Hyvä tietää

Asuminen, asunnot

Asumisen hinta vaihtelee suuresti kaupungista riippuen. Moskovan asuntojen taso ja hinta vaihtelevat paljon. Vuokran suuruus riippuu asunnon varustelutasosta, sijainnista, kunnosta, turvallisuudesta ja monista muista tekijöistä.

Autot

Ns. vientiautoilta, jotka tuodaan takaisin Suomeen muuton johdosta ulkomailla asumisen jälkeen, on poistunut Suomen autoveroetu autoverolain 1.1.2015 voimaantulleella muutoksella. Suomeen tuotavaan ajoneuvoon voivat kuitenkin edelleen soveltua yleiset muuttotavaran tullittomuutta ja arvonlisäverottomuutta koskevat säännökset.
Tultaessa Venäjälle ulkomailla rekisteröidyllä autolla väliaikaiselle turisti- tms. matkalle on tärkeää, että auto ilmoitetaan Venäjän rajalla tullille antamalla siitä ns. autositoumus eli vakuutus siitä, että auto viedään väliaikaisen käytön jälkeen takaisin pois maasta.
Yksityisten henkilöiden sekä yritysten omistamien autojen väliaikaiseen maahantuontiin liittyvät määräykset muuttuivat vuonna 2018. Muualle kuin Euraasian talousliiton maihin rekisteröityneet henkilöt ja yritykset voivat tuoda Venäjälle vain yhden omistamansa auton kerrallaan ilman lisävakuutta. Jos henkilöllä tai yrityksellä on useampi kuin yksi ajoneuvo Venäjällä, on toisesta ja sitä seuraavista ajoneuvoista maksettava vakuus, jonka määrä voi olla merkittävä. Tiettyjen suomalaisten rahoitusyhtiöiden omistamien ajoneuvojen osalta useamman kuin yhden ajoneuvon tuonti väliaikaisesti Venäjälle on sallittu tietyissä tapauksissa.
Auton käyttö Venäjällä edellyttää pakollisen liikennevakuutuksen hankkimista. Suomalaisautoilijan väliaikaisille Venäjän-matkoille riittää omasta vakuutusyhtiöstä saatu ns. Vihreä kortti, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Vahingon sattuessa korvaukset määräytyvät aina Venäjän lainsäädännön ja vakuutusehtojen mukaisesti eikä vakuutusturva ei ole kuitenkaan kotimaan turvan tasoinen. Siksi ennen matkalle lähtöä on syytä selvittää oman vakuutusyhtiön kanssa lisäturvan tarve ja vaihtoehdot. Lisätietoa löytyy Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Moskovan bensiiniasemat myyvät 93-, 95-, 98- ja 100-oktaanista bensiiniä sekä diesel-polttoainetta ruplilla tai luottokorteilla. Diesel-polttoainetta ei ole saatavilla aivan kaikilla huoltoasemilla. Polttoaine on laadultaan kansainvälistä tasoa.
Liikennepoliisi valvoo liikennettä, ja kuljettajien ja autojen asiapapereita tarkastetaan silloin tällöin. Erityistä syytä auton pysäyttämiseen ei tarvitse olla, vaan kyseessä on usein rutiininomainen papereiden tarkastaminen. Turvavyön käyttö on pakollista. Alkoholia ei liikenteessä sovi käyttää lainkaan, koska Venäjällä on ns. nollatoleranssi. Pääväylillä on liikenteenvalvontakameroita. Kaupunkien ja kylien kohdalla on pääteillä yleensä enintään 60 tuntikilometrin nopeusrajoitus, jota ei useinkaan ole osoitettu liikennemerkillä, vaan on huomattava paikannimikyltistä, missä alempi nopeusrajoitus alkaa ja päättyy.

Edustustot

Venäjällä on diplomaattisuhteet 186 valtion kanssa. Moskovassa on 140 maan suurlähetystöt. Venäjällä on puolestaan diplomaattiedustustot 142 maassa.

