Finland stöder medborgarorganisationernas kampanj för en internationell konvention om vapenexport


Pressmeddelande 299/2003
10.12.2003


Amnesty International, Oxfam och över 500 andra organisationer har inlett en omfattande kampanj för att vapenhandeln skall regleras genom en internationell konvention (Framework Convention on International Arms Transfers). Man har även vädjat till Finlands regering för att få stöd för initiativet.

"Finland stöder strävan efter multilaterala förhandlingar och överenskommelser om principerna för en ansvarsfull vapenexportpolitik", konstaterar utrikesminister Erkki Tuomioja. I all vapenexport bör man beakta humanitära och människorättsliga synpunkter. Genom att effektivera kontrollen över vapenexporten kan man begränsa användningen av vapnen för brott mot de mänskliga rättigheterna och krigsförbrytelser.

Uppskattningsvis finns nästan 650 miljoner lätta vapen i världen. Det mänskliga lidande som en okontrollerad spridning av lätta vapen leder till kan ses i världens krishärdar. Varje år dödas ungefär en halv miljon människor med lätta vapen. Offren är i huvudsak civila, kvinnor och barn. Spridningen av massförstörelsevapen har under de senaste åren med fog blivit en gemensam orsak till oro i världen. Detta får emellertid inte leda till att de problem som orsakas av konventionella vapen, och särskilt lätta vapen, förbises. De lätta vapnen är i dagens värld fortfarande de vapen som orsakar verklig massförstörelse.

Inom det internationella samarbetet försöker man på många sätt åtgärda de problem som de lätta vapnen förorsakar. Genom FN:s handlingsprogram försöker man stoppa den illegala vapenhandeln. En utrotning av den illegala vapenhandeln förutsätter en övergripande ansats, där även staternas tillståndspliktiga vapenexport granskas. Vapen som exporteras på laglig väg slutar ofta som illegala överföringar. Den ansvarsfulla vapenexport som idkas av EU:s medlemsstater, däribland Finland, baserar sig på 1998 års gemensamma regler. Dessa regler kommer i och med EU:s utvidgning i maj nästa år att omfatta tio nya länder. Enligt EU:s bestämmelser används politiska kriterier vid prövningen av tillståndsansökningarna (mänskliga rättigheter, den mottagande statens inre och mellanstatliga konflikter, iakttagande av internationella förpliktelser osv.). I OSSE:s dokument om lätta vapen har man kommit överens om motsvarande kriterier för vapenexport. Det finns även andra regionala och nationella exempel på reglering av vapenexporten.

Det saknas emellertid en internationell ordning som skulle gälla vapenexport. Under uppföljningen av FN:s handlingsprogram för lätta vapen har man försökt ta fram miniminormer som skulle gälla alla stater. Finland har aktivt arbetat för att få med vapenexportkriterierna i FN:s handlingsprogram. Detta har även varit EU:s målsättning. Det är inte lätt att uppnå samförstånd. Utöver nya initiativ krävs att både regeringarna och medborgarorganisationerna aktiverar sig. Skyldigheter gällande vapenexport kan härledas ur flera redan befintliga avtal om humanitär rätt. Initiativet till denna konvention togs ursprungligen av ett antal mottagare av Nobels fredspris, och det centrala innehållet i den är en kartläggning av de globala skyldigheter som bör binda samtliga stater i världen.

"Det är dags att gå vidare i arbetet för att skapa internationella regler för vapenhandel. Vi anser att all verksamhet för att få till stånd ett så omfattande godkännande som möjligt av de principer som framställs i förslaget till internationell konvention om vapenexport är viktig. Finland är till sin del redo att stöda processen för en internationell konvention om vapenexport", sade utrikesminister Erkki Tuomioja i sitt uttalande på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Närmare upplysningar: utrikesministerns specialmedarbetare Folke Sundman, tfn 160 55016, ambassadrådet Erik Lundberg, enheten för vapenkontroll, utrikesministeriet, tfn 160 55584.