Sini Majurin tekoälylasia Berengo Studiolla syyskuussa

Maailmassa, jossa perintö ja innovaatio kohtaavat, Sini Majurin uusin teos, Dreamweaver, yhdistää lasia ja tekoälyä.

Vaikka lasi on listattu UNESCOn aineettomaksi maailmanperinnöksi, se on katoamassa maailmanlaajuisesti mummoloiden ikkunalaudoille pölyttyen. Yhteistyössä Aalto-yliopiston tekoälyinsinöörien kanssa luotu Dreamweaver on generatiivisen tekoälyn, plasmasähkön ja lasitaiteen fuusio, joka ravistelee perinteisiä oletuksia siitä, mitä on suomalainen lasi. Teos saa ensi-iltansa syyskuussa maailman johtavalla nykylasin studiolla Berengossa Muranossa.

Kaksimetrinen lasinen yksisarvinen on yksi Dreamweaverin keskeisistä elementeistä. Se heijastaa suodatettua todellisuutta, jossa nyt elämme. Sateenkaaren väreissä kimalteleva yksisarvinen on sekä symboli että kysymys: Kuinka navigoimme maailmassa, jossa teknologia on sekä työkalu että peili, heijastaen ihmiskunnan parhaita ja pahimpia puolia?

Majurin teos pakottaa meidät kohtaamaan algoritmien muokkaaman todellisuuden. Hänen monialaisissa Infinity Vessel-yhteistyöhankkeissaan lasia viedään paikkoihin, joihin se ei näennäisesti kuulu: New Yorkin muotiviikkojen catwalkeilta haastamaan jopa Boston Dynamicsin robotit makabereissa kuolemantanssissa. Majurin lasia on ollut The New York Timesin etusivulla ja esillä yli 80 näyttelyssä ympäri maailmaa. Hänelle lasi on väline provosoida, kyseenalaistaa ja inspiroida.

Teokset valmistuvat elo-syyskuussa Suomenlinnassa, Otaniemessä sekä Kuopiossa. Niiden valmistamiseen käytetään monialaista osaamista: kultausmestari Raimo Snellman on asiantuntijana aidosta Lapin lehtikullasta plasmasähköllä valaistun veistoksen sydämen luomisessa, Aalto Yliopiston sähkötekniikan insinöörit Jarkko Takala ja Tung Bui koodaavat unelmia generoivan tekoälyn ja Kuopion Lasilinkki upottaa sateenkaaria lasin sisään samalla, kun Suomenlinnan lasihytillä yhdistetään tekoäly vuosisatoja vanhoihin lasin tekniikoihin.

Teokset ajavat pakulla halki Euroopan ja rantautuvat Venetsiaan, josta matka jatkuu veneellä halki ruuhkaisten kanaalien. 

Monialaisen tiimin ohjelmoinnista vastaavat Jarkko Takala, Tung Bui, Ken Burridge ja Vivienne Wang Aalto-yliopistosta.

Merkitse kalenteriin lauantai 14. syyskuuta klo 18:00-21:00 avajaisjuhlan ajaksi. Paikalla myös Raimo Snellman kultausmestari. Tule kokemaan lasin ja tekoälyn yhdistelmä paikan päällä.

Liity seuraamme uudelleen 19. syyskuuta 2024 klo 11:00-17:00 taiteilijamiittiin, tapaamaan Sini Majuri ja hänen insinöörijoukkueensa. Sukella syvemmälle teoksen luovaan prosessiin.

Osallistuminen vaatii ilmoittautumisen sähköpostitse: [email protected]

SINI MAJURI, DREAM WEAVER
14. – 23.9.2024
Berengo Studio, Murano - Venice Glass Week
SpazioB, Campiello della Pescheria 4a
0141 Murano