Ulkoministeri Tuomioja YK:n yleiskokouksessa: Siviilitoimet ja oikeus tärkeitä terrorismin kitkemisessä

Sotilasvoima ja poliisioperaatiot eivät yksin riitä pysäyttämään terrorismia, totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa lauantaina. Sielläkin, missä sotilaallisen voiman käyttö on selvästi tarpeellista ja oikeutettua, kuten oli al-Qaidaa ja Talebania vastaan, se ei ole riittävä vastaus. Esimerkiksi Afganistanissa tarvitaan nyt kaikkia siviilikriisinhallinnan keinoja ja pitkäaikaista sitoutumista jälleenrakentamiseen. On kehitettävä huumetuotannosta riippumatonta, vakaata taloutta. On juurrutettava demokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista maahan, joka on vuosikymmeniä kärsinyt sodasta ja epäsovusta. ”Ja Afganistan on tänään vain yksi niistä monista paikoista, joissa tällaista kansainvälisen yhteisön sitoutumista tarvitaan”, Tuomioja muistutti.

On myös tartuttava niihin oloihin, jotka saavat jotkut ihmiset pitämään jopa terrorismia hyväksyttävänä, Tuomioja sanoi. Syiden ruotiminen ei tarkoita mitään ymmärtämystä minkäänlaiselle terrorismille. Terrorismi on aina rikos, johon syyllistyneiden paikka on oikeudessa heidän motiiveistaan riippumatta, Tuomioja tähdensi.

Erityisen tärkeänä Tuomioja piti oikeusvaltion periaatteiden vahvistamista. ”Terroristit hyökkäävät juuri demokratiaa, inhimillisyyttä ja oikeutta vastaan. Meidän ei pidä emmekä voi taistella terrorismia vastaan keinoilla, jotka ovat ristiriidassa näiden perusarvojemme kanssa”, sanoi Tuomioja. ”Nyt on aika tarkastella avoimesti syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen käytettyjä toimia ja oikaista kaikki sellaiset ylilyönnit, joita vapauteen ja oikeuteen perustuvissa yhteiskunnissa ei voida hyväksyä.”

Tuomioja otti esimerkiksi oikeusperiaatteen vahvistamisesta pitkään valmistellun, juuri perustetun Kansainvälisen rikostuomiostuimen. Hänestä sitä voi pitää yhtenä YK:n suurimmista saavutuksista. Sitä ei alun perin lähdetty luomaan terrorismin vuoksi, mutta syyskuun 11. päivän iskut ovat kasvattaneet eivätkä vähentäneet se merkitystä, ulkoministeri arvioi.

”Kansainvälinen rikostuomioistuin on Suomen ja koko Euroopan unionin pitkäaikainen tavoite. Meidän ei tule antaa sen rapautua eikä muodostua kansainväliseksi kiistakysymykseksi. Meidän on turvattava sen asema tehokkaana ja riippumattomana oikeuselimenä, jotta voimme vakuuttaa sen ulkopuolelle jättäytyneet valtiot liittymään joukkoomme ja tekemään tuomiostuimesta todella maailmanlaajuisen.”, sanoi Tuomioja.

Tuomioja kiinnitti huomiota myös Lähi-idän kriisin ratkaisemiseen olennaisena osana maailman rauhoittamista. Jos rauhanprosessissa ei edistytä, millä tahansa sotilaallisella toiminnalla Lähi-idän alueella voi olla erittäin vaarallisia ja arvaamattomia seurauksia. On aivan välttämätöntä, että yritykset saada Irak toteuttamaan ehdoitta kaikki sitä koskevat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat pysyvät YK:n vastuulla, Tuomioja sanoi.









Statement by Erkki Tuomioja, Minister for Foreign Affairs, at the UN General Assembly

YK
ulko- ja turvallisuuspolitiikka