EU och Nato håller sin första gemensamma krishanteringsövning


Pressmeddelande 281/2003
17.11.2003


Den 19–25 november håller Europeiska unionen och Nato sin första gemensamma krishanteringsövning, som fått namnet CME/CMX 03. Övningens huvudsyfte är att öva de permanenta samarbetsarrangemangen mellan EU och Nato på krishanteringsområdet, och tyngdpunkten ligger i växelverkan mellan EU och Nato. Dessutom övar man med EU:s utrustning för civil krishantering. Vid övningen används inga trupper.

Under övningen koncentrerar man sig på hur EU på strategisk politisk-militär nivå förbereder sig för en imaginär FN-sanktionerad EU-ledd krishanteringsinsats, där man använder Natos resurser, men där Nato som helhet inte deltar. Övningen leder till utnämning av en kommendör för operationen och EU:s uppgiftsfördelning för inledning av den operativa planeringen både för den civila och den militära krishanteringens del.

Övningen genomförs i Bryssel och i de deltagande ländernas huvudstäder. Från EU:s sida deltar alla medlemsstater, berörda organ inom rådet, den höge representanten, kommissionen och EU:s satellitcentral. Inom Nato deltar alla medlemsstater och berörda organ vid huvudstaben, inklusive huvudstaben för Natos Europa-trupper (SHAPE).

I Finland svarar utrikesministeriet för samordningen av övningen, och dessutom deltar försvarsministeriet, huvudstaben, inrikesministeriet (särskilt polisen), justitieministeriet, Finlands ständiga EU-representation i Bryssel och Finlands Nato-representation i Bryssel.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Timo Ranta, utrikesministeriet, tfn 160 55660, och informatör Thomas Sund, försvarsministeriet, tfn 160 88273

EU
NATO
krishantering