Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Kanada sijaitsee Pohjois-Amerikan mantereen pohjoisosassa ja sillä on valtakunnan rajaa ainoastaan Yhdysvaltojen kanssa.

Asuminen, asunnot

Kanadassa noin 35–50 prosenttia tuloista menee asumiseen sähkö, lämmitys, puhelinpalvelut ja vesi mukaan luettuna. Useat uudet tulokkaat vuokraavat asunnon kuukausiperusteisesti. Vuokrahinnat vaihtelevat kaupunkien ja provinssien välillä. Huoneen vuokran hinnat ovat alkaen 350 Kanadan dollaria kuukaudessa ja kerrostaloasunnon tai talon vuokrat ovat alkaen 2000 Kanadan dollaria kuukaudessa. Asuminen saattaa olla edullisempaa suurkaupunkien ulkopuolella. Maahanmuuttopalvelusta voi kysyä apua sopivan asunnon löytämiseen.
Talon ostaminen edellyttää usein lainan ottoa, useimmat pankit edellyttävät vähintään 10 prosenttia asumuksen hinnasta käsirahana. Lainanlyhennysten lisäksi yleensä tulee maksaa kiinteistöveroa ja kotivakuutusta. Osakehuoneistoa eli condominiumia ostaessa tulee varautua myös ylläpitokuluihin.

Autot

Autojen hinnat ovat Kanadassa huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Autojen huoltohinnat puolestaan ovat Suomen hintojen tasolla. Tieliikennelainsäädäntö on tiukka erityisesti alkoholin ja ylinopeuksien suhteen. Katsastuksen osalta puolestaan käytäntö on Suomeen verrattuna väljä. Yleensä auton katsastuksen joutuu suorittamaan vasta myyntitilanteessa, jolloin myyjä yleensä vastaa siitä.
Ajokorttikäytännöt ja ikärajat vaihtelevat provinsseittain. Kansainvälinen ajokortti kelpaa esimerkiksi Ontariossa 60 päivää, jonka jälkeen tarvitaan kanadalainen ajokortti. Ajokortin suorittaminen on edullisempaa kuin Suomessa. Autovakuutus on pakollinen.

Edustustot

Ulkomaisten edustustojen määrä Ottawassa on 130.

Hankinnat

Kanadassa on saatavilla kaikkia kulutustarvikkeita. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat provinsseittain. Yleensä kauppojen aukioloille ei juuri rajoiteta, mutta suurimpina juhlapyhinä kaupat ovat suurimmaksi osin kiinni. Yleisimmät aukioloajat ovat maanantaista perjantaihin kello 10.00-21.00, lauantaisin kello 9.30-18.00 ja sunnuntaisin kello 10.00-16.00.

Ilmasto

Kanadan ilmasto on vaihteleva ja lämpötilaerot sekä eri provinssien että eri vuodenaikojen välillä ovat suuret. Talvet ovat yleensä kylmiä lukuun ottamatta Vancouverin seudun usein lauhoja talvia. Vastaavasti kesäkuukausina lämpötila kohoaa korkeammalle sisämaassa (noin 25–30 C), kun taas rannikkoalueiden lämpötila on kesäisin noin 20 C.
Arktisten alueiden talvet ja kesät ovat muuta Kanadaa huomattavasti kylmempiä ja lämpötila yltää kesälläkin korkeintaan 15 Celsiukseen. Talvella arktisilla alueilla voi olla pakkasta jopa -50 celsiusta, mutta yleensä kuitenkin noin -25–30 celsiusta.

Joukkoliikenne

Joukkoliikenteen tarjonta kaupungeissa vaihtelee. Palveluajat ja maksut vaihtelevat. Suurimmissa kaupungeissa kuten Torontossa, Montrealissa ja Vancouverissa on monipuolinen joukkoliikenne. Käytettävissä on muun muassa bussit, junat ja metrot. Muissa kaupungeissa on lähinnä bussit ja paikallisjunat. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla on harvoin joukkoliikennettä. Paikallinen taksipalvelu voi olla mahdollisesti saatavilla.
Pitkien etäisyyksien takia lentäminen on yleistä. Air Canadalla on kuitenkin lähes monopoli kotimaanliikenteessä. Se näkyy sekä hinnoissa, palvelussa että aikataulujen pitävyydessä.  Rautatieverkoston vuoroja on harvassa ja liput ovat jokseenkin kalliita. Pitkän matkan bussivuoroja tarjoaa suhteellisen edullisesti muun muassa Greyhound.

