Esittelyssä Heikki Sairanen, Suomen kunniakonsuli Winnipegissä

Toisena vuorossa Suomen kunniakonsuleita esittelevässä artikkelisarjassamme on Heikki Sairanen. Sairanen nimitettiin Winnipegin Suomen kunniakonsuliksi vuonna 1997. Hän on auttanut suomalaisia yrityksiä laajentamaan toimintaansa Manitoban provinssiin jo usean vuosikymmenen ajan.

Heikki Sairanen

Heikki Sairanen on vihreitä ratkaisuja tarjoavan Heikki Sairanen Int'l INC:n toimitusjohtaja. Hänen asiantuntemustaan hyödynnetään usein ympäristöasioita koskevissa julkisissa hankkeissa. Sairanen on ollut mukana kehittämässä muun muassa Skandinavian kulttuurikeskusta, Manitoba Hydro-neuvotteluryhmää, Winnipegin sisarkaupunkikomiteaa ja Winnipegin suomalais-kanadalaista klubia.  Vuonna 2011 Sairaselle myönnettiin Suomen leijonan I luokan ritarimerkki.

Vapaa-ajallaan Sairanen nauttii erityisesti ulkoilusta. Hänet saattaakin usein nähdä sauvakävelemässä saavuttaakseen päivittäiset 10 000 askelta. Pari kertaa kuukaudessa hän järjestää sauna-iltoja pojanpoikansa kanssa, joka löysi saunan taian suorittaessaan asepalvelustaan Suomessa.

1. Kuinka päädyit Suomen kunniakonsuliksi?

Autoin usein edeltäjääni Purvesia suomen kielen kanssa, sillä hän ei puhunut juuri suomea. Tämän seurauksena Purves kysyi eläköityessään, olisiko minulla kiinnostusta hakea Suomen kunniakonsuliksi. Minulle ehdotus oli suuri kunnia ja tulinkin valituksi tehtävään. Olen palvellut ylpeänä siitä lähtien.

2. Mistä pidät eniten Suomen kunniakonsulin työssä?

Minulle on ilo ja kunnia edustaa Suomea panostaen erityisesti sekä suomalaisten että kanadalaisten hyvinvointiin. Lisäksi on palkitsevaa pystyä auttamaan suomalaisia heidän ​​omalla kielellään.

3. Mistä Suomi tunnetaan alueellasi?

Manitobassa Suomi tunnetaan jääkiekosta ja suomalaisista jääkiekkoilijoista. Aiemmin Suomi tunnettiin täällä Nokian puhelimista.

4. Mitä toivoisit lähialueesi tietävät enemmän Suomesta?

Toivoisin, että manitobalaiset tietäisivät enemmän Suomen ympäristöystävällisestä kulttuurista ja vihreästä elämäntavasta.

5. Mitä alueesi voi tarjota suomalaisille tai suomalaisille yrityksille?

Manitoba sijaitsee keskeisellä paikalla erinomaisten lento-, rauta- ja moottoritieyhteyksien varrella. Provinssi on portti muuhun Kanadaan ja Pohjois-Amerikkaan. Manitoban taloudella on erinomainen maine innovaatioiden, laadun, luotettavuuden ja kestävyyden kannalta kansallisilla markkinoilla. Meillä on korkea elintaso, tasainen talouskasvu, monipuolinen teollisuus ja korkea työllisyys.

Q6. Mikä on suosikki sanasi tai ilmaisusi suomenkielellä? Miksi?

Suosikki sanani suomenkielellä on ”sisu”. Se on ainutlaatuinen suomenkielinen sana, joka kuvastaa suomalaista luonteenpiirrettä, jolle keskeistä on selviytyminen erilaisista haasteista ja vastoinkäymisistä huolimatta.

 

Suomella on ympäri maailmaa noin 400 kunniakonsulia, joista nykyään 14 Kanadassa. Kunniakonsuli valvoo toimipiirissään suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten oikeuksia. Kunniakonsulit edistävät osaltaan Suomen ja Kanadan kaupallistaloudellisia- ja kulttuurisuhteita yhteistyössä edustustojen kanssa ja osallistuvat Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä esim. paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä. 

Kunniakonsulaatin kautta voi hakea joitain notaarintodistuksia. Kunniakonsulit eivät ota vastaan passihakemuksia eivätkä hoida viisumi- ja oleskelulupa-asioita. Kunniakonsuli ei myöskään voi toimia oikeudenkäyntiavustajana tai oikeudellisena neuvonantajana.

Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat tehtävää sivutoimisesti palkkiotta.