Hankinnat

Kaupat ovat suurissa kaupungeissa varsin hyvätasoisia. Kaupat ovat yleisesti auki myös sunnuntaisin, ja monet liikkeet ovat auki vuorokauden ympäri.
Verkkokauppa on Moskovassa ja muissa suurissa kaupungeissa hyvin kehittynyttä, ja lähes mitä tahansa ruokakassista joulukuuseen voi tilata verkosta. Maksu suoritetaan verkkopankin kautta tai käteisellä kuriirille.
Länsielintarvikkeiden saatavuus on tällä hetkellä rajoitettua Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi. Liha-, kala- ja maitotuotteiden sekä kasvisten ja hedelmien tuonti EU-maista ja Yhdysvalloista on ollut kielletty elokuusta 2014 lähtien. Laktoosittomien tuotteiden ja muiden erikoisruokavaliotuotteiden saatavuus voi olla rajallinen.
Venäjän tulli on muuttanut tullitta ja verotta Venäjälle tuotavien matkustajatuomisten arvo- ja kilorajoja. Maantie-, rautatie- ja meriliikenteessä verottoman ja tullittoman tuonnin raja on 500 euroa ja 25 kg. Lentoliikenteessä tullittoman ja verottoman tuonnin raja on 10 000 euroa ja 50 kg. Venäjän tullin ilmoituksen mukaan yksityishenkilöt voivat tuoda Venäjälle enintään viisi kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita omaan käyttöön, mikäli tuotavat elintarvikkeet ovat avaamattomassa tehdaspakkauksessa ja valmiita kulutettavaksi. Ajantasaiset tuontimääräykset tulee aina tarkistaa Venäjän tullista.

Ilmasto

Venäjän ilmasto-olosuhteet vaihtelevat suuresti alueesta riippuen. Moskovassa vallitsee mannerilmasto. Talvet voivat olla hyvinkin kylmiä, vaikka leutoja ja loskaisia talvia on usein. Kesällä, varsinkin heinä-elokuussa, lämpötila nousee helposti yli kolmenkymmenen asteen.
Moskovan ilmaa huonontavat ennen kaikkea katupöly sekä teollisuuden ja autojen päästöt. Alkukesästä poppelinöyhtää leijailee ilmassa runsaasti.
Talvella kannattaa varoa liukkautta niin jäisillä kaduilla kuin kastuneilla kivilaattapinnoilla. On myös syytä varoa katoilta putoavaa lunta ja jäätä.

Joukkoliikenne

Julkisten kulkuneuvojen verkosto on suurissa kaupungeissa kuten Moskovassa ja Pietarissa hyvin tiheä. Julkisten kulkuneuvojen käyttö on edullista ja suhteellisen luotettavaa. Lippuja voi ostaa kätevimmin metroasemilta. Moskovassa myytävällä Troika-kortilla voi matkustaa lähes kaikilla kaupungin julkisenliikenteen välineillä. Busseissa ja johdinautoissa lipun voi ostaa myös suoraan kuljettajalta (kalliimpaan hintaan).

Taksit

Moskovassa toimii monia edullisia taksifirmoja, joilta voi tilata kyydin soittamalla, netin kautta tai puhelinsovelluksen avulla. Jos matkasta täytyy saada kuitti, sen saatavuutta kannattaa kysellä kuljettajalta jo etukäteen. Taksin voi tilata myös rautatieasemalle tai lentokentälle vastaan. Tällöin kannattaa pyytää kuljettajaa varustautumaan nimikyltillä tai muulla tunnisteella.
Virallisten taksien lisäksi Venäjällä saattaa nähdä ns. käsitakseja. Näiden taksien kuljettajat ovat tavallisia yksityisautoilijoita, joiden kanssa hinnasta neuvotellaan ennen matkaa. Käsitaksin käyttöä ei voi suositella. Myös suurin osa paikallisista käyttää nykyään yleensä jotain virallisista taksipalveluista.

Lentokentät

Moskovassa toimii kolme suurta lentokenttää, joille lennetään myös kansainvälisiä lentoja: Šeremetjevo, Domodedovo ja Vnukovo. Kentille siirtymiseen tulee erityisesti ruuhka-aikaan varata runsaasti aikaa.

Lentokenttäjunat

Šeremetjevon, Domodedovon ja Vnukovon lentokentille pääsee kätevimmin Aeroexpress-junalla. Juna Šeremetjevo -kentälle lähtee vihreän ja ruskean (kehä)metrolinjan varrella sijaitsevalta Valkovenäjän (Belorusski) asemalta (metroasema Belorusskaja). Junia kulkee periaatteessa puolen tunnin välein, mutta aikataulu on syytä tarkistaa verkkosivuilta.
Junat Domodedovon lentokentälle lähtevät Paveletskin rautatieasemalta (metroasema Paveletskaja) ja Vnukovon lentokentälle Kiovan rautatieasemalta (metroasema Kievskaja).