Juomarahat

Juomarahan jättäminen kuuluu kanadalaiseen palvelukulttuuriin. Juomaraha on yleensä 15–20 prosenttia laskun loppusummasta riippuen, missä asioidaan. Juomarahaa voi myös jättää enemmän, jos kokee palvelun olleen erityisen hyvää. Juomarahat lisätään yleensä itse laskun loppusummaan ja monesti myös kortilla maksettaessa maksupääte tarjoaa vaihtoehdon jättää tippiä. Juomarahaa maksetaan yleisesti monista palveluista kuten ravintoloissa, parturikampaamoissa ja takseissa sekä hotellien pikkoloille tai vastaaville.

Jätehuolto

Kanadassa on toimiva jätehuolto ja kierrätysjärjestelmä. Toiminta vaihtelee provinsseittain ja kaupungeittain. Jätteiden lajittelu on yleistymässä.

Kansalliset vapaapäivät

Kanadassa vapaapäiviä on niin kansallisella, provinssi- kuin territoriotasolla.
Virallisia kansallisia vapaapäiviä ovat
  • uudenvuodenpäivä,
  • pitkäperjantai,
  • kansallispäivä Canada Day, 1. heinäkuuta,
  • työväen juhla Labour Day, syyskuun ensimmäinen maanantai  ja
  • joulupäivä.
Näiden vapaapäivien lisäksi seuraavat päivät ovat lakisääteisiä vapaapäiviä kaikille liittovaltion työntekijöille ja pankeille:
  • toinen pääsiäispäivä (ei pakollinen vapaapäivä paitsi Quebecissa, pankit auki)
  • Victoria Day, 24. toukokuuta tai sitä edeltävä maanantai (ei pakollinen vapaapäivä itäisessä Nova Scotiassa, Prince Edward Islandilla, Newfoundlandissa ja Labradorissa)
  • kiitospäivä, lokakuun toinen maanantai (ei pakollinen vapaapäivä itäisessä Nova Scotiassa, Prince Edward Islandilla, Newfoundlandissa ja Labradorissa)
  • kaatuneitten muistopäivä 11. marraskuuta
  • toinen joulupäivä (pakollinen vapaapäivä Ontariossa)
Lisäksi on lukuisia provinssikohtaisia vapaapäiviä.

Koulut ja opiskelu

Kanadan opetusjärjestelmä jakautuu perusopetukseen, toisen asteen opetukseen sekä korkea-asteen opetukseen. Oppivelvollisuusikä on 6–16 vuotta lukuun ottamatta Ontarion ja New Brunswickin provinsseja, joissa oppivelvollisuusikä jatkuu 18 vuoteen saakka.
Provinssit ovat vastuussa opetuksen järjestämisestä, joten eri provinssien opetusjärjestelyt poikkeavat toisistaan. Lisäksi paikallistasolla tehdään joitakin kouluopetusta koskevia päätöksiä. Kanadassa on sekä julkisia että yksityisiä kouluja. Yksityiset koulut keräävät lukukausimaksuja myös perusopetuksen osalta. Julkiset koulut ovat ilmaisia yliopistoon saakka, jotka nekin ovat pääasiassa provinssien rahoittamia, mutta yliopistot ja colleget perivät opiskelijoilta lukukausimaksuja. Kanadalaisille lukukausimaksut ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia kuin ulkomailta tuleville opiskelijoille. Kanadan ja Suomen välillä on kuitenkin opiskelijavaihtosopimuksia eri yliopistojen välillä, joiden kautta vaihto-opiskeluun lähdettäessä välttyy yleensä lukukausimaksujen maksamiselta.

Lapset

Kanadassa on paljon harrastusmahdollisuuksia lapsille. Kesäisin 5-15 vuotiaat lapset ja nuoret osallistuvat usein leireille, joiden pituus vaihtelee viikosta kuukauteen. Kanadassa on tarjolla sekä yksityistä että valtion tukemaa päivähoitoa lapsille. Kaupungista ja provinssista riippuen päivähoitopaikoista voi olla pulaa. Usein jo raskauden aikana vanhemmat varaavat tulevan päivähoitopaikan lapselleen. Sen lisäksi, että paikkoja ei ole riittävästi, on päivähoito yhä kalliimpaa.
Äitiysloma ja vanhempainraha ovat hallituksen vastuulla. Palkallista äitiyslomaa on 15 viikkoa ja vanhempainrahaa saa maksimissaan 35 viikkoa.

Lemmikit

Kotieläimistä koirat ja kissat saa tuoda maahan ilman karanteenia, mutta vesikauhurokotus on välttämätön. Sen sijaan lintujen maahantuonti on tiukasti säädelty. Tuontirajoitukset vaihtelevat kansainvälisen tilanteen ja mahdollisten uusien epidemioiden mukaan.

