Pohjoismaat osoittavat tukensa Roma Pridelle osallistumalla paraatiin 15. kesäkuuta

LGBTQIA+ -yhteisön oikeuksien tukeminen on tärkeää kaikille Roomassa läsnä oleville suurlähetystöille – Suomelle, Tanskalle, Norjalle ja Ruotsille. Tänä vuonna Roma Pride täyttää 30 vuotta, ja pohjoismaiset suurlähetystöt tukevat tapahtumaa antamalla sille suojeluksensa sekä osallistumalla paraatiin.

Pride-juhlintaa Helsingissä. Kuva: Mika Ruusunen
 

“Sateenkaari-ihmiset kohtaavat syrjintää ja viharikoksia kaikkialla. Suomi tukee sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia kansainvälisen yhteistyön, esimerkiksi YK-järjestöjen ja Euroopan neuvoston, kautta. Ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia ja kuuluvat kaikille. Maailman onnellisimmassa maassa ajattelemme, että jokaisella on oikeus olla oma itsensä, ja on tärkeää osoittaa Suomen tuki Pride-tapahtumille ympäri maailman”, sanoo Suomen Italian suurlähettiläs Matti Lassila.

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa on parannettu lainsäädännön tasolla.

Suomen translaki uudistettiin huhtikuussa 2023: uudella lailla vahvistettiin itsemääräämisoikeuden toteutumista, henkilökohtaista koskemattomuutta, syrjimättömyyttä ja oikeutta yksityiselämään. Tasa-arvoinen avioliitto tuli Suomessa mahdolliseksi 1.3.2017 alkaen.

Koko artikkeli, mukaan lukien muiden pohjoismaisten suurlähettiläiden kommentit, on luettavissa italiaksi (avautuu uuteen ikkunaan).