Juomarahat

Ruokaravintoloissa on tapana jättää juomarahaa noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Jätehuolto

Jätehuolto on Venäjällä kehittymätön. Roskia ei juurikaan kierrätetä eikä lajitella, vaan ne joko poltetaan tai viedään kaatopaikalle. Moskova on kuitenkin hyvin siisti kaupunki.

Kansalliset vapaapäivät

1.-8.1.
Venäjän uudenvuoden lomat
7.1.
Venäjän joulu
23.2.
isänmaan puolustajien päivä
8.3.
naistenpäivä
1.5.
vappu
9.5.
voitonpäivä
12.6.
Venäjän kansallispäivä
4.11.
kansallisen yhtenäisyyden päivä
Venäjälle suuntautuvia työmatkoja ja muuta yhteydenpitoa järjestettäessä kannattaa selvittää välipäiviä koskevat järjestelyt, mikäli matka osuu ajallisesti lähelle kansallista vapaapäivää. Usein esimerkiksi viikonlopun jälkeiset välipäivät ovat vapaapäiviä, jotka tehdään sisään edeltävänä lauantaina.
Juhlapäivät ovat venäläisessä kulttuurissa tärkeitä. Liiketuttavia ja ystäviä on hyvä onnitella erilaisten merkkipäivien johdosta.  

Kirjallisuus

Moskovassa on lukuisia hyvin varustettuja kirjakauppoja. Keskustan alueella sijaitsevista ehkä tunnetuin on suuri Moskovski Dom Knigi (metro Arbatskaja, osoite Novyi Arbat 8). Keskustasta löytyy myös kirjakauppa Moskva (metro Tverskaja, osoite Tverskaja ulitsa 8) ja Biblio-Globus (metro Kuznetski most, Ulitsa Mjasnitskaja 6). Ulkomaisten kirjojen ja etenkin lehtien saatavuus on kaupungissa vielä jokseenkin heikkoa.

Koulut ja opiskelu

Moskovassa toimii useita kansainvälisiä kouluja. Kansainvälisiin kouluihin on kieltä äidinkielenään puhuvilla etuoikeus ja maksut ovat korkeat. Lapset voivat hakeutua myös venäläisiin kouluihin ja tarhoihin, joissa kielenä on luonnollisesti venäjä. Koulun valinnassa on ruuhkien takia oleellista huomioida myös koulumatkan pituus.
Moskovassa toimii myös suomalainen peruskoulu, joka on virallinen suomalainen ulkomaankoulu. Oppilaat ovat pääasiassa yritysten ja suurlähetystön palveluksessa olevien suomalaisten perheiden lapsia. Koulun opetuskieli on suomi.
Myös aikuisille suunnattujen kielikoulujen määrä on suuri.

Käymälät

Lapset

Lapsille löytyy erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Ohjaus on yleensä laadukasta ja tavoitteellista.
Moskovassa toimii useita ulkomaalaisille tarkoitettuja lastentarhoja. Suomalainen tarha toimii suomalaisen koulun kanssa samoissa tiloissa.
Tarhan osoite: Leninski pr. 78a
Puh. +7 926 198 73 67
Samassa rakennuksessa suomalaisen tarhan kanssa toimii myös ruotsalainen päiväkoti. Lapset voi laittaa myös venäläiseen, amerikkalaiseen, englantilaiseen tai saksalaiseen lastentarhaan. Kaikkiin muihin kuin venäläiseen on kieltä äidinkielenään puhuvilla etusija, ja tarhojen maksut ovat korkeahkot. Suomalaisen tarhan maksut vaihtelevat riippuen siitä, kuinka monena päivänä viikossa lapsi käy tarhassa.
Venäjällä saa suhteellisen helposti myös kotiapua, ja usein perheillä onkin apunaan lastenhoitaja.  

Lemmikit

Maahan voi tuoda asianmukaisesti rokotettuja lemmikkieläimiä. Tarvittavat rokotukset tulee varmistaa eläinlääkäriltä.

