Kanadansuomalaiset

Seuratoiminta

Kanadassa on noin 130 000 ihmistä, joilla on suomalainen syntyperä. Heitä palvelee kattava verkosto suomalaisia yhteisö- ja kulttuurijärjestöjä.

FinnishCanadian.ComLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) toimii yhteisön sähköisenä keskipisteenä. Sivuilta löytyy muun muuassa eri puolilla Kanadaa olevien suomalaisten kerhojen ja järjestöjen yhteystietoja sekä uutisia, ilmoituksia ja linkkejä yli sataan suomenkieliseen verkkojulkaisuun.

Viikottain ilmestyvä sanomalehti Kanadan Sanomat (entinen Vapaa Sana) listaa sivuillaan suomalaisyhteisön mielenkiintoisimmat tapahtumat. Lehden suurimmat lukijakeskukset ovat Thunder Bay ja Toronto.

Kaksi kanadalaista yliopistoa tarjoaa Suomeen liittyviä opintoja. Toronton yliopistolla on Suomi-aiheinen koulutusohjelma ja Lakeheadin yliopistossa Thunder Bayssa on Suomi-opintojen professuuri.

Lehdet

Kanadansuomalainen yhteisö julkaisee lukuisia suomenkielisiä, paikallisia sanomalehtiä ja uutiskirjeitä. Viikoittain ilmestyvä Kanadan Sanomat ja vancouverilainen Länsirannikon uutiset - West Coast News tarjoavat luettavaa suomenkielisillekin.

Lisäksi USA:ssa ilmestyy The Finnish American Reporter joka kertoo myös Kanadan uutisia.

Kanadansuomalaisten suurjuhlat

Vuosittain järjestettävät kanadansuomalaisten suurjuhlat, FinnGrandFest, vaalivat suomalaista kulttuuria ja perintöä. Vuodesta 1940 lähtien suurjuhlat ovat keränneet kanadansuomalaisia ja heidän vieraitaan yhteen eri paikkakunnilla ympäri Kanadan. Juhlien ohjelma koostuu luennoista, konserteista, paikallisten ja vierailevien taiteilijoiden esityksistä, tanssista, urheilusta, lastentapahtumista sekä lukuisten kerhojen ja järjestöjen esittäytymisistä.

Jäljitä sukulaisiasi

Jos suomalaisten esi-isiesi tai sukulaistesi löytäminen kiinnostaa, Suomi ja Kanada tarjoavat siihen eriomaiset lähteet. Sukututkimuksen paradoksi on, että mitä enemmän tietoa löytää, sitä enemmän selvittämättömiä arvoituksia tulee eteen. Ota siis mukava asento, tartu hiireen ja valmistaudu palaamaan juurillesi!

Suomen Sukututkimusseura edistää sukututkimusta ja henkilöhistoriallista tutkimusta ja levittää tutkimustuloksia. Seuralla on Pohjoismaiden suurin suku-, perhe- ja henkilöhistoriallinen kokoelma.

Suomen Siirtolaisuusinstituutti edistää siirtolaisuuteen ja maassamuuttoon liittyvän aineiston keräystä, tallentamista ja dokumentointia. Instituutti myös edistää ja tekee itsekin siirtolaisuuteen ja maassamuuttoon liittyvää tutkimusta. Tämän lisäksi se julkaisee tieteellisiä tutkimuksia ja artikkeleita muuttoliikkeistä, kehittää korkeakoulujen ja alan yhteisöjen yhteistoimintaa sekä kotimaassa että ulkomailla ja ylläpitää toimialaan liittyvää tietopalvelua.

Kansainvälisen GenWeb-projektin päämääränä on rakentaa maailmanlaajuinen sähköinen sukututkimuksen lähdekeskus. Projektin kanadalaiselta sivulta, Canada GenWebistä, löydät linkkejä kanadalaisiin sukututkimusjärjestöihin sekä muita hyödyllisiä lähteitä.

Suomen kieltä voi opiskella

Ulkomaalaisen mielestä suomi saattaa kuulostaa vaikealta kieleltä. Oman mielipiteensä voi kukin muodostaa vierailemalla Opetushallituksen suomen kielen linkkikokoelmassa, josta löytyy polkuja mm. kielioppiin ja verkkokursseihin.

Etälukio tarjoaa mahdollisuuden opiskella suomea ja muita aineita suomalaisessa lukiossa, olipa opiskelija missä päin maailmaa tahansa.

Kauko on virtuaalikoulu, joka on suunniteltu kansainvälisten suomalaisyritysten työntekijöille ja näiden perheille, jotka asuvat ulkomailla. Kaukon ansiosta kouluikäiset lapset voivat saada opetusta suomalaiselta opettajalta äidinkielellään videoneuvottelun välityksellä.