Aalto-yliopisto tähtää huipulle

Kolme hyvinkin erilaista tieteenalaa – tekniikka, kauppa ja taide – sekä kolmen korkeakoulun yhteensä satojen vuosien mittainen historia ja tieto yhdistettiin Aalto-yliopistoksi ainutlaatuisessa suomalaisessa poikkiteiteellisessä projektissa.

"Aalto-yliopiston avajaisjuhla on merkittävä tapahtuma Suomen korkeimman opetuksen ja tutkimuksen historiassa. Kolme erityisalan yliopistoa, jotka ovat alansa huippuja maassamme, yhdistyvät nyt uudeksi laaja-alaisemmaksi yliopistoksi. Suomi saa aivan uudentyyppisen tiede- ja taideyhteisön”, tasavallan presidentti Tarja Halonen summasi puheessaan Aalto-yliopiston avajaisissa.

Innovaatioyliopistoksi nimetyn Aalto-yliopiston yhdistelmä eri tieteenaloja antaa ainutlaatuiset mahdollisuudet luoda uutta. Uuden yliopiston kunniakkaana tavoitteena on kehittyä alansa parhaaksi yliopistoksi maailmalla vuoteen 2020 mennessä.

Yliopiston nimi on kunnianosoitus arkkitehti Alvar Aallolle, joka on itsekin jättänyt jälkensä suomalaisten korkeakoulujen historiaan. Hän ei ole pelkästään Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut akateemikko, vaan ”modernismin isäksi” kutsuttu Aalto on myös suunnitellut osan nykyisen Aalto-yliopiston kampuksesta.

Tavoitteena maailmanluokan yliopisto

Aalto-yliopisto yhdisti Suomen arvostetuimmat korkeakoulut Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun. Avajaisia vietettiin tammikuun 8. päivänä juhlallisesti (niin ikään Alvar Aallon suunnittelemassa) Finlandia-talossa.

Aalto-ylipiston rehtori Tuula Teeri. (kuva: Aalto-yliopisto) Korkeakoulujen yhdistymisellä pyritään lisäämään monialaista opetusta ja tutkimusta. Aalto-yliopiston rehtorina aloitti Tuula Teeri, joka on aikaisemmin toiminut Kungliga Tekniska Högskolanin vararehtorina ja rehtorin varamiehenä Tukholmassa.

”Aalto-yliopistolle on annettu paljon vapauksia, mutta myös velvollisuuksia rakentaa Suomeen maailmanluokan yliopisto. Me perustamme työmme suomalaisille vahvuuksille – ahkeruudelle ja päättäväisyydelle – toisin sanoen suomalaiselle sisulle”, Teeri sanoi avajaispuheessaan.

Opiskelijoita uudessa innovaatioyliopistossa on 20 000 ja henkilöstöä 4 300, joista professoreja 300.

Petra Vuolanen
Lisätietoja: Aalto-yliopisto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)