Avioliitosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos avioidut ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Selvitä ulkomaisen viranomaisen edessä tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat vihkijältä. Suomalaisen esteettömyystodistuksen voit tilata monikielisenä oman kotipaikkakuntasi Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ulkomailla käytettävä asiakirja on myös laillistettava(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Joillakin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä olevilla papeilla on oikeus vihkiä avioliittoon ulkomailla. Lisätietoja löydät kirkon verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.

Lähetä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon

Lähetä ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Liitä mukaan alkuperäinen vihkitodistus tai Suomen edustuston oikeaksi todistama jäljennös siitä. Asiakirjan on oltava laillistettu ja jos se on annettu jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan vihkitodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lomake: Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta (täytettävä pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Avioliiton solmiminen Italiassa

Italiassa avioituva suomalainen tarvitsee monikielisen todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta, joka pyydetään Digi- ja väestötietovirastosta. Lisätietoja avioliiton esteiden tutkinnasta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).  Asiakirjan saa pyynnöstä monikielisenä EU-vakiomalliversiona.

Apostille-laillistuksen vaatimus on poistunut 16.2.2019 voimaan tulleen uuden EU-asetuksen myötä, lisätietoja ulkoministeriön uutisesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Siltä varalta, että vihkivältä viranomaiselta tulee lisäkysymyksiä tästä uudistuksesta, uutinen on myös italiaksi Italian hallituksen sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Muista tarvittavista asiakirjoista sekä paikallisesta lainsäädännöstä tulee ottaa selvää suoraan vihkivältä viranomaiselta.  Vihkivä viranomainen on joskus vaatinut erillisen virkatodistuksen, josta ilmenevät myös vanhempien nimitiedot. Digi- ja väestötietovirasto voi antaa kyseisen todistuksen suoraan italiankielisenä. Lisätietoja löytyy Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)