Uusi kaupallinen erityisasiantuntija Seppo Rantala Kanadaan

Suomen suurlähetystö Ottawassa sai uuden vahvistuksen, kun FM Seppo Rantala saapui Suomesta maaliskuun alussa - juuri koronakriisin keskelle. Rantalan tehtävänä kaupallisena erityisasiantuntijana Team Finland -verkostossa on auttaa suomalaisia yrityksiä Kanadan markkinoille ja houkutella kanadalaisia investointeja Suomeen.

Seppo Rantala ehti ennen etätyötä tutustumaan työympäristöönsä suurlähetystössä.

”Suomea ja Kanadaa yhdistää pohjoisen maantieteen lisäksi korkea koulutus ja teknologia, pohjoinen luonto sekä tietysti jääkiekko”, Rantala toteaa. ”Nämä luovat hyvän pohjan menestykselliselle vientitoiminnalle Kanadan ja miksei koko Pohjois-Amerikan markkinoille.” EU:n ja Kanadan välinen CETA-vapaakauppasopimus tekee kaupankäynnistä entistä helpompaa.

 

Seppo Rantala tietää myös, että yhteisen katsantokannan vuoksi kanadalaisten kanssa on helppo tehdä töitä. Tästä Rantalalla on omakohtaista kokemusta jo viime vuosituhannelta, jolloin hän työskenteli Kanadan itärannikolla Nova Scotiassa Kemiran asiantuntijatehtävissä. Kansainvälistä liikkeenjohdon kokemusta on kertynyt myös Ruotsista ja Yhdysvalloista, sekä kansainvälisistä yrityksistä Suomessa. Omaa yrittäjätaustaakin löytyy ja jakso YK:n rauhanturvaajana Libanonissa. Nyt kaikista kokemuksista on hyötyä, kun Rantala auttaa suomalaisia yrityksiä vientiponnisteluissa.

 

Rantalan juuret ovat tukevasti Etelä-Pohjanmaalla. Sieltä on Kanadaan lähdetty ennenkin. Kun muut nuoret lähtivät 1987 interrailaamaan ympäri Eurooppaa, Rantala möi ylioppilaslahjarahoilla hankkimansa vuoden 1966 Fort Cortina GT:n ja osti lipun sukulaisten luo Timminsiin Ontarioon. Samalla reissulla tuli käytyä kaivoskaupunki Sudburyssä, jonne suomalaisilla on vahvat siteet. Rantalan äiti onkin todennut, että ”meidän Sepolla on sellainen kaukokaipuu.”

 

Kaukokaipuu varmaan vaikutti siihen, että Rantala halusi vielä kerran lähteä ulkomaille ja käyttää laajaa kokemustaan Suomen hyväksi. ”Suomalaisilla on paljon Kanadan markkinoille sopivaa, ja tietysti myös päinvastoin, joten tervetuloa”, Seppo Rantala kannustaa. ”Se on vuosien myötä kirkastunut, että kun tehdään kauppaa, se hyödyttää aina molempia osapuolia.”