Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastostaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettavaLinkki toiselle web-sivustolle..

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (pdf)Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos sen on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjänLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomakeLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake

Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Kanadassa siviilivihkimistä varten ohjeet saa paikalliselta kaupungintalolta ja kirkollista vihkimistä varten ko. seurakunnasta.

Kanadassa vihityn Suomen kansalaisen avioliiton rekisteröinti Suomeen onnistuu Ottawan suurlähetystön ja Toronton sekä Vancouverin kunniakonsulaatin kautta.

Yllämainitun lomakkeen lisäksi tarvitset seuraavat liitteet:

  • Legalisoitu provinssiviranomaisen antama vihkitodistus
    Global Affairs Canada: Authentication of documentsLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
  • Kopiot vihittyjen osapuolten passien henkilötietosivuista
  • Kopio Suomen kansalaisen Kanadan viisumista tai pysyvästä oleskeluluvasta (Permanent Resident Card) tai mikäli kysymyksessä on kaksoiskansalainen, kopio viimeksi saadusta kansalaisuuspäätöksestä.

Huom! Jos molemmat osapuolet ovat Suomen kansalaisia, kummankin tulee täyttää oma lomakkeensa.

Väestötietoilmoituksen välittämisestä Digi- ja väestövirastolle perimme palveluhinnaston mukaisen palvelumaksun.