ArkitektbyrÅn Lahdelma & Mahlamäki Oy vann arkitekttävling om Finlands nya ambassadfastighet i Tokyo

Pressmeddelande 77/2009
13.3.2009

ArkitektbyrÅn Lahdelma & Mahlamäki Oy har med sitt verk "AIKI" vunnit utrikesministeriets arkitekttävling om Finlands ambassadbyggnad i Tokyo. Juryns ordförande, fastighetsdirektör Mikko Paaso avslöjade vinnaren vid en ceremoni pÅ utrikesministeriet den 13 mars.

I ceremonin deltog även bland annat understatssekreterarna Antti Sierla och Markus Lyra samt tävlingsjuryn, som bestod av juryns ordförande, utrikesministeriets fastighetsdirektör Mikko Paaso, Finlands ambassadör i Japan Jorma Julin, direktör Juha Lemström frÅn Senatfastigheter, direktör Arata Oguri frÅn Arup Japan och arkitekt SAFA Toni Peltola som expertmedlem vald av de tävlande. Utrikesministeriets överinspektör, arkitekt SAFA Hanni Sippo var tävlingens sekreterare.

Följande arkitektbyrÅer hade inbjudits att delta i tävlingen:

  • Arkkitehtitoimisto ALA Oy
  • Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen - Komonen Oy
  • Helin & Co Arkkitehdit
  • Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
  • Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
  • Arkkitehtitoimisto Sarc Oy

Finska staten har under de senaste Årtiondena systematiskt förnyat de finländska ambassaderna ute i världen. Utrikesministeriet har därför i över tvÅ Års tid aktivt utrett möjligheterna att ge den finländska ambassaden ändamÅlsenliga lokaler ocksÅ i den japanska huvudstaden Tokyo. Syftet med den nu slutförda arkitekttävlingen är att pÅ ett för staten budgetneutralt sätt ge finska staten ett modernt skyltfönster mot Japan pÅ en tomt som finska staten äger. Ett starkt alternativ är därför att genomföra projektet tillsammans med en japansk privat kommersiell aktör.

Japan är ett av de ledande länderna inom världsekonomin, informationstekniken och teknisk kompetens av olika slag. För Finland är Japan förutom en av vÅra viktigaste handelspartner i Asien ocksÅ en central aktör till exempel inom kulturexport, universitetssamarbete och samarbete mellan forskningsinstitut. Japan kommer att förbli en viktig partner för Finland ocksÅ i framtiden.

Närmare upplysningar: fastighetsdirektör Mikko Paaso, tfn 040 545 1257, eller chefen för kommunikationsenheten Juha Markkanen, tfn 040 520 3925