Coronaläget i Thailand

I Thailand råder landsomfattande undantagstillstånd. Kravet på inresetillstånd och försäkring för Thailand pass slopades 1.7. Vaccinerade måste uppvisa intyg över coronavaccinationer. Ovaccinerade eller och delvis vaccinerade måste uppvisa ett intyg över ett negativt RT-PCR eller ATK-test som har tagits inom 72 timmar före avresa. Tjänsterna och inrikestrafik fungerar i stort sett. Användningen av ansiktsskydd är frivillig, men rekommenderas särskilt på trånga och dåligt ventilerade platser. Var noga med att ta hand om säkerhetsintervall.

Från och med den 23 juni 2022 har de thailändska myndigheterna övergett klassificeringen av landets provinser i olika grupper baserat på restriktiva åtgärder. Alla landets 76 provinser och Bangkok-regionen tillhör därför den gröna kategorin som i princip är fri från restriktioner.

Resande i coronatider medför en smitto- och exponeringsrisk. Resenärerna bör följa de thailändska myndigheternas bestämmelser angående behandling av insjuknade och exponerade personer samt karantäntider och platser. Dessa bestämmelser kan de finländska beskickningarna inte påverka. Planera din resa noggrant med dessa risker i åtanke och ta reda på hurudana försäkringsvillkor du har.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar resande i utrikesministeriets konsulära tjänsters brev: https://um.fi/coronavirus-och-resande(Länk till en annan webbplats.)

Thailand är fortfarande under ett rikstäckande undantagstillstånd till åtminstone den 31 juli 2022. Vid den eventuell försämring av coronasituationen är förändringar i service och rörelse möjliga på ett mycket snabbt schema. Följ lokala medier och myndigheters uppdateringar. Gör en reseanmälan https://matkustusilmoitus.fi/public_html?command=browse&lang=sv(Länk till en annan webbplats.).

Information om coronavirusläget i Thailand finns bl.a. på hälsoministeriets webbplats, i pressmeddelanden från landets regering och i de dagliga COVID-19 –rapporterna.

Mer information om coronaläget i Thailand:

Inresebestämmelser

Från och med den 1 juli 2022 har Thailand avstått från det separata Thailand Pass-inresetillståndet och försäkringskravet relaterat till coronarestriktioner. Behandlingen kan dock bli mycket dyr vid sjukdomsfall utan helförsäkring. Ta hand om ditt försäkringsskydd innan resan.

Thailands vanliga visumfria och visumkrävda inresebestämmelser gäller.

Dokument som krävs för inresa till landet från och med 1 juli 2022, tillsammans med pass och eventuellt visum: 

Personer som har fått full vaccinationsserie (båda vaccinationerna exklusive boostervaccinationer):

  • Intyg över coronavaccinationer (senaste vaccinationen togs minst 14 dagar före resan) 

Ovaccinerade eller delvis vaccinerade:

  • Intyg över ett negativt COVID-19 –RT-PCR- eller ATK -test som utförts i avgångslandet högst 72 timmar före resan

Läs mer om kraven på vaccination och testcertifikat för mindreåriga under ytterligare information.

Den 22 December återtog Thailand regeln om undantag från viseringskravet gällande turister från vissa länder, inkluderande Finlands medborgare. Arrangemanget för ”Special Tourist Visa” fortsätter t.o.m. den 30 september 2022. 

Coronavacciner som godkänts i Thailand, se mer information nedan.

Kontakta den thailändska ambassaden i det land du reser ifrån med tanke på nödvändiga dokument. Läs inreseföreskrifterna och instruktionerna från de thailändska myndigheterna mycket noggrant och ta med dig papperskopior av alla dokument du har samlat in. 

Mer information:

Rörelsefriheten

Det är möjligt att förflytta sig inom Thailand. Vid en eventuell försämring av coronasituationen kan myndigheterna dock begränsa rörelsefriheten och tillträdet från/till orter och platser där risken för smitta är stor.  Ta reda på restriktioner av ditt resmål i förväg. 

Var beredd på uppvisande av vaccinationsintyg och hälsoundersökningar.  Var också beredd på att lokala myndigheters anvisningar kan vidta ytterligare åtgärder med kort varsel.

Fjärrbussar och tåg går normalt. Antalet passagerare och trafikskiften kan begränsas vid behov.

