Suomi Etelä-Afrikassa

Suomen ja Etelä-Afrikan väliset diplomaattisuhteet solmittiin 7.1.1949. Ensimmäinen suurlähettiläs nimitettiin vuonna 1991. Suhteiden läheisyys on vaihdellut poliittisen tilanteen mukaisesti. Suomi vaikutti aktiivisesti apartheidin kaatamiseksi ja osallistui kauppasaartoon vuosina 1987-1991. Virallisten suhteiden aktiivinen jälleenrakennus alkoi vuonna 1994 järjestettyjen ensimmäisten demokraattisten vaalien jälkeen. Tämän tuloksena poliittinen vuoropuhelu on tiivistynyt ja kauppavaihto on kasvanut.

Suomen Pretorian suurlähetystön tehtävänä on Suomen kansallisten etujen edistäminen ulkomailla sekä suomalaisten etujen ja oikeuksien valvominen Etelä-Afrikassa. Suurlähetystö hoitaa yhteydenpidon Suomen ja Etelä-Afrikan viranomaisten kesken sekä tekee Suomea ja maamme vahvuuksia tunnetuksi paitsi Etelä-Afrikassa, myös muissa vastuullamme olevissa ns. sivuakkreditointimaissa Botswanassa, Lesotossa ja Mauritiuksella.

Myös Business Finlandilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) on toimisto Etelä-Afrikassa, Johannesburgissa. Business Finland tarjoaa kansainvälistymis- ja innovaatiorahoituspalveluita suomalaisille yrityksille.

Suomi-Etelä-Afrikka seura(Linkki toiselle web-sivustolle.) on toiminut vuodesta 1990. He järjestävät keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksia sekä osallistuvat tapahtumiin pääasiassa Suomessa.

Facebookista löytyy erilaisia suomalaisten ryhmiä, kuten suomalaiset Etelä-Afrikassa tai Kapin suomalaiset.