Liikennekäyttäytyminen

Kanadassa on vilkas ajoneuvoliikenne ja yksityisautoilu on yleistä. Kanadalaisissa suurkaupungeissa joukkoliikenteen käyttö on kuitenkin kaksin-kolminkertaista vastaaviin yhdysvaltalaisiin kaupunkeihin verrattuna. Kanadan tieturvallisuus on kansainvälisten standardien mukaan melko hyvä ja jatkuvasti parantumassa niin onnettomuuksien kuin ajokilometrien osalta.
Liikennesäännöt määräytyvät provinsseittain. Sääntöjen valvonta on kuitenkin vähäistä. Suurkaupunkien liikennettä vaarantavat huolimattomat jalankulkijat, jotka kävelevät usein punaisia päin. Matkapuhelimeen puhuminen autoa ajaessa on sakon uhalla kiellettyä joissakin provinsseissa.
Promillerajat vaihtelevat provinsseittain. Harjoittelevien kuljettajien (autokouluoppilaat) kohdalla sovelletaan nollatoleranssia Ontariossa, Luoteisterritorioissa, Manitobassa, Albertassa, Saskatchewanissa, Brittiläisessä Kolumbiassa ja Nova Scotiassa. Muutoin promilleraja on 0.4 Saskatchewanissa ja 0.5 Brittiläisessä Kolumbiassa, Ontariossa, Manitobassa, Newfoundlandissa, Nova Scotiassa ja Quebecissa. 0.8 promillea ja yli on rikos, johon sovelletaan liittovaltion rikoslakia.

Majoitus

Kanadassa on tarjolla monen hintaisia ja tasoisia majoituspalveluja. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla niin hotelli-, hostelli-, kuin Bed&Breakfast -majoitusta. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla Bed&Breakfast -majoitusliikkeet ovat yleisempiä kuin isommat hotellit tai hostellit. Valuuttakurssin vaihteluista riippuen majoitushinnat ovat joko Suomen hintatasoa tai hieman edullisempia.

Mitat ja painot

Kanadassa on käytössä metri- ja kilojärjestelmän lisäksi myös muita mittayksiköitä, joka on lähinnä historiallista perua Englannista sekä tulos läheisestä suhteesta Yhdysvaltoihin. Kanadalaiset ovat tottuneita sekä metrijärjestelmään että englantilaisen ja yhdysvaltalaisen järjestelmän yksikköihin. Ei ole epätavallista, että saman keskustelun aikana viitataan niin metreihin, jalkoihin, eekkereihin, hehtaareihin, grammoihin ja unsseihin. 
Lämpötiloista käytetään yleensä celsiusasteita, bensaa ostetaan litroissa, nopeusrajoitukset ovat km/h ja kartoissa etäisyydet mainitaan kilometreissä. Ruokien ja muiden vähittäistuotteiden yhteydessä käytetään yleensä kilojärjestelmää, usein kokoja myös ”käännetään” metrijärjestelmään (lähinnä Yhdysvalloista peräisin olevat tuotteet, pikaruokaravintolat). Ruokia saatetaan mainostaa paunahinnoin.
Kanadalaiset tyypillisesti ilmoittavat pituutensa jaloin ja tuumin ja painonsa paunoin. Ruoanlaitossa käytetään usein Fahrenheit-järjestelmää ja Yhdysvaltain ruoanlaittomittoja. Suosituimmat paperikoot ilmoitetaan Englannin mittayksiköin.

Pankit

Kanadalainen pankkijärjestelmä on suomalaiseen järjestelmään verrattuna hieman vanhanaikainen. Esimerkiksi pankkisiirtojärjestelmä ei ole yleisesti käytössä vaan suurin osa maksuista suoritetaan shekeillä tai siirtämällä rahat käteisenä toiselle tilille pienempien summien ollessa kyseessä.
Laskujen maksaminen eri pankkien välillä on hankalaa, sillä pankkien välillä ei ole käytössä yhteistä verkkoa, jonka kautta tilisiirrot onnistuisivat. Myös nettipankkiominaisuudet ovat Suomeen verrattuna varsin puutteelliset, joskin joillakin pankeilla verkkopalveluiden kautta voi asioida kätevästikin. Kansainvälisiä maksuja ei kuitenkaan voi suorittaa nettipankissa vaan ne täytyy tehdä pankkikonttorissa. Siirrettäessä rahaa suomalaiselta tililtä kanadalaiselle tilille kanadalainen pankki veloittaa maksusta käsittelykulun, joka voi olla yli 20 dollariakin.
Pankkitilin avaaminen ja pankkikortin saaminen hoituvat suhteellisen helposti, mutta kanadalaisen luottokortin saaminen voi olla vaikeaa. Aluksi onkin hyvä käyttää suomalaista luottokorttia. Mikäli avaa kanadalaisen pankkitilin ja saa siihen kuuluvan pankkikortin, tililtä voi nostaa tietyn määrän kertoja kuukaudessa veloituksetta. Pankkikortti kelpaa myös useimmissa kaupoissa.

