Ambassadörens hälsning

Finland och Indien är nära varandra – flygtiden för det direkta flyget från Helsingfors till New Delhi är endast cirka sex timmar. Det mångsidiga samarbetet mellan våra länder ökar hela tiden. Vi har ett utmärkt förhållande, men här finns en stor potential att göra ännu mer tillsammans!

Bild: Gokul VSFinska ambassadens mission är att fördjupa det politiska och ekonomiska förhållandet mellan Finland och Indien, samt vårt samarbete inom innovation, vetenskap, utbildning och kultur. Det är viktigt att bygga broar mellan våra länder – tillsammans kan Finland och Indien hitta lösningar till de globala utmaningar som vi står inför idag. Därtill är det väldigt viktigt för oss att fördjupa och vidga det strategiska partnerskapet mellan Indien och Europeiska unionen.

Dessutom är alla viktiga finska bolag närvarande i Indien. Investeringarna mellan våra länder ökar. Samarbetet inom forskning, innovation och startup verksamhet är dynamiskt. Business Finland kontoret i Indien har som uppgift att stärka affärsrelationerna, att stimulera direkta investeringar och stödja turismen. Finska Handelskammaren i Indien grundades 2018.

Ambassaden ansvarar också för invandring, visum och konsulära frågor. Allt fler indiska resande, studerande, experter och affärsrepresentanter reser till Finland. Till exempel den indiska turismen till Finland har under de senaste åren ökat med 30 % per år.

Finland har fyra honorärkonsuler i Indien, de finns i Mumbai, Chennai, Calcutta och Bangalore. Jag är också sidoackrediterad i Bangladesh, där vi också har en honorär generalkonsul.

Finska ambassadens inhägnade område ligger i Chanakyapuris lummiga grannskap. Med inspirationen tagen från det finska vinterlandskapet och Himalayas snöiga toppar, kallas vår ambassad ofta för en av de vackraste i New Delhi. Alla byggnader på området är ritade av de finska arkitekterna Raili och Reima Pietilä.

Jag ser framemot ett fruktbart samarbete mellan Finland och Indien, och med er alla! Vårt team tar gärna emot nya idéer och förslag – vänligen kontakta oss.

Ambassadör Ritva Koukku-Ronde