Usein kysytyt kysymykset

Saamme mitä moninaisimpia kysymyksia, joissa konsulaatilla ei ole toimintavaltaa. Tältä sivulta löytyy muiden viranomaisten toimialaan kuuluvaa ohjeistusta. Kussakin osiossa on pyritty antamaan yhteystieto toimivaltaiselle viranomaiselle.

Suomen suurlähetystö Italiassa välittää tietoa pääasiassa Suomen viranomaisiin liittyvistä kysymyksistä.  Suomen konsulaatti ei voi hoitaa yksityisoikeudellisia asioita (esim. perintö, sakot, verot). Palvelut perustuvat konsulipalvelulakiin https://um.fi/konsulipalvelut(Linkki toiselle web-sivustolle.) .

Italian viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa asioissa tietoa saa suoraan Italian asianomaisilta viranomaisilta tai Italian suurlähetystöstä Helsingissä https://ambhelsinki.esteri.it/it/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ajokortti ja autoiluun liittyvät asiat

Vastuuviranomainen Suomessa Traficom(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Vastuuviranomainen Italiassa Motorizzazione Civile,
Rooma: https://motorizzazioneroma.eu/item.php?catid=2&itemid=622(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Lombardian alueet toimistot: https://www.dgtno.it/norme-generali-conversione-rinnovo-patente-estera/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Euroopan unioniin kuuluvien valtioiden myöntämät ajokortit vastaavat italialaisia ​​ajokortteja. Ajokortilla voi liikkua sen voimassaolon päättymispäivään asti.

Italiassa pysyvästi asuvat konvertoivat suomalaisen kortin italialaiseen. Mikäli henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa, mutta hänellä on edelleen suomalainen ajokortti ja se häviää, on kortti uusittava Italiassa. Lisätietoa kortin muuntamisesta paikallisesta motorizzazione civilestä

EU-ajokortin haltija on hankkinut asuinpaikan Italiassa

Sinun on muunnettava se (jolloin myönnetään uusi italialainen ajokortti, joka vastaa ulkomaista ajokorttia) kahden vuoden asumisen jälkeen, jos ajokortti on hallinnollisesti "rajoitukseton" (tämä säännös on ollut voimassa 19. tammikuuta 2013 lähtien - Prot. n ° 6946, 26. maaliskuuta 2014).

EU-kansalaisten, joilla on jäsenvaltion myöntämä ajokortti ja jotka hankkivat asuinpaikan Italiassa, on noudatettava Italian säännöksiä, jotka koskevat ajokortin voimassaoloaikaa ja lääkärintarkastuksia. Yhteisön ajokortin voimassaolon päättymispäivämäärän määrittämiseksi on viitattava päivään, jona haltija on hankkinut asuinpaikan Italiassa, laskemalla voimassaolon päättyminen kuljettajan iän ja hallussa olevan ajokortin luokan perusteella.

Ajokortti katoaa tai varastetaan lomalla Italiassa

Mikäli kadotat ajokorttisi loman aikana, sen tilalle ei myönnetä väliaikaista asiakirjaa tai todistusta loppumatkan ajaksi. Ilmoita varkaudesta paikalliselle poliisille ja säilytä jäljennös ilmoituksesta (italiaksi denuncia per la patente di guida smarrita ). Traficomin sivuilta sähköisestä asiointipalvelusta ”oma asiointi” voi pankkikortin tai henkilökortin varmenteen avulla tulostaa ajokorttiotteen. Muuten pyydettävä suoraan ja ote postitetaan (ei mahdollista saada sähköpostilla).

Ajokortin katoamisesta voi ilmoittaa poliisille https://poliisi.fi/ajokortin-katoaminen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Autolla ajaminen Italiassa 

ACI Autoklubin opas https://www.aci.it/laci/driving-in-italy.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Auton rekisteröiminen Italiassa

https://www.ilportaledellautomobilista.it/web/portale-automobilista/home(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sakot ja muuta hyödyllistä autoilijalle

Tietoisku Italiassa autoileville – sakkoja lomamatkalla

Asevelvollisuus

Asevelvollisuusasioista vastaa puolustuvoimat.

Jos sinulla on Suomen sekä toisen valtion kansalaisuus ja asuinpaikka on viimeiset seitsemän vuotta ollut muualla kuin Suomessa et ole asevelvollinen. Asevelvollinen voidaan kuitenkin määrätä palvelukseen, jos muutat Suomeen ennen sen vuoden loppua, jona täytät 30 vuotta (AsevL 75§).  Lisätietoja puolustusvoimien sivuilta https://puolustusvoimat.fi/en/web/intti/when-you-have-more-than-one-nationality(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos saat ilmoituksen asevelvollisuudesta vaikka olet asunut viimeiset 7 vuotta ulkomailla, tarkista onko väestötietokannassa merkitty monikansalaisuus(Linkki toiselle web-sivustolle.)  ja ole yhteydessä puolustusvoimien aluetoimistoon. (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Dronen lennättäminen Suomessa

Selvitä missä ja millä https://www.droneinfo.fi/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eläke

Eläkeasiat, niitä koskeva lainsäädäntö tai muut yksityisoikeudelliset asiat eivät kuulu Suomen ulkomaan edustustojen toimivaltaan. Edustustolla ei myöskään ole toimivaltaa hoitaa tai ohjia toisen Suomen viranomaisen toimivaltaan kuuluvassa asiassa.