Posti

Postin kulku Kanadan sisällä on luotettavaa ja suhteellisen nopeaa riippuen kuitenkin siitä, onko kyseessä lähetys samaan kaupunkiin, samaan provinssiin vai toiseen provinssiin. Paikallisten lähetysten postitusajat ovat noin kaksi päivää, provinssien sisäinen posti kulkee kolmessa päivässä ja toiseen provinssiin suuntautuvat lähetykset vievät neljä arkipäivää.
Posti tarjoaa tavallisten lähetyspalveluiden lisäksi myös rahalähetyspalveluja. Lisäksi kirjattujen kirjeiden toimitusta voi seurata postin nettisivujen kautta kuitissa näkyvän numeron avulla. Kirjeen lähettäminen lentopostilla kestää Suomen ja Kanadan välillä 7 – 10 päivää ja pakettien lähettäminen kauemmin. Mikäli lähettää isoja paketteja economy-luokassa, niiden perille saapuminen voi kestää kuusikin viikkoa.

Puhelimet

Kanadan kansainvälinen suuntanumero on sama kuin Yhdysvaltain eli +1. Kanadassa on kattava matkapuhelinverkko. Suurimmat matkapuhelinverkon operaattorit ovat Rogers, Bell ja Telus. Suomalaiset matkapuhelimet toimivat hyvin, mutta sen suomalaisen operaattorin käyttäminen on hyvin kallista.

Puoliso

Puolison osalta maahantuloon pätee samat säädökset. Puolison on haettava erikseen niin maahantulo- kuin työlupaa. Työlupa on anottava ennen maahantuloa. Parisuhde on usein todistettava vihkitodistuksella, avopuolisoilta vaaditaan erillisen lomakkeen täyttämistä lisätodistein.

Pysäköinti

Useimmiten pysäköinti on maksullista kaupunkien keskustoissa ja parkkitaloissa. Suurten tavaratalojen parkkipaikat sen sijaan ovat usein ilmaisia asiakkaille, mutta ne sijaitsevat yleensä kaupunkien keskustojen ulkopuolella. Kanadassa on yleistä, että parkkimaksut vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan. Usein katujen varressa oleville parkkipaikoille on merkitty, milloin parkkeerauksesta on erikseen maksettava. Käytännössä tämä tarkoittaa usein vilkkainta päiväsaikaa. Yksityisissä parkkitaloissa esimerkiksi päivän parkkimaksu voi olla 10 – 20 dollaria. Väärinpysäköidyistä autoista maksettava parkkisakkojen määrä vaihtelee provinsseittain. Katujen varressa on tiheässä paloposteja. Niiden eteen pysäköiminen on kielletty.

Ravinto

Kanadalainen ruokakulttuuri on sekoitus pohjoisamerikkalaista ruokakulttuuria ja etnisiä ravintoloita. Erilaisia ravintoloita on tarjolla runsaasti pikaruokaravintoloista korkeatasoisiin illallisravintoloihin. Myös pieniä etnisiä ravintoloita löytyy useimmista kaupungeista runsaasti ja ne ovat yleensä suhteellisen edullisia. Kanadalainen ruokakulttuuri on alun perin englantilais-ranskalainen, mutta siinä on yhä enemmän vaikutteita amerikkalaisesta pikaruokakulttuurista. Siirtolaisaallon ansiosta kanadalaisessa ruokakulttuurissa on myös paljon vaikutteita muualta maailmasta.
Ruokakaupoissa elintarvikkeiden valikoima on runsas ja hinnat ovat keskimäärin Suomen tasolla. Jotkin tuotteet kuten lihatuotteet, virvoitusjuomat ja snack-tuotteet ovat Suomen tasoa edullisempia, kun taas maitotuotteet kuten juustot ovat yleisesti ottaen huomattavasti kalliimpia.

Rekisteröity parisuhde

Kanada oli neljäs maa ja ensimmäinen Amerikan maa, joka laillisti samaa sukupuolta olevien parisuhteen valtakunnallisesti avioliittolain voimaantulolla 20. heinäkuuta 2005. Rekisteröity parisuhde on Kanadassa verrattavissa avioliittoon.

