Ambassadörens introduktion

Finland och Indien är nära varandra – flygtiden för det direkta flyget från Helsingfors till New Delhi är cirka nio timmar. Det mångsidiga samarbetet mellan våra länder ökar hela tiden. Vi har ett utmärkt förhållande, men det finns en stor potential att göra ännu mer tillsammans!

Ambassadör Kimmo Lähdevirta leder Finlands ambassad i New Delhi i Indien från och med juni 2023.

Före sin nuvarande uppdrag har ambassadör Lähdevirta varit Finlands ambassadör i Vietnam (2011–2015) samt i Montenegro, Nord-Makedonien och Serbien (2019–2023).

Han har också varit avdelningschef för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien (2015–2019) och lett de politiska och ekonomiska relationerna med bland annat Förenta staterna, Kina, Indien, Japan och Brasilien samt andra länder i regionen.

Ambassadör Lähdevirta har varit anställd vid utrikesministeriet sedan 1990. Han har arbetat på avdelningen för internationell handel och på den politiska avdelningen, där han bland annat var chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik samt enheten för säkerhetspolitik och krishantering. Lähdevirta har också tjänstgjort i New York vid Finlands FN-representation, samt London och Peking, där han var ställföreträdare för beskickningschefen (2007–2011).

Ambassadör Lähdevirta föddes i Helsingfors 1960. Han är gift och har två barn.