Suomessa tehdystä työstä kertynyttä eläkettä voi tarkistaa työeläkeotteelta. Eläketurvakeskuksen kautta voi selvittää missä työeläkeyhtiössä omat tiedot ovat. 

Jos oma työeläkeyhtiö on tiedossa. Työeläkeyhtiöiden verkkopalveluihin pääsee kirjautumaan suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tai soittamalla.

Eläketurvakeskuksen yhteystiedot Eläketurvakeskus(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kansaneläkettä koskevissa asioissa tulee olla yhteydessä KELAan(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italiassa eläkeasiat kuuluvat INPS virastolle https://www.inps.it/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomi-Seuran neuvontapalvelut auttavat monissa ulkosuomalaisten kysymyksissä https://suomi-seura.fi/fi/

Tietoa, tukea ja neuvoja senioreille ulkomailla asumiseen ja Suomeen muuttoon https://senioritmaailmalla.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU-kansalaisen oleskelu vaatii rekisteröitymisen

Yli kolmen kuukauden oleskelusta toisessa EU-maassa on ilmoitettava paikallisille viranomaisille. Rekisteröinnin voi tehdä väliaikaisena tai pysyvänä. Rekisteröinti (iscrizione anagrafica di cittadina europea) pitää tehdä asuin kunnassa (comune/anagrafe).

Oleskeluoikeuden rekisteröintiä varten tarvitset voimassa olevan henkilökortin tai passin sekä muita asiakirjoja riippuen siitä, teetkö oleskeluoikeuden rekisteröinnin työntekijänä, opiskelijana, perheenjäsenenä, yrittäjänä vai eläkeläisenä. Perusperiaate on se, että henkilöllisyydestä ja toimeentulosta on esitettävä selvitys. Opiskelijoiden ja eläkeläisten osalta tulee esittää myös todistus kattavasta sairasvakuutuksesta. Tarkempaa tietoa oleskeluoikeuden rekisteröinnistä saa suoraan asuinkunnan toimistosta. Käytännöt vaihtelevat kunnittain.

Rekisteröityessäsi saat oleskelun rekisteröintitodistuksen, jolla vahvistetaan oikeutesi asua kyseisessä maassa.

Lisätietoja sisäministeriön ylläpitämältä sivustolta  https://www.anagrafenazionale.interno.it/servizi-anagrafici/servizi-per-cittadini-europei/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai sisäministeriön sivut: https://sdg.interno.gov.it/en/d1-residence-another-member-state-moving-temporarily-or-permanently-another-member-state(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italian poliisin sivut: https://www.poliziadistato.it/articolo/european-union-citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Euroopan unionin virallinen verkkosivusto: https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/index_fi.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Huomioithan, että ulkomailla asuvilla suomalaisilla on velvollisuus ilmoittaa muutosta ja muista muuttuneista henkilötiedoista myös Suomeen Divigirastoon https://dvv.fi/ulkomailla-tapahtuneet-elamanmuutokset(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maltalla rekisteröinti tehdään Identity Malta toimistossa https://identita.gov.mt/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Käännösapua

Käännösten tekeminen ei kuulu ulkoministeriön tai edustustojen tehtäviin.

Kielenkääntäjien yhteystietoja löytyy Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton ylläpitämästä hakupalvelusta: http://www.sktl.fi/hakupalvelu/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italian Suomessa olevan suurlähetystön sivuilta löytyy Italian suuntaan tehtävistä käännöksistä lisätietoja  https://ambhelsinki.esteri.it/it/servizi-consolari-e-visti/servizi-per-il-cittadino-straniero/traduzione-e-legalizzazione-dei-documenti/(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suurlähetystöllä on oma listansa jota voi kysyä heiltä suoraan.

Lapsen matkustuslupa

Ulkoministeriö suosittelee lupaa matkalle https://um.fi/lapselle-huoltajien-lupa-lomamatkalle(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italian passilla Suomeen matkustavat alaikäiset lapset kuuluvat Italian viranomaisten piiriin. Alle 14 vuotiaat lapset tarvitsevat luvan (La dichiarazione di accompagnamento). Lisätietoja Italian poliisilta https://www.poliziadistato.it/articolo/191(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italian kansalaisuuteen kuuluvat asiat kuuluvat Italian viranomaisille

Italian kansalaisuutta varten tarvittavat todistukset Suomesta voi olla yhteydessä digivirastoon www.dvv.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja oikeusrekisterikeskukseen (vrt. rikosrekisteriote).

