Elisabeth Rehn kommer att befrämja demokrati och mänskliga rättigheter inom stabilitetspakten för sydöstra Europa


Från och med den tredje mars kommer Elisabeth Rehn att fungera som ordförande för arbetsbord-I, som behandlar frågor kring demokrati och mänskliga rättigheter. Rehn kallades till uppgiften av specialkoordinatorn för stabilitetspakten Erhard Busek. Dessutom kommer Rehn att bära huvudansvaret för stabilitetspaktens nya försoningsförslag. För att sköta dessa uppgifter har utrikesministeriet utnämnt Elisabeth Rehn till ministeriets specialexpert från och med 1.3.2003.

Sydöstra Europas stabiliseringspakt är en process som grundades 1999 på EU:s initiativ. Den kommer att stöda de sydösteuropeiska ländernas politiska och ekonomiska utveckling, ömsesidiga samarbete och euroatlantiska strävan för integration. Parter är förmånstagarländerna: Kroatien, Bosnien-Hertzegovina, Makedonien, Albanien, Serbien och Montenegro, Bulgarien och Rumänien, angränsande länder: Ungern, Slovenien, Turkiet och Moldova, och biståndsgivare: medlemsländerna för europeiska unionen, G 8-länderna, Norge, Schweiz, internationella finansinstitut samt en grupp internationella organisationer (bl.a. FN, OSSE, EN, NATO, OECD).

Rehns utnämning kommer att bekfästas i maj av regionbordet för sydöstra Europas stabiliseringspakt som är högsta beslutande organ i samband med stabiliseringspakten. Förutom arbetsbordet-I som behandlar frågor knyta till demokrati och mänskliga rättigheter täcker stabiliseringspakten ekonomisk återbyggnad, utveckling och samarbete (arbetsbord-II) och säkerhetsfrågor (arbetsbord-III).

Verksamhetsidén bakom sydöstra Europas stabiliseringspakt är att en rättsstat med effektivt fungerande demokatiska institutioner och demokratisk utveckling inte kan existera utan stabilitet, ekonomisk utveckling och välstånd på lång sikt. Respekt för demokratins principer och mänskliga rättigheter är förutsättning för både intern och extern säkerhet.

Under arbetsbordet-I arbetar sju olika arbetsgrupper: arbetsgrupperna för mänskliga rättigheter och minoritetsfrågor, jämlikhetsfrågor, handel och investering, stabilisering och kontroll av demografiska frågor, bekämpning av brott, lokaldemokrati, samarbete över gränserna samt mediearbetsgrupper.
Sydöstra Europas stabiliseringspakt har tre målsättningar för detta år: utveckla infrastrukturen, handel och investeringar, kontroll och stabilisering av befolkningsrörelser, kamp mot organiserad kriminalitet samt samt lokaldemokrati och samarbete över gränserna och media. De två sistnämnda hör alltså till arbetsbord-I:s kompetens.


Ytterligare information: ambassadrådet Katariina Niemenmaa, enheten för västra Balkan, tfn 09-16055623












EU
mänskliga rättigheter