Liikennekäyttäytyminen

Liikennekulttuuri Venäjällä on erilainen kuin Suomessa. Jalankulkijan on syytä olla tarkkana ylittäessään katua. Aina kun mahdollista, kannattaa käyttää alikulkukäytäviä. Ylinopeus on tavallista eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Toisaalta huomaavaisuus liikenteessä on suuresti lisääntynyt, vilkunkäyttö ja tienanto ovat yleistyneet. Liikenteelle on myös ominaista tietty joustavuus.
Useiden kaupunkien katujen kunto on kohentunut, mutta likakaivojen kannet ovat useimmiten ajokaistojen keskellä syvissäkin kuopissa, joten niihin ajamista tulee varoa. Venäläiset eivät aina käytä turvavyötä, mutta sen käyttö on lain mukaan pakollista ja ehdottomasti suositeltavaa. Autojen ovet tulee ajaessa pitää lukittuina. Alle 12-vuotiaat lapset eivät saa lain mukaan istua etupenkillä, ja turvaistuinten käyttö on pakollista. Viikolla iltaisin autoilua kannattaa ruuhkien vuoksi välttää.

Majoitus

Hotellit ovat Venäjällä suomalaiseen hintatasoon nähden melko edullisia. Moskovan keskustan hotellit ovat hinnakkaita, keskustan ulkopuolelta sen sijaan löytyy edullisempia mutta yleensä myös heikkotasoisempia hotelleja. Kesätöihin tai lyhyiksi ajoiksi tulevat majoittuvat toisinaan myös eri oppilaitosten asuntoloihin.

Mitat ja painot

Venäjällä on käytössä kansainvälinen kymmenjärjestelmä. Ravintolassa ruoka- ja juoma-annosten koko ilmaistaan grammoina.

Muutot

Muutto tapahtuu tavallisesti rekkakuljetuksena ovelta ovelle. Maahanmuuton yhteydessä on laadittava kaikista antiikki-, taide- ja arvoesineistä lista, joka on tullauksen yhteydessä luovutettava venäjänkielisenä tulliviranomaisille, jotta pois muutettaessa ei syntyisi epäselvyyksiä kyseisten esineiden alkuperästä. Antiikkiesineet ja taideteokset on myös suositeltavaa valokuvata ja liittää kuvat tulli-ilmoitukseen. Venäjällä on kulttuuriomaisuuteen kuuluvaksi katsottavien esineiden maastavienti luvanvaraista. Maksullinen vientilupa on hankittava kulttuuriministeriöltä.

Pankit

Moskovassa ja muissa Venäjän suurkaupungeissa pankkipalvelujen saatavuus ei ole ongelma.
Valuuttaa on helppo vaihtaa, eikä rajoituksia ole. Passia tai muuta henkilökorttia voi toisinaan joutua esittämään valuutanvaihdon yhteydessä. Paikallista valuuttaa voi myös nostaa pankkiautomaateista luottokortilla. Maahan saa tuoda ja maasta saa viedä valuuttaa. Yli 10 000 dollarin erät pitää merkitä tulliselvityskaavakkeeseen.
Laskuja voi maksaa pankkiin käteisellä tai omalta pankkitililtä. Toisinaan laskun voi maksaa netissä ainoastaan venäläisellä pankkikortilla, minkä vuoksi monet avaavat tilin johonkin paikallisista pankeista. Pankeilla on myös maksuautomaatteja, joiden kautta laskut voi hoitaa. Pankit tarjoavat niin ikään verkkopankkipalveluja.
Useimmat hotellit, kaupat ja ravintolat hyväksyvät kansainväliset luottokortit maksuvälineinä. Käteisen käyttö on edelleen yleisempää kuin Suomessa, joten kannattaa tarkistaa etukäteen voiko luottokortilla maksaa.

Posti

Postinkulku ulkomaille toimii tavallisten kirjelähetysten osalta suhteellisen normaalisti. Viivästykset postinkulussa ovat yleisiä. Postin kulku Suomeen vie 2-6 viikkoa. Arvolähetyksiä ei ole turvallista lähettää tavallisessa postissa. Postikonttoreita sijaitsee ympäri kaupunkia, ja ne ovat myöhäiseen iltaan saakka avoinna. Sinisten postilaatikoiden luukku on erittäin kapea, joten postikorttia leveämpien lähetysten kohdalla on poikettava postikonttoriin.