Användning av ansiktsskydd rekommenderas i transportmedel och på andra trånga platser. Om du reser med flygplan bör du bekanta dig med bolagets covid-19-direktiv för passagerare.

Researrangörer kan vid behov begränsa antalet passagerare.

Hälsovården

Thailands hälsovårdskapacitet är stark. Om du insjuknar eller misstänker att du har smittats av coronaviruset ska du ringa den thailändska coronalinjen, t. 1422. Från utlandet är numret +66 2 2590 33 33 (centralens nummer +66 2 2590 30 00). Man får också betjäning på engelska. Där får du information om coronavirustest och om vilka sjukhus vårdar covid-19-patienter. Information hittar du också på det thailändska hälsovårdsministeriets webbplats. I regel är det avgiftsbelagt för utländska medborgare att få vård.

Insjuknade och exponerade resenärer bör följa de thailändska hälsomyndigheternas riktlinjer angående behandling av insjuknade och exponerade personer samt karantäntider och platser. 

Beroende på symtomens svårighetsgrad och vårdpersonalens bedömning så kan en insjuknad person förflyttas till att antingen vårdas på sjukhus, till s.k. hospitel med sjukvårdstjänster, till karantänhotell eller  till karantän i hemmet.

Om åtgärderna beslutar alltid den behandlande myndigheten. Exponerade personer är också föremål för karantän, vars längd kan variera. 

Användningen av ansiktsskydd är frivillig i Thailand från och med den 23 juni 2022. Hälsomyndigheterna rekommenderar dock användning av ansiktsskydd t.ex. på trånga och dåligt ventilerade platser, som i kollektivtrafiken. Dessutom rekommenderas användning av ansiktsskydd för äldre och personer som tillhör riskgrupper.

Om vaccinationer:

Utlänningar som bor i Thailand kan fråga om coronavaccin från sjukhus som har sin hälsoinformation eller från hälsomyndigheterna i sin bosättningsprovins. Många sjukhus erbjuder även coronavaccin till utlänningar som bor i landet, oavsett om kunden har en behandlingsrelation med det aktuella sjukhuset.

I Finland kommunerna är ansvariga för coronavaccineringar.

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en rekommendation till kommunerna om möjligheten att vaccinera dom utan hemkommun.

Resenärer och de som vistas i landet under en kort tid har uteslutits från möjligheten att bli vaccinerade. Dessa definitioner har inte specificerats. Den vaccinerande kommunen bedömer rätten att bli vaccinerat i Finland för dom utan hemkommun och fattar det slutliga beslutet.

Innan den eventuella resan till Finland är det en bra idé att kontakta hemkommunen i Finland och fråga om möjligheten till vaccination och vaccinationsordningen för olika åldersgrupper.

Finlands ambassader utför inga coronavaccinationer. I Thailand och Finland tillhandahålls vaccinationer för både medborgare och utlänningar i enlighet med nationella vaccinationsplaner och regler.

Mer information:

Tjänster

Tjänsterna fungerar i stort sett. Några hotell är ännu stängda, och utbudet av öppna hotell varierar mellan olika provinser. Även vissa attraktioner har stängts för viss tid eller tills vidare. Ta reda på öppettider för ditt resmål i förväg.

Även om användningen av munskydd är frivillig från och med den 23 juni 2022, kan vissa tjänsteleverantörer som butiker, transportoperatörer etc. kräva att den används i sina lokaler.

Handsprit finns lätt tillgänglig i affärer, köpcenter och restauranger.

Sanktioner för brott mot restriktionerna

Under undantagstillståndet är det viktigt att man lyder myndigheternas anvisningar. Sanktioner för brott mot restriktionerna är möjliga.

Bra att veta

Under pandemin har det hänt att utlänningar inte tillåtits åka med långfärdsbussar eller besöka sevärdheter med hänvisning till coronarisken. Media har reagerat negativt på sådana händelser.

Beskickningens kundbetjäning

Beskickningen tar emot kunder med tidsbeställning. Tills vidare begränsas antalet kunder i vårt mottagningsutrymme.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, genom att bland annat skicka dig nötvänding information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

I fall du inte meddelade datum för din hemresa i reseanmälan, eller om du återvände till Finland tidigare än beräknat bör du radera din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig i tjänsten, i övriga fall kan du skicka en begäran om radering på e-postadressen [email protected].