Uusi suurlähettiläs esittäytyy

Suomen suurlähetystö Roomassa on saanut uuden suurlähettilään, Pia Rantala-Engbergin. Rantala-Engberg kertoo niin aikaisemmista kokemuksistaan Italiassa, kuin toiveistaan ja tavoitteistaan tulevalle toimikaudelleen.

 

Uusi suurlähettiläs esittäytyy

 

Heinäkuun alussa alkoi Suomen kausi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana. Samalla Rooman suurlähetystö sai uuden päällikön: Pia Rantala-Engbergin.

Ennen saapumistaan Roomaan Rantala-Engberg on toiminut mm. Suomen Nato-suurlähettiläänä Brysselissä, Ramallahin-edustuston päällikkönä Palestiinalaisalueella sekä viimeksi Suomen kybersuurlähettiläänä ulkoministeriössä Helsingissä. Suomen edustustoissa Rantala-Engberg on työskennellyt lisäksi Wienissä, Roomassa, Bonnissa ja Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Ulkoministeriön palveluksessa Rantala-Engberg on ollut vuodesta 1986 lähtien.

 

Pia Rantala-Engberg seuraa Janne Taalasta Suomen Rooman-suurlähetystön päällikkönä. Mikä on tällä hetkellä kiinnostavinta uudessa työssä /työpaikassa?

Tartun Rooman suurlähetystön päällikön tehtävään hyvin motivoituneena ja tietoisena siitä, että pääsen tekemään työtä toimikaudellani suurlähetystön erinomaisen tiimin kanssa. Italia kokonaisuudessaan on innostava ja mielenkiintoinen. Maan monimuotoisuus, sen historia, estetiikka monessa mielessä luovat raamit nykypäivän Italialle. Suomen ja Italian suhteet ovat erinomaiset. Tärkeätä on jatkossakin pitää yllä vuoropuhelua kaikilla tasoilla maidemme välillä ja lisätä molemminpuolista ymmärtämystä. Italian politiikan seuraaminen, niin sisä-, ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kuin myös talouskysymysten näkökulmasta, ovat työssämme edustustossa keskeisiä. Luonnollisesti oleellista on tuoda italialaisille Suomen viestiä edellä mainituilla politiikan sektoreilla. Emme myöskään unohda vienninedistämistä Team Finland -työn kautta, kulttuuria, maakuvatyötä ja suomalaisten auttamista hyvin moninaisissa konsuläärisissä kysymyksissä. Seuraavat kuukaudet Suomen toimiessa EU:n neuvoston puheenjohtajana, suurlähetystön toiminta Roomassakin kuitenkin keskittyy hyvin paljon EU-agendan edistämiseen.

 

Rooman-lähetystössä Rantala-Engberg on ollut töissä aiemminkin, vuonna 1996. Mitä siltä kerralta on jäänyt mieleen? Ajattelitko, että tulisit joskus takaisin?

Minulla oli upea mahdollisuus vuonna 1996 työskennellä puoli vuotta täällä ulkoministeriöstä lähetettynä vahvistuksena Italian silloisen EU-puheenjohtajuuskauden aikana. Vaikka ajanjakso oli lyhyt, se oli nuorelle virkamiehelle sitäkin mieleenpainuvampi kokemus kaikessa intensiivisyydessään. Tuolloin suurlähettiläänä toiminut Matti Häkkänen oli esimerkillinen päällikkö ja tuolta ajalta tutuiksi tulivat edustustossa jo niiltä ajoilta toimineet paikalliset kollegat, joista moni on edelleen suurlähetystössä. Ehkä toiveissani jollain tasolla oli kuin olikin voida palata joskus vielä Roomaan. Siksi nimitys suurlähettilääksi tänne oli erityisen ilon aihe.

 

Mukaan tarttui myös sujuva italian kielen taito. Millaista on taas puhua italiaa?

On hienoa päästä jälleen puhumaan italiaa, yhtä maailman kauneimmista kielistä. Toivon kovasti, että tässä ympäristössä pääsen edelleen kehittämään kielitaitoani. Sillä saralla ei taida koskaan tulla aivan valmiiksi.


Mitä odotat suurlähettiläsajaltasi? Entä seuraavalta puolivuotiselta, Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelta?

Odotan suurlähettiläsajaltani varsin työntäyteisiä vuosia, eikä vähiten seuraavien kuukausien aikana, jolloin vastuullamme on EU:n neuvoston puheenjohtajuus. Mutta työntäyteinen tarkoittaa myös mielenkiintoisia vuosia, sillä kiinnostus Suomessa Italiaa kohtaan on monella tasolla merkittävää. Tavoitteeni on työssäni myös liikkua muualla Italiassa. Rooma ei ole Italia, eikä Italia ole Rooma. Suomen viestin vieminen myös muualle tässä kauniissa ja monimuotoisessa maassa on tärkeätä. Ihmisiä ja eri tahoja tavatessa koko maa ja yhteiskunta avautuvat myös varmaan aivan eri tavalla.