Finland stödjer Rödakorsrörelsens arbete i Gaza, Israel och Västbanken

Finland stödjer organisationen Magen David Adom med ett statsunderstöd på en miljon euro för att avhjälpa situationen i Israel efter Hamas attack i oktober. Ytterligare bidrar Finland till Internationella rödakorskommitténs (ICRC) humanitära biståndsarbete i det ockuperade Palestinska området (Gaza och Västbanken) och Israel med fyra miljoner euro.

På grund av Hamas attack mot Israel den 7 oktober och Israels strid mot Hamas i Gaza befinner sig regionen nu i ett enormt stort behov av humanitär hjälp. 

”Finlands stöd går till civila som är i behov av humanitär hjälp. Stödet beviljas inom ramen för den befintliga budgeten och levereras via pålitliga kanaler”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Till Internationella rödakorskommitténs stöd till hälso- och sjukvården hör materiell hjälp, mentalt stöd och personal med medicinsk yrkesutbildning. Vidare hjälper kommittén med att dela ut hjälpmaterial och mat och med att upprätthålla vattentjänster och andra kritiska tjänster. Röda Korsets organisationer på nationellt plan, Röda halvmånen i Palestina och Magen David Adom i Israel, hjälper de behövande med stöd av ICRC. Finlands Röda Kors bidrar till ICRC:s insatser med pengar och material samt i mån av möjlighet med personhjälp. Finlands Röda Kors har också skickat en krisberedskapsenhet till Egypten för att samordna arbetet med att få fram krishjälpen. 

Ytterligare stödjer Finland med ett statsunderstöd på en miljon euro verksamheten vid den israeliska organisationen Magen David Adom för att avhjälpa situationen efter Hamas attack i oktober.  Finlands stöd hjälper organisationen att stärka verksamheten bland annat i form av fler ambulanser och vårdteam. 
 

Mer information

  • Tuomas Tähti, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, utrikesministeriet, tfn 0295 350 199
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].