Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta. Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava.

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta.

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos sen on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake.

Lomake

Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)

Rekisteröinti Etelä-Afrikassa

Jotta Etelä-Afrikassa solmittu avioliitto voidaan rekisteröidä Suomessa, tulee alkuperäiseen avioliittotodistukseen hankkia apostille. Apostillen saa Etelä-Afrikan ulkoministeriöstä (Dirco), ohjeet löytyvät heidän kotisivuilta. Tuo tai lähetä rekisteröinti-ilmoitus, alkuperäinen avioliitto apostillen kera sekä mielellään kopiot passeista lähetystölle. Otamme alkuperäisistä asiakirjoista kopiot ja toimitamme ne edelleen maistraattiin Suomessa. Alkuperäisen vihkitodistuksen saat takaisin.

Asiakirjojen toimitusaika lähetystöltä Suomeen on muutama viikko kuriiriaikatauluista riippuen. Rekisteröinti Suomessa vie myös muutaman viikon. Asiakirjat voi toimittaa Suomeen myös itse kaupallisella kuriirilla.