Utrikesministeriets enkät visar: Positiv Finlandsbild i nordvästra Ryssland bekräftas av människornas rörlighet

Enligt en undersökning som utrikesministeriet har låtit göra är majoriteten av invånarna i nordvästra Ryssland positivt inställda till Finland. 89 procent av de tillfrågade uppgav sig ha en positiv eller mycket positiv inställning. Allra positivast var invånarna i Murmansk (94 procent av de tillfrågade). De som besvarade enkäten uppgav att de främst skaffar information om Finland genom egna erfarenheter. De förknippar Finland med ren natur, välfärd och resor. Särskilt de yngre tillfrågade är intresserade av att studera i Finland.

Det här visar en färsk enkät som Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg lät göra i september. Frågorna besvarades av 1000 personer i Sankt Petersburg och det omgivande Leningradområdet, 400 i Karelska republiken och lika många i Murmansk. Undersökningen genomfördes av forskningsföretaget Levada Center. Ambassaden i Moskva har låtit göra en motsvarande undersökning i sitt område samt en på nationell nivå i augusti 2021. Undersökningarnas felmarginal är 3,4 procent.

Personliga kontakter förstärker den positiva Finlandsbilden i Ryssland –­ speciellt positiv är man i Murmansk och Karelska republiken

Enligt resultaten från enkäten kan man se att närheten till gränsen och människornas rörlighet inverkar på attityden till och kunskaperna om Finland.

Enkäten visar att största delen av de tillfrågade förhåller sig positivt eller mycket positivt till Finland och att deras inställning till det finska samhället i stort sett är positiv. I Sankt Petersburg och det omgivande Leningradområdet, Karelska republiken och Murmansk har i snitt 89 procent av invånarna en positiv inställning till Finland.

Av dessa områden är man mest positiv i Murmansk (94 procent). Positivast av invånarna i nordvästra Ryssland var de yngsta (18-24-åringar) och de högst utbildade. I Moskva var andelen positivt inställda till Finland 79 procent och i hela Ryssland 68 procent av dem som deltog i enkäten.

Enligt enkäten får en anmärkningsvärd andel av de tillfrågade sin kunskap om Finland genom personliga kontakter. I nordvästra Ryssland angav i snitt 35 procent och i Sankt Petersburg 44 procent att deras kunskap om Finland kommer från egna resor. En tiondel av de tillfrågade i nordvästra Ryssland uppgav att de får sin kunskap om Finland av släktingar som är bosatta i Finland. Högst var talet i Karelska republiken (20 %). En betydande del av informationen får de också av ryska bekanta som bor eller har bott i Finland: det gällde 26 procent i nordvästra Ryssland och 43 procent i Karelska republiken. Av de tillfrågade i hela Ryssland var det bara 5 procent som sade sig få information om Finland av bekanta.

I Finland är det fortsättningsvis naturen, livskvaliteten och resor som intresserar ryssar – ungdomar intresserade av studiemöjligheter

De starkaste uppfattningarna om Finland har inte just förändrats sedan år 2019, då en motsvarande enkät senast gjordes i Sankt Petersburg och Leningradområdet. Mest kommer invånarna i nordvästra Ryssland att tänka på naturen när de tänker på Finland (28, 4 %), därnäst välfärd och livskvalitet (20,5 %), sedan resor (17 %) och finska produkter (17 %). Väl i Finland är man mest intresserad av naturen (52 %), shopping (33 %), kultur och konst (27 %).

Intresset för finländsk utbildning är nästan dubbelt så högt i Murmansk och Karelen (24-24,4 %) som det är i Sankt Petersburg och Leningradområdet (12,7-14,7 %). De som svarade i Murmansk och Karelen är också mer benägna att låta sina barn få utbildning i Finland.

Den överlägset mest kända finländaren var Ville Haapasalo (39 €). De tre mest kända finländarna kommer från kulturfältet (Haapasalo), militärhistorien (Mannerheim) och idrottens värld (Mika Häkkinen). I nordvästra Ryssland känner 25 procent också till Tove Jansson. Kännedomen om dagens finska politiker är svag. I stort sett känner yngre åldersgrupper sämre till dem än vad äldre gör. 41 % av de yngre tillfrågade kunde inte svara någonting alls.

Till de bäst kända finska företagen och varumärkena i nordvästra Ryssland hör Valio (70 % i Leningradområdet och 67 % i Sankt Petersburg kände till företaget), sedan Viola (60/54 %), Prisma (34/54 %), Tikkurila (56/51 %), Fazer (46/47 %) och Stockmann (29/43 %). Andra kända är YIT, Nokian renkaat, Lumene, Sokos, Reima, Paulig och Honka. I snitt är kännedomen om finska företag mycket stor i nordvästra Ryssland.

Beträffande finska produkters bästa egenskaper nämnde ryssarna oftast hög kvalitet (81 %), pålitlighet och beständighet (35 %), att man får mer för pengarna (33 %), samt modern design (22 %). I nordvästra Ryssland hör ekologisk kvalitet till de vanligaste uppfattningarna man har om finska produkter (29 %).

Finlandsresor intresserar fortsättningsvis – över en fjärdedel av Petersburgsborna vill skaffa sig Schengenvisum genast

De begränsningar som infördes på resor i mars år 2020 på grund av coronapandemin påverkade också Finlands närområden, där rörligheten av tradition har varit omfattande. Före pandemin var Finland den som beviljade flest Schengenvisum i Ryssland, och Finland var ett av de populäraste resmålen för ryska resenärer. År 2019 beviljade Finland 790 000 Schengenvisum i Ryssland, av vilka de flesta i Sankt Petersburg.  Samma år gjorde ryska resenärer 3,7 miljoner resor till Finland. Efter att restriktionerna upphävs och resandet förlöper lättare kommer 25 procent av dem som deltog i enkäten att ansöka om Schengenvisum. 40 procent av dem tänker däremot inte resa överhuvudtaget under de närmaste åren. De som bor i nordvästra Ryssland är i mera benägna att vilja bosätta sig i Finland (34 %) än invånare i det övriga Ryssland.

”Vi är glada över att Finlandsbilden har förblivit så här stark. Som nyinflyttad har jag själv märkt hur positivt inställd man är till Finland här. Särskilt glädjande är det att naturen och lugnet i Finland lockar, och att man har förtroende för finska produkter och företag. Undersökningen visar också tydligt vilken betydelse personliga band, umgänge och upplevelser har. Här spelar turismen mellan våra länder en stor roll. Vi ska hoppas att vi inte lever i en lika begränsad värld när nästa undersökning görs!” säger Finlands generalkonsul i Sankt Petersburg Sannamaaria Vanamo.

Bakgrund

Den nationella enkäten gjordes i juni 2021 och omfattade 1619 vuxna personer i olika delar av Ryssland. Enkätens felmarginal är 3,4 procent. Det var Levada Center som utförde undersökningen. Samma enkät gjordes också skilt för nordvästra Rysslands del i september 2021. Då deltog tusen personer från Sankt Petersburg och det omgivande Leningradområdet samt fyrahundra från Karelska republiken och fyrahundra från Murmanskområdet.

På vår webbplats kan du se resultatet från hela Ryssland(Länk till en annan webbplats.).

Där hittar du också resultaten från undersökningen år 2019.

Mer information:

- rörande enkäten i Sankt Petersburg och nordvästra Ryssland; pressattaché Anna Kotaviita, tfn +7 921 742 6733

- rörande enkäten i hela Ryssland; pressråd Taneli Dobrowolski, tfn. +7 910 411 2022

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]