Italia: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaMuut turvallisuustason tiedot
Turvallinen matkailukohde. Varo taskuvarkaita. Mielenilmauksia voi esiintyä. Vältä väkijoukkoja.
Ajankohtaista
Italian viranomaiset pitävät yllä korotettua valmiustasoa mahdollisen terrorismiriskin vuoksi. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä turvatoimia.
Yleisestä turvallisuustilanteesta ja Italiaan kohdistuvasta muuttopaineesta johtuen Italia palauttaa rajatarkastukset Italian ja Slovenian maarajalle 19.1.-21.12.2024, jatko mahdollinen.
Taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen kannattaa varautua erityisesti turistien suosimissa matkakohteissa, julkisissa liikennevälineissä sekä kadulla ja kahviloissa.
Italiassa on kesäisin laajojen maastopalojen vaara. Kesällä lämpötila voi nousta yli + 40 asteeseen.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Kuten muuallakin Euroopassa, Italian viranomaiset pitävät yllä korotettua valmiustasoa mahdollisen terrorismiriskin vuoksi. Noudata varovaisuutta ja seuraa viranomaisten tiedotteita.
Matkailijoita kehotetaan yleiseen valppauteen ja varovaisuuteen erityisesti turistikohteissa, joukkoliikenteessä, ja julkisten rakennusten läheisyydessä. Myrskyt, tulvat, maanjäristykset ja maastopalot ovat mahdollisia. Noudata paikallisviranomaisten ohjeita.
Kriisitilanteeseen varautuminen ulkomailla: https://um.fi/kriisitilanteeseen-varautuminen-ulkomailla(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen hätänumero 112.
Lisätietoja maasta löytyy Italian maatiedostosta https://finlandabroad.fi/web/ita/kahdenvaliset-suhteet
Rikollisuus
Taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen kannattaa varautua erityisesti turistien suosimissa matkakohteissa sekä kadulla ja kahviloissa. Pidä omaisuudesta huolta erityisesti suurissa väkijoukoissa, metroissa, busseissa ja junissa.
Autonvuokraajia kehotetaan varovaisuuteen erityisesti lentokenttien läheisyydessä sijaitsevissa kauppakeskuksissa, joiden pysäköintialueella varkaat usein iskevät erityisesti vuokrattuihin ajoneuvoihin. Älä jätä tavaroita autoon, edes tavaratilaan.
Passi ja arvoesineet suositellaan jätettäviksi hotellin turvasäilöön tai muuhun turvalliseen paikkaan. Passista on hyvä olla mukana kopio kaupungilla liikuttaessa. Jos passi tai henkilökortti varastetaan tai se katoaa matkalla, tee asiasta heti ilmoitus poliisille.
Kotimatkaa varten voi saada väliaikaisen passin suurlähetystöstä Roomassa tai hätäpassin Milanon toimipisteestä. Seuramatkalaisten kannattaa noudattaa matkanjärjestäjien paikkakuntakohtaisia ohjeita.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Vilkasrytmisessä liikenteessä jalankulkijoiden ja autoilijoiden on oltava valppaina. Italiassa autolla tai asuntovaunulla liikkuva matkailija voi joutua etenkin lomakauden aikana heinä-elokuussa tai kesäviikonloppuisin hyvinkin suuriin liikenneruuhkiin. Jos mahdollista, ruuhka-aikoina tulisi pyrkiä välttämään autolla matkustamista. Jos auto ei ole ilmastoitu, tulisi pyrkiä välttämään matkustamista päivän kuumimpina tunteina (klo 12–16). Raskasta liikennettä rajoitetaan Italiassa kesäviikonloppuisin sekä muulloinkin sunnuntaisin ja juhlapäivinä lomaliikenteen takia.
Autoilevien matkailijoiden sekä ammattiautoilijoiden tulee myös muistaa, että Italiassa on ankara tieliikennelaki ja sakot voivat olla erittäin suuria. Usein kaupunkien historiallisiin keskuksiin on ajokielto yksityisautoilijoille (ZTL/kameravalvonta). Jos rikkoo ajokieltoa, siitä voi seurata sakkorangaistus. Milanossa on maksullinen pääsy keskustaan (lisätietoa Area C http://www.areac.it/)
Autoissa pakolliseen varustukseen kuuluvat heijasteliivi ja varoituskolmio.
