Parterna i Antarktisfördraget sammanträder i Indien

Det följande, det vill säga Antarktisfördragets 46:e konsultativa möte (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM), och det 26:e mötet i miljöskyddskommittén som inrättats genom miljöskyddsprotokollet (Committee for Environmental Protection, CEP) hålls i Kochi i Indien den 20-30 maj 2024. Till mötet förväntas cirka 300 deltagare.

Vid ATCM behandlas årligen frågor som gäller Antarktisfördraget. Beslutanderätten på mötet hör till de så kallade konsultativa parterna som för tillfället är 29 till antalet. Finland anslöt sig till Antarktisfördraget 1984 och fick status som konsultativ medlem 1989. Finlands forskningsstation Aboa ligger i Drottning Mauds land i Antarktis.

Fördragets kärna är fredlig forskning

Kärnan i Antarktisfördraget är att Antarktis bevaras för fredlig forskning, att områdets ekosystem skyddas på ett övergripande sätt och att samarbetet är internationellt. Fördraget fryser alla territoriella krav och förbjuder all militär verksamhet, kärnsprängningar och att kärnmaterial förs till Antarktis. 

Fördraget kompletterades 1991 med det så kallade Madridprotokollet om miljöskydd som bland annat förbjuder utvinning av Antarktis mineraltillgångar för andra ändamål än forskningsändamål.

Mötet i Indien fokuserar på miljö, klimat och kejsarpingvin

På mötet behandlas frågor som rör sig om att följa miljöns status och skydda den, motverka klimatförändringar, förebygga förorening av havet och att skydda fauna och flora i Antarktis. Mötesdeltagarna ska också diskutera frågor som gäller vetenskaplig forskning, forskningsstationer och expeditioner. Att höja skyddsnivån för kejsarpingvin och föra in arten i förteckningen över arter som kräver särskilt skydd är en ytterligare fråga som tas upp på mötet.

Deltagarna ska också lyfta fram konsekvenserna av den starkt växande turismen till Antarktis. Detta arbete inleddes vid Antarktismötet i Helsingfors för ett år sedan.

Ytterligare information

Johanna Lammi, ambassadråd, utrikesministeriet, Europaavdelningen, tfn 0295 350 966