Helsingforsprocessens medborgardiskussion i Villmanstrand

Pressmeddelande 159/2005
16.5.2005


Utrikesministeriets Europainformation och Helsingforsprocessen anordnar en för allmänheten öppen medborgardiskussion i Villmanstrand onsdagen den 18 maj kl. 15.30-17.30 i studenthusets auditorium, adress Laserkatu 10. Lokala samarbetsparter är Villmanstrands tekniska universitet och UPM Abp.

Temat för tillställningen är "Arbetskraftens och produktionens rörlighet - flyttar sig människan eller fabriken?". Om ämnet förs en paneldebatt. Panelen består av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki, UPM:s platschef Harry Sundqvist och professor Tauno Tiusanen från Villmanstrands tekniska universitet. Publiken har möjlighet att ställa frågor och delta i paneldebatten.

Evenemanget ingår i en serie regionala globaliseringsseminarier som har som syfte att erbjuda medborgarna en möjlighet att delta i diskussionen om kontrollen över globaliseringen och Helsingforsprocessens mål. Medborgardiskussionerna anordnas av Helsingforsprocessen, utrikesministeriets Europainformation, organisationsnätverket ”den globala medborgarplattformen”, Finlands studentkårers förbund och Ylehjälpen.

Helsingforsprocessen är ett gemensamt projekt mellan Finland och Tanzania som syftar till att främja nya metoder för att kontrollera globaliseringen. Processen når sin höjdpunkt under den Helsingforskonferens som hålls i september 2005 och resultaten från den kommer att stå till förfogande vid FN:s generalförsamling samma höst.

Närmare upplysningar: Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 160 55813, regioninformatör Anneli Nevalainen vid Europainformationen i Södra Karelen, tfn 010 3456210, samt generalsekreteraren för Villmanstrands tekniska universitets studentkår Olli Naukkarinen, tfn 040 5121580.