Orastavaa optimismia ilmassa Durbanin ilmastoneuvotteluissa

Kun ministerit alkoivat saapua maanantaina 5. joulukuuta ilmastohuippukokoukseen Etelä-Afrikan Durbaniin, heitä odotti lähes 140-sivuiden loppuasiakirjakooste. Suurin osa tekstistä on jo viikon kestäneiden neuvottelujen jälkeen vielä hakasulkeissa eli siitä ei ole saavutettu yhteisymmärrystä.

Kuva: UNClimatechange/Flickr, ccby2.0 Durbanin kokouksen dokumenttikeskuksella riittää jaettavaa. Kuva:  UNClimatechange/Flickr (avautuu uuteen ikkunaan)ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lähes 200 maan virkamiehet ovat neuvotelleet Durbanissa 28. marraskuuta alkaen. Yömyöhään kestäneistä neuvotteluista huolimatta esimerkiksi keskustelu kehitysmaiden sopeutumista ilmastomuutokseen käsittelevässä komiteassa ei ollut vielä päässyt kunnolla edes käyntiin.

Auki ovat myös kaikkein isoimmat kysymykset kuten Kioton sopimuksen jatko ja kehitysmaiden ilmastotoimia tukevan Vihreän rahaston toiminnan käynnistämisen.

”Nyt on virinnyt pientä optimismia, koska Kiinan saattaa joustaa ja siten on mahdollisuus pieneen läpimurtoon”, kertoo lähetystöneuvosto Tito Gronow puhelimitse paikanpäältä.

Kiinan mahdollinen joustovalmius liittyy sen päästöjen kansainväliseen seurantaa ja raportointiin (ns. MRV-mekanismit). Periaatteellisella tasolle Kiina ja muut nousevat talouden suostuivat tähän edellisessä ilmastohuippukokouksessa Meksikossa, mutta nyt asiaan pitäisi saada tarkennuksia.

”Jos tässä päästään sopuun, niin Durbanista olisi mahdollista saada aikaan pieni paketti, jossa olisi mukana kehitysmaiden sopeutuminen ilmastomuutokseen ja teknologian siirto sekä mahdollisesti MRV-mekanismit.

Nähtäväksi jää, riittääkö hyvä tahto myös Kioton jatkosta sopimiseen”, Gronow toteaa.

Gronow ei halua lähteä arvailemaan, kuinka monta sivua kokouksen loppuasiakirjaan jää jäljelle.

Kioton lisäpöytäkirja on ainoa laillisesti sitova päästövähennyssopimus. Teollisuusmaita koskevan sopimuksen voimassaolo päättyy ensi vuoden lopussa. Japani, Venäjä ja Kanada olivat ilmoittaneet jo ennen kokousta, että ne eivät aio neuvotella vain teollisuusmaita koskevista sitovista leikkauksista. Yhdysvallat ei koskaan liittynyt sopimukseen.

Kaikkia maita koskevaa kansainvälistä, kattavaa ja laillisesti sitovaa ilmastosopimusta Durbanista ei kukaan odottanut. Esimerkiksi EU ja Suomi ovat asettaneet tavoitteeksi kokoukselle ”tiekartan” ja aikataulun luomisen tällaisen sopimuksen aikaansaamiselle.

Suomea osallistumisesta YK:n ilmastosopimuksen 17. osapuolikokouksen Durbanissa vastaa ympäristöministeriö ja Suomen delegaatiota johtaa ympäristöministeri Ville Niinistö, mutta paikalla on myös kourallinen ulkoministeriön virkamiehiä. He toimivat Suomen ja EU:n neuvottelijoina ja asiantuntijoina eri alatyöryhmissä.

Durbanin ilmastokokouksen on määrä päättyä 9. joulukuuta.

Pasi Nokelainen

ilmastonmuutokset