Tietoisku: Monikansalaisuuteen liittyviä huomioita.

Onko sinulla merkittynä kaikki kansalaisuudet suomen väestötietokannassa? Haluatko säilyttää Suomen kansalaisuuden?  Oletko menettänyt Suomen kansalaisuuden huomaamattasi? Saitko kutsun armeijaan? Miten tarkistaa ja päivittää omat tiedot väestötietokannassa.

Näihin kysymyksiin konsulaatti vastaa usein. 

Monikansalaisten on hyvä tarkistaa omat tietonsa(Linkki toiselle web-sivustolle.) Suomen väestötietokannasta. Palveluun tarvitaan vahva tunnistautuminen suomalaisilla pankkitunnuksilla tai henkilökortilla. Vahva tunnistautuminen ulkomailta(Linkki toiselle web-sivustolle.) onnistuu Italian Spid ja sirullisen henkilökortin (CIE) avulla tai Finnish autenticator identification service(Linkki toiselle web-sivustolle.) –palvelun kautta. Jos tunnistautuminen ei onnistu ole yhteydessä suoraan digivirastoon www.dvv.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).  Konsulaatti ei voi tarkistaa tietoja puolestasi.

Jos Italian kansalaisuuttasi ei ole rekisteröity syntymästä ilmoittamisen yhteydessä väestötietokantaan, varsinkin miesten on hyvä huomioida, että kun kansalaisuutesi on vain Suomi, saat ilmoituksen asevelvollisuudesta automaattisesti.  Monikansalainen voi saada varusmiespalvelusta vapautuksen hakemuksesta. Ole heti yhteydessä puolustusvoimien aluetoimistoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja ilmoita tilanteestasi. Sen jälkeen sinun tulee ilmoittaa toisesta kansalaisuudesta digivirastoon lisätietoja viraston sivuilta https://dvv.fi/en/registration-of-citizenship(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomen suurlähetystö voi palvelumaksua vastaan toimittaa asiakirjat digivirastoon.

Kaksoiskansalaisten tulee ilmoittaa halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus ennen kuin täyttävät 22 vuotta.   Muuten menetät Suomen kansalaisuuden.

Digi- ja väestötietoviraston uusi verkkolomake on käytössä 1.12.2023 alkaen.
18–21-vuotias kahden tai useamman valtion kansalainen voi ilmoittaa uudella verkkolomakkeella Digi- ja väestötietovirastolle, että hän haluaa säilyttää Suomen kansalaisuuden täyttäessään 22 vuotta.
Asiasta voi ilmoittaa edelleen myös paperisella lomakkeella Suomen edustustossa (maksullinen palvelu) tai vapaamuotoisella ilmoituksella. Kansalaisuuden voi menettää 22-vuotiaana, jos henkilöllä ei ole riittävää yhteyttä Suomeen. Lue lisätietoja digiviraston verkkosivuilta https://dvv.fi/suomen-kansalaisuuden-sailyttaminen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Menetin Suomen kansalaisuuden. Mitä tehdä?  Voit myös joutua tilanteeseen, jossa menetät Suomen kansalaisuuden. Saattaa olla, että väestötietokannassa on vain merkittynä Suomen kansalaisuus. Kun ilmoitat Italian kansalaisuudesta ja olet yli 22 vuotias menetät Suomen kansalaisuuden.

Tai jos olet unohtanut ilmoittaa haluavasi säilyttää Suomen kansalaisuuden.  Voit hakea kansalaisuuden takaisin ilmoituksella(Linkki toiselle web-sivustolle.). Sinun tulee osoittaa kuitenkin riittävä yhteys Suomeen. Tässä tapauksessa palvelee  maahanmuuttovirasto, lue lisätietoja sivuilta https://migri.fi/en/former-finnish-citizen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti www.enterfinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) palvelussa. Suomen suurlähetystö tai konsulaatti voi identifioida sinut, jonka jälkeen kansalaisuusilmoituksen käsittely etenee.

Olenko ollenkaan Suomen kansalainen? Jos haluat määrittää kansalaisuusasemasi se tulee tehdä maahanmuuttoviraston kautta https://migri.fi/en/determination-of-citizenship(Linkki toiselle web-sivustolle.).