Ambassadör Marjatta Rasi vid FN:s säkerhetsråd om genomförandet av rättsstatsprincipen


Pressmeddelande 30.9.2003

FN:s säkerhetsråd behandlade den 30 september FN:s roll för befästande av rättsstatsprinciperna i länder som håller på att återhämta sig från en konflikt. Finlands ständiga FN-representant, ambassadör Marjatta Rasi hänvisade i sitt anförande under mötet till Finlands starka rättsstatliga traditioner och konstaterade att vårt land i sina internationella förbindelser strävar efter att främja genomförandet av internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Ett effektivare genomförande av rättsstatsprinciperna kräver att de får en central ställning vid FN:s arbete och att de resurser som tilldelas för ändamålet ökas. Utvecklandet av de nationella polisstyrkorna och rätts- och fångvårdsväsendet bör enligt Rasi tas i beaktande när man planerar mandaten för fredsbevarande insatser. Det är livsviktigt att de lokala aktörerna och institutionerna involveras i genomförandet av rättsstatsprinciperna, eftersom det är de som övertar ansvaret när de internationella trupperna dras tillbaka. Den internationella brottmålsdomstolen spelar en central roll vid nationella förlikningsprocesser och Finland ger den sitt fulla stöd. Finland hoppas att säkerhetsrådets behandling inleder en process som gör rättsstatstemat till en bestående punkt på rådets dagordning.

Närmare upplysningar: Mari Lehkonen, Finlands ständiga representation vid Förenta nationerna(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) i New York, tfn +1 212 355 2100






FN