet understöds; över hälften av svararna anser att biståndsmedlen bör ökas till minst FN:s målsättning. Över tre fjärdedelar av samtliga svarare önskade att biståndet skulle ökas från nuvarande nivå på knappt över 0,3 procent av BNI.

Undersökningen har genomförts av Taloustutkimus Oy i oktober 2003. För undersökningen intervjuades omkring 1 000 finländare i åldern 15-74 år i hela landet.

Undersökningen finns att tillgå på webbadress global.finland.fi/mielipidemittaus2003.pdf (på finska)

Närmare upplysningar fås av informationsenhetens chef Katri Kaarniala, tfn 09 1605 6348, e-post [email protected], och informatör Marja-Leena Suvanto, tfn 091605 6379, 040-594 5239, e﷓post [email protected], vid utrikesministeriet samt undersökningsdirektör Hannu Ilkas vid Taloustutkimus Oy, tfn 09 7585 1211, e﷓post [email protected].