Sosiaaliturva

Kanadalaisen sosiaaliturvan piiriin kuuluvilla on yhdeksännumeroinen sosiaaliturvatunnus (SIN), jota tarvitaan, kun työskennellään Kanadassa tai halutaan päästä osallisiksi valtion tarjoamista palveluista tai esimerkiksi terveyspalveluista. Tästä syystä matkustettaessa Kanadaan on tärkeää ostaa ennen matkaa matkavakuutus, sillä kanadalaista sosiaaliturvaa sovelletaan vain maassa pysyvästi oleskeleviin. 

Suomi-kuva

Kanadalaisten Suomi-kuva on yleisesti ottaen myönteinen. Kulttuurivaihto on viime vuosina kasvanut ja Suomi on erityisesti tunnettu teknologiasta ja innovaatioista, koulutuksesta sekä jääkiekosta. 

Sähkövirta

Sähkövirta Kanadassa on eri kuin Suomessa. Kanadassa jännite on 110 volttia ja taajuus 60 hertsiä. Yleensä Suomesta tuotuihin sähkölaitteisiin tarvitaan muuntaja ja adapteri.

Terveydenhuolto

Kanadalainen terveydenhuoltojärjestelmä perustuu kansalliseen sairausvakuutusohjelmaan (Medicare). Sen tarkoituksena on varmistaa, että jokainen kansalainen ovat kohtuullisen matkan etäisyydellä välttämättömistä lääkäri- ja sairaalapalveluista. Ohjelma toimii ennakkomaksuin. Yksittäisen kansallisen suunnitelman sijasta kansallinen ohjelma koostuu 13 lomittaisesta provinssitason suunnitelmasta.
Sairaalaolot ovat hyvät. Kaikkien erikoislääkäreiden samoin kuin laboratorio- ja hoitolaitosten palveluita on saatavilla. Suomalaisella Kanadaan matkustavalla on tapaturmien ja sairaustapauksien varalta ehdottomasti oltava matkavakuutus. Terveyspalvelut ovat Kanadan terveydenhoitojärjestelmään kuulumattomille erittäin kalliita.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Vientirajoituksia ei ole lukuun ottamatta yli 10 000 CAD käteisen tuontia/vientiä, joka tulee ilmoittaa tullissa. Tuontirajoituksia on muutamia ja ne liittyvät lähinnä elintarvikkeisiin. Lihatuotteita ei saa tuoda maista, joissa on esiintynyt suu- ja sorkkatautia ja muistakin maista lihatuotteita saa tuoda vain etukäteen hankitulla luvalla. Maitotuotteiden tuonti on pääosin kielletty. Henkilökohtaiseen käyttöön tuotavista tavaroista ei peritä tullia. Kotieläimistä koirat ja kissat saa tuoda maahan ilman karanteenia, mutta vesikauhurokotus on välttämätön. Sen sijaan lintujen maahantuonti on tiukasti säädelty. Tuontirajoitukset vaihtelevat kansainvälisen tilanteen ja mahdollisten uusien epidemioiden mukaan.

Valuutta

Kanadan virallinen rahayksikkö on Kanadan dollari (tunnus $, lyhenne CAD). Dollari jaetaan sataan senttiin (englanniksi cent).

Vapaa-aika

Kanadassa on tarjolla lukuisia vapaa-ajanmahdollisuuksia. Kulttuuritarjonta on runsasta, erityisesti kesällä, jolloin on ulkoilmafestivaaleja ja konsertteja. Suurimmissa kaupungeissa on erittäin tasokkaita museoita ja kulttuurikeskuksia.
Urheilu- ja ulkoilman harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset niin talvi- kuin kesälajien osalta.

Muuta

Aikaerot

Kanadassa on käytössä kuusi aikavyöhykettä (GMT -3:30 - GMT -8). Kanadassa on käytössä kesäaika lukuun ottamatta Saskatchewanin provinssia ja osia Quebecista. Kesä- ja talviaikaan kuitenkin siirrytään Pohjois-Amerikassa noin viikko eri aikaan kuin Euroopassa, joten syksyisin ja keväisin aikaerot saattavat poiketa normaaleista. Tämänhetkiset aikaerotiedot voi tarkistaa esimerkiksi osoitteesta http://www.worldtimezone.com/time-canada12.php(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurimpien kaupunkien aikaerot Suomeen:

St. John's -5:30 tuntia
Halifax -6 tuntia
Ottawa, Toronto, Montreal -7 tuntia
Winnipeg -8 tuntia
Edmonton, Calgary -9 tuntia
Vancouver -10 tuntia

Hyvä tietää

Hyvä tietää