Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Lähetä lapsen syntymätodistus Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Syntymän rekisteröinti Etelä-Afrikassa

Rekisteröinnin Suomen väestötietojärjestelmään tekee Digi- ja väestötietovirasto (DVV). Lähtökohtaisesti tee ilmoitus suoraan DVV:lle. Katso tarkemmat ohjeet rekisteröintiin sivuiltaan(Linkki toiselle verkkosivustolle). Jotta lapsen syntymä Etelä-Afrikassa voidaan rekisteröidä Suomessa, tulee alkuperäiseen "unabridged" syntymätodistukseen hankkia apostille. Apostillen saa Etelä-Afrikan ulkoministeriöstä (Dirco) (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Mikäli et voi hoitaa rekisteröintiä suoraan DVV:oon, Pretorian suurlähetystö voi välittää tiedot eteenpäin. Suurlähetystö perii asiakirjojen toimittamisesta Ulkoministeriön maksuasetuksen mukaisen maksun (30 euroa).  Toimita tässä tapauksessa ilmoituskaavake, alkuperäinen apostilloitu unabridged syntymätodistus, kopiot vanhempien passeista sekä maksukuitti lähetystölle. 

Lapselle voidaan hakea Suomen passia vasta kun DVV on vahvistanut rekisteröinnin ja ilmoittanut lapsen henkilötunnuksen.