Italian rangaistuksia tieliikenteessä on kovennettu muun muassa rattijuoppouden ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamisen osalta, ja liikennerikkomusten valvontaa on tehostettu.
Italiassa on usein lento-, juna- sekä yleisten kulkuvälineiden pistelakkoja, joista voidaan ilmoittaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja jotka kestävät yleensä alle 24 tuntia. Matkailijan tulisi pyrkiä seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä saadakseen tietoa mahdollisista lakoista. Päivitetty italiankielinen lakkolista löytyy Italian liikenneministeriön sivuilta: http://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Junalla matkustavien kannattaa muistaa, että junalippu tulee leimata asemalaitureilla olevissa leimasinlaitteissa ennen junaan nousua. Leimaamatta jättämisestä voi seurata sakkorangaistus.
Luonnonolot
Suurin osa Italiaa sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, ja maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Italian- ja englanninkielisiä ajankohtaistiedotteita on saatavissa Italian väestönsuojeluviranomaisten verkkosivuilta: http://www.protezionecivile.it/. Näillä verkkosivuilla on myös tietoa englanniksi maanjäristyksistä: https://rischi.protezionecivile.it/en/seismic-0/(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä tulivuorenpurkauksista: https://rischi.protezionecivile.it/en/sezione-con-anticipazioni/volcanic-risk/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Italiassa on useita aktiivisia tulivuoria, joista tunnetuimmat ovat Campi Flegrei, Etna, Stromboli ja Vesuvius. Italian viranomaiset seuraavat näitä tarkasti, jotta mahdolliset purkaukset voitaisiin ennakoida. Napolin seudulla sijaitsevan Campi Flegrein alueella on ollut seisimistä aktivoitumista vuodesta 2023 alkaen. Paikallisviranomaiset seuraavat tilannetta ja ovat tehneet tulivuorta ympäröivälle ns. punaiselle alueelle evakuointisuunnitelman. Lisätietoa Italian väestönsuojeluviranomaisten verkkosivuilta: https://rischi.protezionecivile.gov.it/en/volcanic/volcanoes-italy/phlegraen-fields/bradyseism-phlegraean-fields/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Eri puolilla Italiaa on kesäisin laajojen metsä- ja pensaspalojen vaara. Paloalueilla ja niiden lähistöllä joudutaan usein väliaikaisesti sulkemaan myös pääliikenneväyliä. Paikallisten viranomaisten ohjeita ja määräyksiä on niissä tilanteissa ehdottomasti noudatettava. Muun muassa avotulen teko on kielletty koko maassa. Laissa määritellyt rangaistukset palon aiheuttamisesta ovat ankarat.
Kesällä lämpötila voi nousta yli +40 C asteeseen kesä-elokuussa päivän kuumimpina tunteina, jolloin matkailijoiden kannattaisi välttää liikaa rasitusta, nähtävyyksien kiertämistä ja jonottamista museoon suorassa auringonpaisteessa. Rannoilla olevia uintikieltoja on noudatettava tarkoin: punainen lippu tarkoittaa, että uiminen on kiellettyä. Myös ilmansaasteet ovat melko suuri ongelma Italian suurimmissa kaupungeissa.
Talvella Pohjois-Italiassa sekä vuoristossa tulee varautua lumeen ja rankkasateisiin, joten autoilijoilla tulisi olla lumiketjut tai talvirenkaat mukana. Lumimyrskyt saattavat yllättää jopa Etelä-Italiassa.
Jos harrastaa vuoristossa talviurheilua, on seurattava tarkasti lumivyöryvaroituksia ja säätiedotuksia.
Myrskyt ja tulvat ovat lähes jokavuotisia ja niitä on eri puolilla maata. Rankkasateet aiheuttavat usein tulvia ja maanvyöryjä. Kuten muissakin poikkeustilanteissa, tällöin on tärkeää seurata paikallisviranomaisten ohjeita.
Terveys
Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta
kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maahantulosäännökset
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yhteystiedot
Suomen suurlähetystö, Rooma
00198 ROMA
ITALY
www.facebook.com/AmbasciataFinlandiaRoma
https://twitter.com/finlandinitaly(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.linkedin.com/company/embassy-of-finland-in-rome(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/raccontisullafinlandia(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].