Nionde ministermötet för Barents euroarktiska råd i Umeå


Pressmeddelande 235/2003
30.9.2003


Barents euroarktiska råd sammanträder den 2-3 oktober till sitt nionde ministermöte i Umeå. Vid ministermötet presenteras de resultat som uppnåtts inom ramen för rådets arbete under Sveriges tvååriga ordförandeskap och mötet avslutas med att ministrarna godkänner en resolution om fortsättningen på Barents-samarbetet. De ämnen som tas upp under ministermötet har indelats i grupper enligt temaområdena "Exchange, Enterprise, Environment". Inom ramen för dessa behandlas bl.a. ungdomssamarbetet , räddningssamarbetet Barents Rescue samt frågor inom trafik-, energi- och skogssektorerna. Avsikten är även att man vid mötet skall godkänna ett nytt program för hälso- och socialområdet för 2004-2006. Ministermötet mottar även en hälsning från Barents Business Advisory Group, som bildas av representanter för de regionala handelskamrarna. När det gäller miljöfrågor beslutade man vid Barents euroarktiska råds miljöministermöte i Luleå den 28 augusti om riktlinjerna och arbetsprogrammet för en renare produktion (Cleaner Production) och godkände utredningen om miljöinvesteringar i problemhärdarna i det ryska Barentsområdet. Ordförandeskapet för miljösamarbetet övergick i Luleå från Sverige till Finland.

Barents euroarktiska råd (BEAC) inrättades i januari 1993 genom en förklaring som avgavs vid ett möte mellan utrikesministrarna i Kirkenes i Norge. Rådets tioåriga existens firades genom ett statsministermöte i Kirkenes i januari 2003. Medlemmar i rådet är de nordiska länderna och Ryska federationen. Europeiska kommissionen deltar i rådets arbete inom ramen för sin behörighet. I rådets möten deltar dessutom nio stater som observatörer, dvs. Nederländerna, Storbritannien, Italien, Japan, Kanada, Polen, Frankrike, Tyskland och Förenta staterna. Ordförandeskapet växlar mellan de fyra stater vars territorium sträcker sig inom samarbetsområdet, dvs. Norge, Sverige, Finland och Ryssland. I Umeå övergår BEAC-ordförandeskapet från Sverige till Norge, som inleder den tredje ordförandeskapsomgången.

För det regionala Barents-samarbetet har man inrättat ett regionråd, med de norra förvaltningsområdena för Norge, Sverige och Finland samt de regionala förvaltningarna för nordvästra Ryssland som medlemmar. Regionrådets ordförandeskap övergår vid det möte som hålls den 2 oktober i Umeå från Nordland i Norge till Västerbotten i Sverige. Regionrådet har utarbetat en resolution som överlåts till ministermötet.

Finlands delegation vid ministermötet i Umeå leds av den politiska avdelningens chef Markus Lyra.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Erik Ulfstedt, tfn 09 160 55279, 040 839 4639 och attaché Johanna Birkstedt, tfn 09 160 55772, Enheten för den nordliga dimensionen, utrikesministeriet










nordiskt samarbete
nordliga dimensionen