Minister Väyrynen: Betydande tillväxtmöjligheter för miljöföretag i Indien

Pressmeddelande 321/2010
29.10.2010

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besökte som första finländska minister den indiska delstaten Andhra Pradeshs huvudstad Hyderabad den 27-28 oktober. Staden har under de senaste åren vuxit till ett av de mest betydande indiska teknologicentrumen, och ministern ser betydande tillväxtmöjligheter för finländska företag i regionen.

”I Indien och särskilt i Hyderabadregionen inser man i allt högre grad vilken betydelse hållbar utveckling och naturekonomiskt hållbara innovationer har för landets framtid. Det skapar ökad efterfrågan också på bland annat finländska Clean Tech-företags kompetens”, konstaterade minister Väyrynen.

Ministern gladde sig över att så många finländska företag redan etablerat sig i regionen och att ännu fler planerar att utvidga sin affärsverksamhet till den dynamiska omgivningen i Hyderabad.

Samtalen under ministerns möten berörde upprepade gånger även finländsk skogskompetens och energieffektivt byggande. Särskilt ministern för förnybar energi Farooq Abdullah hoppades på samarbete med Finland för att främja hållbart skogsbruk särskilt i norra Indien.

I Hyderabad bekantade sig ministern med centret Green Business, vars syfte bland annat är att främja ekologiskt byggande.

”Det går att förbättra energieffektiviteten inom byggsektorn avsevärt och att satsa mer på ekologiska byggmaterial, särslit på trä, som verkar som ett effektivt kollager. Jag tror att Finland och Indien har många samarbetsmöjligheter inom sektorn”, sade minister Väyrynen i ett tal vid ett evenemang i Green Business-centret på torsdagen.

På fredagen träffade ministern transportminister Kamal Nath i Delhi. Ministrarna diskuterade bland annat det finsk-indiska vägtrafiksamarbetet som inleddes i våras och finländska företags möjligheter att delta i olika infrastrukturprojekt.

Under besöket betonade minister Väyrynen flera gånger även indiska företags möjligheter i Finland.

”Det går dagligen en direkt och snabb flygförbindelse från Indien till Finland. Det är Indiens bästa förbindelse till Europa. Finland kan vara en port till Europa för indiska företag.”

Under resan deltog ministern också i DIREC, en internationell konferens om förnybar energi, och träffade den indiska energiministern Shri Sushilkumar Shinde och delstaten Andhra Pradeshs premiärminister Konijeti Rosaiah.

Närmare upplysningar: ministerns pressattaché Hanna Saarni, tfn 0400 739 824