Puhelimet

Puheluhinnat ovat kansainvälistä tasoa. Suomalaisen matkapuhelinliittymän käyttäminen Moskovassa on erittäin kallista, joten on suositeltavaa hankkia paikallinen liittymä.
Venäjän kansainvälinen suuntanumero on 7. Kun soitat Venäjällä venäläiseen gsm-numeroon kännykällä, valitse eteen joko +7 ja numero tai 8 ja numero - ilman plussaa. Ilmoittaessaan matkapuhelinnumeroaan venäläiset usein jo valmiiksi mainitsevat alussa tarvittavan kahdeksikon. Siis esimerkiksi: +7 916 123 4567 tai 8 916 123 4567.

Pukeutuminen

Lämpötila saattaa talvella heittelehtiä useasta lämpöasteesta pariinkymmeneen pakkasasteeseen parin päivän sisällä. Hyvät jalkineet ovat tärkeät. Venäjällä rentokin pukeutuminen on siistiä. Liike-elämässä pukeudutaan asiallisesti, vapaa-ajan vaatteita ei työyhteyksissä käytetä. Juhlatilaisuuksiin pukeutuminen saattaa olla länsimaisittain juhlavaa.
Moskovasta löytyy hyvälaatuisia kemiallisia pesuloita. Suutareiden palvelut ovat hyviä, ja kenkien korjauttaminen edullista.

Puoliso

Eri mailla on Moskovassa toimivia kansainvälisiä klubeja, jotka toimivat lähinnä puolison työn takia Moskovaan muuttaneiden voimin (esimerkiksi International Women's Club). Suomalaisilla ei ole Moskovassa virallista yhdistystä, mutta suomalainen koulu toimii varsinkin lapsiperheitä yhdistävänä tekijänä.
Suurin osa Moskovan suomalaisista on töissä suomalaisyrityksissä, jonkin verran myös kansainvälisissä yrityksissä ja organisaatioissa. Työllistymisessä venäjän kielen osaaminen on sopivan koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi olennainen asia. Suurlähetystön viisumiyksikkö työllistää myös suomalaisia.
Moskovan suomalaisten Facebook - sivu löytyy nimellä ”Suomalaiset Moskovassa”.

Pysäköinti

Pysäköinnin suhteen venäläiset ovat luovia, ja kaduilla saattaa törmätä hyvin mielenkiintoisiinkin ratkaisuihin. Pysäköidessä kannattaa olla kuitenkin huolellinen, koska aika ajoin autoja hinataan luvattomilta paikoilta pois. Pysäköinnin voi maksaa puhelinsovelluksella tai pysäköintiautomaatilla.

Ravinto

Ruokatottumukset vastaavat pääpiirteissään suomalaisia. Lounas syödään myöhemmin kuin Suomessa, yleensä klo 13. Venäläiseen ravintolalounaaseen kuuluu yleensä kolme ruokalajia - alkupala, keitto ja pääruoka.
Venäläisellä juhlaillallisella tarjotaan edelleen usein runsas zakuska - alkupalapöytä ennen lämpimiä ruokalajeja. Tilaisuutta on tällöin tapana juhlistaa lyhyin maljapuhein, joita myös ulkomaisten vieraiden odotetaan esittävän. Isännän aloitettua puhevuoro siirtyy kunniavieraalta arvojärjestyksessä seurueen muille osanottajille.

Rekisteröity parisuhde

Venäjällä ei rekisteröidä samaa sukupuolta olevien parisuhdetta. Virallinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on torjuva, eivätkä gay pride -tapahtumat ole saaneet viranomaisilta lupia.

Sosiaaliturva

Venäjälle muuttavan Suomen kansalaisen on syytä lähtiessään tehdä Kelaan hakemus kuulumisesta Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Suomi-kuva

Suomi-kuva on perinteisesti ollut Venäjällä hyvä. Suomea pidetään turvallisena, siistinä ja puhtaana maana. Suomi-lomalta halutaan paljon: yhtäältä kokemuksia yksinolosta ja luonnosta, toisaalta elämyksiä ja ostoksia. Suomalaisia pidetään ahkerina, luotettavina, rauhallisina – ja ehkä myös hieman sinisilmäisinä/naiiveina. 

