Prodi uskoo että euro ei romahda

Romano Prodi uskoo vankasti, ettei euro romahda. Kreikan kriisin ydinongelma on siinä, että vuonna 2004 ei puututtu kriteereistä lipsumiseen. Euron kohtalosta päättävä erotuomari on Berliini. Ranskan tulisi muuttaa politiikkaansa. ”Ranskan tulisi lopettaa omahyväinen EU:n huipulla melskaamisen linja ja etsiytyä koalitioihin”.

EU:n komission entinen puheenjohtaja Romano Prodi on laajassa haastattelussa (der Bund 13.5.2011) arvioinut Euroopan integraation tilaa ja euron tulevaisuutta. Prodi tyrmää liittokansleri Merkelin pelottelun, että Eurooppa-projekti romuttuisi jos euro romahtaisi. ”Eurooppa ei koskaan romahda”, mutta ”euron kaatuminen johtaisi aikamoiseen takapakkiin”. Prodi uskoo vankasti, ettei euro romahda.

Vuoden 2004 kohtalokas virhe

Prodin mielestä Kreikan ero eurosta ei ole välttämätöntä, vaan päinvastoin EU:n tulee osoittaa solidaarisuutta. Euroopassa on ollut vastaavia ylivelkaantuneiden valtioiden vakautusoperaatioita aiemminkin, jatkaa Prodi. Prodin mielestä Kreikan kriisin ydinongelma on siinä, että vuonna 2004 ei puututtu kriteereistä lipsumiseen. Hän määräsi tällöin komission puheenjohtajana eurostatin valmistelemaan
selvityksen euromaiden budjeteista, mutta Saksa ja Ranska ja jopa Italia estivät tämän. Prodi myöntää kysyttäessä olevan vastenmielistä, että Kreikka on antanut vääriä tietoja, ”jopa pettänyt”. ”Mutta kaikki ovat tämän sallineet, koska vuonna 2004 ei ryhdytty toimiin kriteerien noudattamisen valvomiseksi”.

Kenelläkään ei ole visiota

Prodi vaatii, että Kreikalle annetaan enemmän aikaa taloutensa vakauttamiseksi, esimerkiksi korkohelpotuksien avulla.”Keinot tiedetään, poliittinen tahto tarvitaan”. ”Ja nyt enemmän aiheesta Saksa.

Euron kohtalosta päättävä erotuomari on Berliini”. Prodi korostaa, ettei hän arvostele vain Saksaa, vaan on tyytymätön siihen, miten EU:ta johdetaan. ”Kenelläkään ei ole pitkän aikavälin visiota miten Eurooppaa tulisi kehittää”. Nyt ei ole ketään, joka uskaltaisi panna asioita tärkeysjärjestykseen, vaan kunnallisvaalien tulos ajaa Euroopan ohi.
 

Saksalle eurosta luopuminen ”mahdotonta”
 

Prodi räjähtää nauramaan kun kysyjä muistuttaa Merkelin vetkuttelusta Kreikan tukiasiassa Nordheim- Westfalenin vaalien takia. ”Tarvitaan eurooppalaista innostusta, eikä Saksa ole siinä huonompi kuin muutkaan”. ”Populismi on nousussa, vaikka siinä ei ole mitään uutta - Pohjoinen Liiga ja Jörg Haider jo tätä nostattivat”.

Prodin mukaan populisteille ei tule antaa periksi ja muistuttaa, ettei Saksassa
löydy ymmärrystä euron rapauttamiselle. Talouden tunnuslukujen perusteella eurosta on Prodin mukaan Saksalle jatkuvasti suurta etua.
 

Ranskan tulisi muuttaa politiikkaansa
 

Prodin mukaan on paradoksaalista, että ”Saksa on tänään liian suuri Euroopalle ja liian pieni maailmalle”. ”Tämäkin kertoo sen, että vain yhdistyneenä Euroopalla on nykyisessä maailmassa jokin rooli”. Samalla on Prodin mukaan selvä, että Saksojen yhdistymisen jälkeen Saksa on vahvistunut Ranskaan nähden ”eikä tarvitse politiikalleen enää Ranskan siunausta”.

Prodin mukaan Ranskan tulisi muuttaa politiikkaansa. ”Ranskan tulisi lopettaa omahyväinen EU:n huipulla melskaamisen linja ja etsiytyä koalitioihin”. Suurten Eurooppa-projektien - laajennus-euro-perustuslaki - jälkeen EU on ”masennuksissa”,
mikä on itse asiassa kaiken ongelman ydin, Prodi pohtii. Hän vaatii enemmän enemmistöpäätöksiä ja valittaa miten toimintakyvytön EU on Välimeren alueella ja Lähi-idässä.


Historioitsija Fritz Sternin huoli


Prodi yhtyy kysyttäessä amerikkalaiseen historioitsijaan Fritz Sterniin, joka on verrannut Euroopan tilannetta 30-lukuun, mutta niin että samanlaisuus nousee johtajuuden ja etenkin johtavien poliitikkojen heikkoudesta. Kyse ei lopulta ole heidän heikommista edellytyksistään, vaan siitä, että he eivät kykene toimimaan kuin lyhytnäköisesti, vaalijaksoittain. Prodi analysoi puoluelaitosta ja katsoo että puoluekenttä on pirstaloitunut ja päätöksenteko on siten vaikeutunut.

Prodi kiistää että Tony Blair olisi estänyt hänen jatkokautensa. Kyse oli enemmänkin poliittisesta asetelmasta, kun Eurooppa oli liukunut oikealle. Blair oli kuitenkin alkanut vastustaa häntä, koska hän oli esittänyt yhteistä EU-armeijaa.