Tarvittavat asiakirjat passi- tai henkilökorttihakemukseen

  • Edellinen passi (vanhentunutkin passi on avuksi) tai poliisin myöntämä henkilökortti tarvitaan tunnistamista varten.
  • 1 valokuva, joka on enintään 6 kuukautta vanha. Valokuva voi olla mustavalkoinen tai värillinen.
  • 18–30-vuotias mies: sotilaspassi, siviilipalvelustodistus tai kutsuntatodistus. Jos näitä ei ole, passin tai henkilökortin myöntävä viranomainen tarkistaa maanpuolustusvelvollisuuden hoitamisen tilanteen viranomaisilta. Jos hakija ei ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, passi tai henkilökortti myönnetään enintään sen vuoden loppuun, jolloin hakija täyttää 28 vuotta.
  • Pysyvästi ulkomailla asuvilta saatetaan vaatia erillinen todistus kansalaisuudesta.

Tutustu valokuvaohjeeseenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) Poliisin verkkosivulla.

Muut mahdolliset liitteet Kanadassa

Jos olet Kanadassa asuva Suomen kansalainen tarvitset mukaan myös Kanadan Permanent Resident -kortin tai määräaikaiseen oleskeluun oikeuttavan oleskelulupa-asiakirjan.

Täysi-ikäinen kaksoiskansalainen tarvitsee yllä mainittujen liitteiden lisäksi viimeksi saadun kansalaisuuspäätöksen tai todisteen siitä, että on säilyttänyt/säilyttää Suomen kansalaisuuden täytettyään 22 vuotta (kansalaisuuden säilyminen 22-vuotiaana). Myös 1.6.2003 jälkeen saatu Kanadan kansalaisuus tulee olla rekisteröitynä Suomen väestötietojärjestelmään (rekisteröintiohje).

Maksu ja toimitus

Passi- tai henkilökortti maksetaan hakemusta jättäessä. Maksu on suoritettava Kanadan dollareissa joko käteisellä, maksumääryksellä (money order) tai varmennetulla shekillä (certified cheque), osoitettuna Embassy of Finland -nimelle Ottawassa ja Consulate of Finland -nimelle Vancouverissa ja Torontossa.

Valmiin passin voi noutaa henkilökohtaisesti tai valtuuttaa asiamiehen noutamaan sen suurlähetystöstä tai kunniakonsulaatista. Postitse (kirjattuna tai expresspost -palveluna) tai kuriiritse passi toimitetaan hakijan toimittamalla etukäteen maksetulla palautuskuorella (Canada Post Xpress, Purolator, Fedex tms.).