Ministeriernas beredskapschefer sammanträdde vid utrikesministeriet för att diskutera situationen efter jordbävningen i Japan

Pressmeddelande 89/2011
11.3.2011

Biståndet till de finländare som vistas i Japan forsätts - Finland är redo att sända experthjälp.

Tidigt finsk tid på fredagen skedde en mycket stark jordbävning i Japan. Jordbävningen orsakade en kraftig tsunami. Båda orsakade förödelse, vars omfattning ännu inte är helt klarlagd.

Ministeriernas beredskapschefer behandlade under utrikesministeriets ledning statsförvaltningens åtgärder på grund av Japans naturkatastrof. Krishanteringscentralen (CMC), vilken underlyder inrikesministeriet, har bekräftat biståndsberedskapen och vid behov kan Finland sända experthjälp.

Utrikesministeriet har kännedom om åtminstone 500 finländare som vistas i Japan. Ambassaden och ministeriet kontakterar alla finländare på verkningsområdet. Utrikesministeriet har öppnat ett telefonnummer för förfrågningar från anhöriga +358 800 04444, till vilket man också ber dem ringa som vistas i Japan, om kontakt till ambassaden inte fås. Ambassaden och utrikesministeriet informerar via sina webbsidor, Facebook och Twitter. Telefonförbindelserna till Japan fungerar oregelbundet.

Utrikesministeriet förbereder sig för att sända ett konsulärt utryckningsteam för att bistå Finlands ambassad i Tokyo.

För att nå finländarna använder utrikesministeriet också en tjänst med textmeddelanden. De som mottagit ett textmeddelande kan antingen meddela att de är oskadda, att de vill bli kontaktade eller att de inte befinner sig på området.

Ytterligare information: utrikesministeriets beredskapschef Pasi Tuominen, tfn +358 40 578 8185, statsrådets säkerhetschef Timo Härkönen, tfn +358 40 717 6000