Tietojemme mukaan asiakirjojen on oltava alkuperäisiä suomenkielisiä ja käännettynä italiaksi. Selvitä kuitenkin oikealta viranomaiselta sekä tarvitaanko apostille.

Lemmikkieläimet

Ruokavirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) on Suomessa toimivaltainen viranomainen antamaan ohjeita lemmikkieläinten maahantuontisäännöksistä Suomeen sekä tietoa lemmikkieläinten ottamisesta mukaan matkalle(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Tullin sivuilta lisätietoja lemmikkieläinten kanssa matkustamisesta https://tulli.fi/en/private-persons/travelling/travelling-with-pets(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Italian terveysministeriön sivuilta löytyy tietoa eläinten tuomisesta Italiaan (italiaksi) https://www.salute.gov.it/portale/caniGatti/dettaglioContenutiCaniGatti.jsp?lingua=italiano&id=4278&area=cani&menu=viaggiare(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lue myös suurlähetystön sivulla oleva artikkeli aiheesta.

Lääkkeiden kanssa matkustaminen

Tietoa lääkkeiden ottamisesta mukaan matkalle löytyy lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimena sivuilta. Sivuilta löytyy tietoa myös Schengen todistuksesta, jota tarvitaan, kun kyseessä huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä.

https://fimea.fi/kansalaisen_laaketieto/mita-laakkeita-saan-ottaa-mukaan-matkalle-(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU-terveydenhuolto -sivustolla(Linkki toiselle web-sivustolle.) on myös ohjeita lääkkeiden viennistä ulkomaille. Lisäksi on hyvä tarkistaa lentoyhtiöltä heidän mahdolliset lisämääräykset tai rajoitukset.

Fimea(Linkki toiselle web-sivustolle.) antaa myös ohjeita lääkkeiden maahantuontiin. Lääkkeitä ei saa lähettää Suomeen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sinun Eurooppasi –sivustolta(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy tietoa reseptilääkkeiden ostamisesta ulkomailla. 

Tietoa Italian rajoituksista ja lääkkeiden tuonnista saat Italian terveysministeriön sivuilta:

https://www.salute.gov.it/portale/medicinaliStupefacenti/dettaglioContenutiMedicinaliStupefacenti.jsp?lingua=italiano&id=5785&area=sostanzeStupefacenti&menu=sostanze(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Löytötavarat

Edustustolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta toimia löytötavara-asioissa. Edustustolle palautetut viralliset asiakirjat kuten passit, henkilökortit ja ajokortit toimitetaan asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle. https://um.fi/loytotavarat(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Löytytavaroita voi tiedustella kunnan "oggetti smarriti e rinvenuti" osastolta.

Monikansalaisuuteen liittyviä huomioita 

Lue suurlähetystön laatima artikkeli monikansalaisille suomen kielinen ja italiankielinen.

Muutto Suomeen

Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa julkiset työ- ja elinkeinopalvelut -verkkosivuillaan(Linkki toiselle web-sivustolle.) tietoa Suomesta kiinnostuneille työnhakijoille ja yrittäjille, sekä tietoa Suomeen muutosta. Sivuilta löytyvät Tervetuloa Suomeen sekä Suomeen työhön –oppaat on julkaistu usealla kielellä. Helsingin kaupungin ylläpitämä Infofinland.fi (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)–sivusto tarjoaa lisäksi kattavaa tietoa Suomeen muuttamisesta eri kielillä.

Codice fiscale / verokoodi

Codice fiscale on Italian viranomaisten myöntämä verokoodi. https://www.agenziaentrate.gov.it/portale/web/english/nse/individuals/tax-identification-number-for-foreign-citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos Suomessa kirjoilla olevilla on tarve saada Italian verokoodi Italian viranomaisasioiden hoitamista varten he voivat pyytää verokoodin Italian konsulaatista Helsingissä. https://ambhelsinki.esteri.it/fi/servizi-consolari-e-visti/servizi-per-il-cittadino-straniero/veronumero/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Osoitteenmuutos Italiassa asuva suomalainen

Suomen kansalainen, joka asuu Italiassa tai muuttaa toiseen osoitteeseen maassa, ilmoita osoitteenmuutoksesta Digi-ja väestövirastolle. 

