Rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser diskuterar situationen i Irak och initiativet Nya grannar

Statsrådets informationsenhet Utrikesministeriet 110/2003


EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Luxemburg måndagen den 14 april. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Jari Vilén.

Rådet kommer att diskutera situationen i Irak och Mellanöstern. Som EU:s gemensamma ståndpunkt fastställde redan Europeiska rådet i Bryssel den 20 och 21 mars att FN och dess specialorganisationer bör ha en central roll och ett centralt ansvar vid beredningen av kommande beslut och åtgärder gällande Irak.

Rådet fortsätter behandla initiativet Ett utvidgat Europa - nya grannar utgående från ett meddelande från kommissionen. Vid mötet förbereds den diskussion som skall föras vid Europakonferensen i Aten den 17 april, där avsikten bl.a. är att de nya medlemsländernas och kandidatländernas åsikter om initiativet skall höras. Vid utvidgningen av unionen koncentrerar sig grannpolitiken i främsta hand på de nya grannarna Ukraina, Vitryssland och Moldavien.

Dessutom behandlas den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken. Den första militära krishanteringsoperationen under EU:s ledning, CONCORDIA, inleddes den 31 mars i den före detta jugoslaviska republiken Makedonien. Finland deltar också i operationen, som har planerats pågå sex månader. Med stöd av de bestående samarbetsarrangemang som avtalats mellan EU och Nato stöder sig unionen i operationen på koalitionens resurser i synnerhet när det gäller planeringen och kommandostrukturen.

Inom handelspolitiken behandlas förhandlingsläget inom Världshandelsorganisationen WTO. Kommissionen ger till rådet en översikt över Doha-förhandlingsrundan och framstegen inom de olika sektorerna. Nästa viktiga milstolpe inom handelsförhandlingarna är WTO:s ministermöte i Cancun i september 2003.

Rådet förbereder också toppmötet mellan EU och Ryssland, som ordnas i S:t Petersburg den 31 maj. Rådet för dessutom diskussion om en effektivering av EU:s verksamhet för förhindrande av spridningen av massförstörelsevapen. Ett centralt mål är att stärka de multilaterala avtalsarrangemangen i verksamheten mot massförstörelsevapen. Situationen på västra Balkan och i Nordkorea tas också upp samt bland övriga teman uppföljningen av konferensen mot rasism i Durban i arbetet vid FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna och uppföljningen av SAL-epidemin.

Rådet diskuterar också hur arbetet i konventet framskrider och särskilt de frågor som gäller institutionerna. Om dessa frågor kommer konventets ordförande Valéry Giscard d'Estaing att berätta för det extra Europeiska rådet i Aten den 16 april. Giscard d'Estaing har önskat att Europeiska rådet framför sina åsikter bl.a. om kommissionens sammansättning och ordförandens uppgifter samt sättet att välja ordförande, Europeiska rådets roll samt unionens externa representation. Konventets tidtabell kan också bli föremål för diskussion.

Finland har ansett det viktigt att konventet slutför sitt arbete enligt tidtabellen före Europeiska rådet i juni, och att det blir en tillräckligt lång paus för förberedelser mellan konventet och den kommande regeringskonferensen. De lösningar som gäller institutionerna bör grunda sig på medlemsstaternas likställdhet och de får inte rubba balansen mellan institutionerna. Nya institutioner bör inte inrättas.


Ytterligare information: överinspektör Lotta Lindegren, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097

















EU
NATO
Venäjä
WTO
YK