Finland fortsätter det civil-miltära samarbetet i Afghanistan

Utrikesministeriet har beviljat 100 000 euro i extra anslag för mindre anskaffningar för de finländska fredsbevarna i Afhanistan. Med det extra anslaget kommer man bl.a att reparera skolor, barnträdgårdar, sjukhus och ämbetsverk i Kabul. Dessutom skall man installera vattenpumpar.

Pengarna kanaliseras genom de finländska fredsbevararnas organisation SOAF , som ansvarar för CIMIC-samarbetet mellan civila och soldater samt förverkligar mindre utvecklingsprojekt, som stöder återuppbyggnaden. Det är en del av de internationella ISAF-fredsbevararstyrkorna i Kabul. År 2003 finansierar EU-kommissionen SOAFs återuppbyggnadsverksamhet med en miljon euro.

Den spända säkerhetssituationen i Afghanistan försvårar återuppyggnaden i landet. CIMIC-verksamheten ökar förtroendet mellan lokalbefolkningen och fredsbevararna. Därtill sysselsätter verksamheten lokalbefolkningen i Kabul. De finländska fredsbevararnas arbete som särskilt satsat på att förbättra kvinnors ställning, har rönt tacksamhet hos lokalbefolkningen, men även av projektets finansiärer. De tycker att projekten är konkreta och på ett effektivt sätt gagnar dem som är i behov av hjälp.

Ytterligare information från utrikesminsiteriet erhålles av utrikesrådet Mikko Pyhälä, tel. 09-160 55523, e-post [email protected]