Ambassadbyggnaden

Finlands ambassad i New Delhi är som en finländsk ö som hamnat mitt i Indien och som genomströmmas av ett indiskt andeväsen. Det är en exceptionell kombination av indisk och finländsk inspiration och substans.

 

Bild: Randhir Singh

 Arkitektparet Raili och Reima Pietilä vann den nationella arkitekturtävlingen om Finlands ambassad i New Delhi år 1963. Den vinnande planen förverkligades dock först på 1980-talet; ambassaden togs i bruk år 1986. Ambassaden byggdes med indisk arbetskraft under finländsk ledning.

Genom att ge första pris till paret Pietiläs förslag som bar namnet ”Snön på bergen talar” lovordade prisnämnden dess estetiska särprägel som en motvikt till strävan efter endast rationell fulländning. Finlands ambassad i New Delhi var ett av paret Pietiläs största projekt tillsammans med tjänstebostaden Talludden för republiken Finlands president samt Tammerfors stadsbibliotek Metso.

Vinterns skönhet mitt i Delhi

Bild: Randhir Singh

Centralt i ambassadens arkitektur är yttertakens former som sett från luften ger ett rentav skulpturalt intryck. Arkitekternas formspråk influerades av Kitkajärvi mellan Kuusamo och Posio, där istiden kammade granitskikten till likformade linjer på stränder, vikar och uddar. De oregelbundna avbrutna linjerna i takfoten påminner om skulpturer som naturen skapar i isen på vintern.

Det är just detta som förenar Finland och Indien i ambassadens arkitektur. “Vinterkonst” fungerar förvånansvärt likadant på såväl Himalayas sluttningar som i Norden.

Finlands ambassad omtalas ofta som en av de vackraste ambassadbyggnaderna i New Delhi. Den består av ambassadörens residens (på bild), kansli, visum- och konsulärt kontor, Business Finlands kontor, personalbostäder och en finsk bastu.

Finländsk design som bäst

Bild: Randhir Singh

 Inredningen i residenset designades av Antti Nurmesniemi och likaså den stora keramikreliefen Rut Bryk i aulan. Maj-Lis Rosenbröijer svarade för trädgården och landskapsarkitekturen. Nurmesniemi som en legend för finländsk design ansvarade för designen av möblerna som tillverkades för ambassaden samt för förverkligandet av Reima Pietiläs skisser av fast möblemang till faktiska möbler.

De unika lamporna på ambassaden är också prov på Nurmesniemis stil. Möbler av det finländska designmärket Artek finns placerade i ambassadens lokaler. Konsten som visas i ambassadörens residens kommer å sin sida från Statens konstverkskommission och består av abstrakta målningar och grafiska blad av ett flertal finländska konstnärer från och med 1960-talet.

Modernt omvandlingsprojekt

Mellan år 2013 och 2018 renoverades ambassaden med ledning av den finländska arkitektbyrån ALA. Renoveringen blev nödvändig speciellt på grund av det krävande klimatet i New Delhi och även andra uppdateringar från 1980-talet behövdes: nya säkerhetssystem, förbättrade arbets- och bostadsförhållanden samt mer ekonomiska energisystem var alla viktiga mål för renoveringen.

Återinvigningen av ambassaden firades i samband med festligheterna kring det hundraettåriga Finlands självständighetsdag vintern 2018.