YK:n ympäristöohjelma UNEP:in pääjohtaja Dr. Klaus Töpfer vierailee Suomessa


Ulkoministeriö ja ympäristöministeriö tiedottavat

YK:n ympäristöohjelma UNEP:in pääjohtaja Klaus Töpfer vierailee Suomessa 11.-13. toukokuuta. Hän puhuu maanantaina 12. toukokuuta Joensuussa pidettävän UNEP:in ja Joensuun yliopiston kestävän kehityksen symposiumissa. Helsingissä pääjohtaja Töpfer tapaa maanantai-iltana ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin ja tiistaina 13. toukokuuta pääministeri Anneli Jäätteenmäen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan. Lisäksi hän tapaa ulkoministeriön ja ympäristöministeriön virkamiehiä sekä elinkeinoelämän edustajia ja tutustuu Ilmatieteen laitokseen ja Suomen ympäristökeskukseen (SYKE).

Tohtori Töpfer on ollut UNEP:in pääjohtaja vuodesta 1998 ja sitä ennen hän on toiminut mm. Saksan liittopäivien jäsenenä ja liittohallituksen ympäristöministerinä sekä aluesuunnittelun ja rakentamisen ministerinä. Töpfer on YK:n keskeisimpiä virkamiehiä kestävän kehityksen ja siinä erityisesti ympäristökysymysten edistämisessä ja kehittämisessä koko YK-järjestelmää ajatellen.

UNEP:lla on keskeinen rooli viime syyskuussa pidetyn Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksen tavoitteiden toteuttamisessa. Suomelle tärkeitä teemoja ovat mm. kansainvälinen kymmenvuotisohjelma tuotanto- ja kulutustapojen muuttamiseksi sekä kansainvälisen kemikaalistrategian laatiminen.YK:n ympäristöjärjestö on myös merkittävällä tavalla ollut mukana selvittämässä sota- ja kriisialueiden ympäristövaurioita ja luomassa edellytyksiä ihmisten paluumuutolle ja jälleenrakennukselle. Tässä työssä Suomella on ollut merkittävä rooli ja mm. entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto on työskennellyt UNEP:in lukuun Kosovossa, Afganistanissa, palestiinalaisalueella sekä Irakissa.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Kari Karanko, ulkoministeriö 040 837 8652, ja neuvotteleva virkamies Tuula Varis, ympäristöministeriö, puh. 160 39459, gsm 050 3616437








YK
ympäristö
ympäristönsuojelu