Sähkövirta

Jännite on Moskovassa yleensä 220 V. Sähköjännitteen epätasaisuuden vuoksi hehkulamput poksahtelevat helposti ja käytännön kokemuksen mukaan nykyaikaiset niin sanotut "longlife" -lamput kestävät jännitteen vaihtelun paremmin. Ylijännitesuojalla kannattaa suojata ainakin arvokkaammat laitteet (tietokone, televisio ym.). Suojia voi ostaa sekä Suomesta että Moskovasta. Pistorasiat voivat joissakin asunnoissa olla erilaisia, jolloin välikappaleena on käytettävä adapteria, joita löytyy helposti Moskovasta.

Terveydenhuolto

Suurlähetystörakennuksessa sijaitsee suomalaisen lääkärin vastaanotto (osoite Kropotkinski pereulok 15-17, puh. +7 499 255 8920, metro Park Kultury).
Erikoislääkärien palveluja tarjoavat myös mm. seuraavat kansainväliset yksityiset poliklinikat:
Diplomaattihallinto UpDK:n terveysasemaa voivat käyttää myös muut kuin lähetystöjen väki. Länsimaista tasoa tarjoavia hammasklinikoita on useita, esimerkiksi US Dental Care tai European Medical Centerin hammashoitola. Erilaisia näytteitä ja kokeita voi teettää Invitro - laboratorioketjun toimipisteissä.
Pakollisia rokotuksia tulijalle ovat kurkkumätä, jäykkäkouristus ja polio. Ennaltaehkäisyn vuoksi monet ottavat A-hepatiittirokotuksen tai harkinnan mukaan A- ja B-hepatiittirokotteen.
Vesijohtovesi on laboratoriotestien perusteella myös puhdistamattomana juomakelpoista, mutta käytännössä jokainen suodattaa veden ennen juomista. Lähdevettä on myytävänä kaupoissa ja vettä voi tilata kotiin vaihdettavissa suurpakkauksissa.
Ilmansaasteet ovat suurin terveyshaitta Moskovassa. Hengitystieinfektiot ovat yleisiä.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on kielletty paikoissa, joissa yleensäkin kielletään kuvaaminen, kuten museot, konsertit, baletti- ja oopperaesitykset.

Valuutta

Valuuttaa saa tuoda maahan rajoituksetta 10 000 dollariin saakka. Suuremmat summat on ilmoitettava tullissa. Alle 3 000 dollarin suuruisia summia ei maasta vietäessä tarvitse ilmoittaa tullissa.
Maksuvälineenä Venäjällä toimii rupla, ja kaikki hinnat ilmoitetaan ruplamääräisinä.
Valuuttaa voi vapaasti vaihtaa rupliksi valuutanvaihtopisteissä. Junalla matkustettaessa on Kouvolan ja Vainikkalan välissä mahdollisuus vaihtaa ruplia (junassa voi vaihtaa vain käteistä rahaa). Moskovassa ja Pietarissa on suhteellisen tiiviisti valuutanvaihtopaikkoja, joissa vaihdetaan sekä euroja että dollareita. Kurssit vaihtelevat hieman paikan sijainnista riippuen.

Vapaa-aika

Moskovassa on monipuolinen kulttuuritarjonta. Lippuja tapahtumiin voi ostaa suoraan teattereiden kassoilta, erillisiltä lippukassoilta (teatralnaja kassa) tai internetistä. Vaikka teatteriin voisikin ostaa ns. e-lipun, vaativat useimmat teatterit lipun tulostamista.

Elokuvateatterit ovat Moskovassa laadukkaita. Elokuvat dubataan yleensä venäjäksi, mutta Venäjältä löytyy myös elokuvateattereita, jotka esittävät filmejä alkukielellä.

Moskovassa on mahdollisuus harrastaa liki kaikkia urheilulajeja. Maksut vaihtelevat huomattavasti ja ovat usein suomalaisittain melko kalliita. Viime vuosina Moskovaan on kuitenkin perustettu paljon erilaisia kuntosaleja, joiden kuukausimaksut ovat lähellä suomalaistasoa.  

Diplomaattihuoltohallinto UpDK vuokraa mökkejä Zavidovon lomakylästä noin 120 kilometriä Moskovasta luoteeseen. Lomakylässä on myös kylpylä ja siellä voi harrastaa muun muassa ammuntaa, tennistä ynnä muita urheilulajeja. Lomakylä on avoin kaikille, joskin se on melko hintava. Moskovan ympäristössä on myös paljon venäläisten suosimia, edullisia pensionaatteja sekä useita yksityisiä lomakyliä.