Usein kysytyt kysymykset koronapandemian aikaan

Koronapandemian aikaan Suomen edustustoille Venäjällä on esitetty paljon kysymyksiä liittyen mm. rajojen avautumiseen ja viisumeihin.

Alla vastauksia kysymyksiin, jotka koskevat yhteisesti kaikkia Suomen edustustoja Venäjällä (Moskova, Pietari, Petroskoi, Murmansk).

Milloin Suomen raja aukeaa?

Valtioneuvosto linjasi 11. syyskuuta rajaliikenteen rajoituksista, jotka tulevat voimaan 19. syyskuuta. (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen edustustot tiedottavat Suomen ja Venäjän välisen matkustajaliikenteen alkamisesta sosiaalisen median alustoilla sekä tällä sivustolla kun tietoa ilmaantuu.

Venäjän rajan toimintaa koskevista rajoituksista sekä Venäjän rajaviranmaisten toimintaa koskevissa asioissa tulee kääntyä Venäjän FSB:n Rajavartiopalvelun puoleen. 30.3. Venäjä kielsi omien kansalaistensa poistumisen maasta (pl. kaksoiskansalaiset ja ulkomaisen oleskeluluvan haltijat, jotka saavat poistua Venäjältä  kertaluontoisesti pysyvään asuinmaahansa). 8.6. alkaen Venäjän kansalaiset ovat voineet poistua Venäjältä työskentelemään, opiskelemaan, hoitamaan terveyttään tai tullakseen hoivaa tarvitsevien omaisten luokse. Vastaavasti muiden maiden kansalaiset pääsevät Venäjälle hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luokse. (Lähde(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Kuka saa mennä Suomeen?

Suomen kansalaisilla ja Suomeen oleskeluluvan omaavilla henkilöillä on oikeus palata Suomeen. Tarkempaa tietoa siitä, keillä muilla on oikeus ylittää Suomen raja, löytyy Suomen rajavartiolaitoksen verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Asun vakituisesti Suomessa. Kuinka pääsen palaamaan sinne ilman omaa autoa?

Suomen ja Venäjän maarajojen välisiä kuljetuksia kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa palaaville hoitaa tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri Oy(Linkki toiselle web-sivustolle.) и Скандинавия(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Pääsevätkö Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset palaamaan Venäjältä Suomeen?

Venäjän hallituksen 29.4. julkaiseman päätöksen mukaan ne Venäjän kansalaiset, joilla on lisäksi jokin muu kansalaisuus, (pysyvä) oleskelulupa tai muu asiakirja, joka osoittaa pysyvän asumisen toisessa valtiossa, voivat nyt ylittää rajan kertaluontoisesti palatakseen asuinmaahansa. Lähde(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuinka Venäjän kansalaiset pääsevät palaamaan Suomesta Venäjälle?

Venäjän suurlähetystö Suomessa on julkaissut ohjeet, jotka löytyvät täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Venäjän suurlähetystö Suomessa on avannut 24/7 auki olevan linjan Venäjän federaatioon palaamista koskevia kysymyksiä varten. Lisätietoja täältä.

Milloin saa taas turistiviisumeita?

Koronavirustilanteen vuoksi Suomen viisuminanto on muiden Schengen-valtioiden tapaan toistaiseksi jäissä muiden kuin erityisryhmien osalta. Asiasta lisää täällä ja täällä.

Koronapandemian aikaan erityisryhmien viisumihakemukset (diplomaatti- ja virkapassien haltijat, Suomen kansalaisten lähisukulaiset, Suomeen hautajaisiin menijät ja kv-rahtiliikenteen ammattikuljettajat) vastaanotetaan edustustoissa vain ajanvarauksella. Hakemusten edustustokohtaiset vastaanottoajat, yhteystiedot ja lisätiedot:

Huomaathan, että Schengen-viisumin myöntäminen rajoitustoimien aikana ei takaa Venäjän kansalaiselle maastalähtömahdollisuutta Venäjältä. Päätöksen Venäjän kansalaisen maastalähdöstä tekevät Venäjän rajaviranomaiset rajalla.

Oleskelulupia otetaan rajoitetusti vastaan. Ajanvaraus aukeaa maanantaina 22.6.

Pidennetäänkö Suomen myöntämiä Schengen-viisumeita koronapandemian vuoksi?

Viisumikysymyksissä Suomi noudattaa Schengen-sopimuksen viisumisäännöstöä, jonka mukaan diplomaattinen edustusto ei voi pidentää viisumin voimassaoloaikaa siirtää viisumin alkamisaikaa myöhäisemmäksi.

Koronaviruspandemian vuoksi Suomi ja Venäjä ovat asettaneet rajoituksia maahan tuloon ja maasta poistumiseen. Mikäli viisumin käyttö ei tästä syystä onnistu ja viisumin voimassaoloaika loppuu, tulee hakea uutta viisumia.

Oleskelen Suomessa ja viisumin sallima oleskeluaika (90 päivää) alkaa loppua. Mitä pitäisi tehdä?

Teidän tulee palata takaisin Venäjälle tai kääntyä hyvissä ajoin Suomen poliisin puoleen viisumin voimassaolon jatkamiseksi.

Venäjän suurlähetystö Suomessa on avannut 24/7 auki olevan linjan Venäjän federaatioon palaamista koskevia kysymyksiä varten. Lisätietoja täältä.

Vastaukset yleisesti Suomen Pietarin-pääkonsulaatin toimialuetta koskeviin kysymyksiin mm. viisumeista löydät täältä.