Humanitärt bistånd från Finland till offren för Darfur-konflikten i Sudan

Pressmeddelande 132/2004
28.5.2004


Utrikesministeriet har beviljat 300 000 euro via Finlands Röda Kors för att hjälpa offren för konflikten i Darfur i Sudan.

Den humanitära situationen i Darfurområdet i Sudan har snabbt försämrats. Trots fredsförhandlingarna har striderna i Darfur fortsatt mellan den regeringsstödda janjawid-milisen och rebellgrupper. Bakgrunden till striderna ligger bland annat i den växande befolkningens konkurrens om land och vatten samt åsidosättandet av de lokala stammarna vid fredsförhandlingarna. Det finns nästan en miljon interna flyktingar i landet. Över 100 000 invånare från Darfur har flytt till Tchad. Tusentals människor uppskattas ha dött. Våldet riktar sig framför allt mot civilbefolkningen, och flera byar har förstörts. FN har uppskattat att Darfur hör till världens svåraste humanitära kriser.

Finlands bidrag sänds via FRK till Internationella Rödakorskommitténs biståndsprogram. Kommittén delar ut mat, läkemedel, tillfälliga bostäder samt vatten- och sanitationsbistånd och rustar upp lokala sjukhus och hälsostationer. Man hjälper även barn som på grund av konflikten skiljts från sina föräldrar. Dessutom delar man bland annat ut presenningar, filtar och tvål.

Utrikesministeriet har redan tidigare i år beviljat 1 990 000 euro och 400 000 euro i bistånd till offren för konflikten i Sudan samt för att hjälpa de sudanesiska flyktingarna i Tchad.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Leo Olasvirta, utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd, tfn (09) 160 56342.