Pankkikortin tai -tunnusten uusiminen

Edustustot voivat palvella pankkikorttia tai –tunnuksia tarvitsevaa asiakasta seuraavilla notaaritodistuksilla:  

  • Allekirjoituksen oikeaksi todistaminen: Asiakas allekirjoittaa nimensä paikan päällä edustustossa joko pankilta saamaansa asiakirjaan tai itse laatimaansa asiakirjaan. Edustusto ei voi laatia allekirjoitettavaa asiakirjaa, vaan tekee ainoastaan allekirjoitettavaan asiakirjaan liitettävän notaaritodistuksen allekirjoituksen oikeellisuudesta.
  • Elossaolotodistus: Edustusto voi kirjoittaa todistuksen siitä, että henkilö elää.

Suomen edustustot eivät voi välittää ulkomailla oleskelevien henkilöjen yksityiselämään liittyvää postia. Asioinnin tulee tapahtua suoraan pankin ja asiakkaan välillä. Eli asiakkaan ja pankin välisiä asiakirjoja, pankkikortteja tai -tunnuksia ei voida toimittaa asiakkaalle edustustoon. Edustusto ei voi myöskään välittää valmista notaaritodistusta pankille - vaan notaaritodistus annetaan asiakkaalle, joka toimittaa sen pankille.

Asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä passilla tai henkilöllisyystodistuksella. Notaaritoimitusta varten vaaditaan ajanvaraus ja notaaritoimitus on maksullinen. Notaaritodistusta ei välttämättä voida laatia odottaessa.

Suomen passin voimassaolo Italiaan matkustettaessa

EU ja Schengen maissa riittää, että passi tai henkilökortti on voimassa koko matkan ajan, paluupäivä mukaan lukien. 

Muiden maiden säännöistä tulee olla suoraan yhteydessä maan suurlähetystöön.  Esim. matkustan suomalaisella passilla Thaimaahan lomalle. Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön.

Rikosrekisteriote

Jos tarvitset rikosrekisteriotetta Italian kansalaisuutta tai työpaikkaa varten niin ole yhteydessä oikeaan viranomaiseen.

Suomessa rikosrekisteriote pyydetään Oikeusrekisterikeskuksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Ote on maksullinen.

Italiasta rikosrekisteriotteen tarvitseva voi olla yhteydessä Italian suurlähetystöön Helsingissä.

Suomalaisen tutkinnon yhdenmukaistaminen Italiassa

Italian suurlähetystö Helsingissä tekee ns. equipollenza todistuksia suomalaisista tutkinnoista Italian viranomaisille. https://ambhelsinki.esteri.it/ambasciata_helsinki/fi/informazioni_e_servizi/servizi_consolari/studi/equipollenza_titoli(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italiassa suoritetun tutkinnon tunnustamispäätös Suomessa

Opetushallitus (Finnish National Agency for Education) tekee  ulkomailla suoritetusta tutkinnosta  tunnustamispäätöksen, https://www.oph.fi/en/services/recognition-and-international-comparability-qualifications/recognition-foreign(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira www.valvira.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)  myöntää hakemuksen perusteella oikeuden harjoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattia sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille ammattihenkilöille.

Tessera sanitaria

Italiassa tessera sanitaria on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja verokortti yhdellä kortilla.  Tessera sanitariaa voi hakea kun kotipaikka (residenza) on Italiassa.

https://www.agenziaentrate.gov.it/portale/web/guest/italian-health-insurance-card-and-foreign-citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Henkilöt, jotka eivät ole jostakin syystä oikeutettuja pakolliseen rekisteröintiin voivat tiedustella ns. vapaaehtoista rekisteröintiä (iscrizione volontaria al SSN) ja maksaa kirjautumisesta. 

Vaihtoehtoisesti henkilöllä tulee olla oma vakuutus.  

Verot

Veroasiat, niitä koskeva lainsäädäntö tai muut yksityisoikeudelliset asiat eivät kuulu Suomen ulkomaan edustustojen toimivaltaan. Edustustolla ei myöskään ole toimivaltaa hoitaa tai ohjia toisen Suomen viranomaisen toimivaltaan kuuluvassa asiassa. Veroasioissa tulee olla yhteydessä Suomen verotoimistoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Italian verohallintoon(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Italian ja Suomen välillä on verosopimus: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49062/voimassa_olevat_verosopimukse/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Italiassa veroasioissa auttavat Commercialista (taloudellinen neuvonantaja/verokonsultti) tai Fiscalista (verokonsultti /kirjanpitäjä), joka on erikoistunut verojen ja ym. tullien maksamiseen liittyvissä asioissa.

Myös paikalliset CAF - Centri di Assistenza Fiscale palvelutoimistot, jotka ovat Italian talous- ja valtiovarainministeriön tunnustamia toimijoita. 

Perintövero Suomessa tai kansainvälisissä tilanteissa

Verotoimiston sivuilta löytyy tietoa

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/perinto/perintoverotus_kansainvalisissa_tilanteissa/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (FIN)

https://www.vero.fi/en/individuals/property/inheritance/international_inheritance_tax_situations/(Linkki toiselle web-sivustolle.)  (ENG)