Utrikesminister Tuomioja tog upp människorättssituationen i Kina

Utrikesminister Erkki Tuomioja träffade på torsdagen Kinas viceutrikesminister Li Zhaoxing i samband med president Tarja Halonens statsbesök i Kina. Den största delen av tiden gick åt till att diskutera mänskliga rättigheter och situationen i Mellanöstern. Som svar på utrikesminister Tuomiojas förfrågan om Kina tänker ratificera människorättsavtalen, svarade viceutrikesminister Li att ratificeringen av avtalet om medborgarliga och politiska rättigheter är under beredning. Enligt Li tar Kina avtalen allvarligt, vilket förutsätter grundlig undersökning och beredning.
I diskussionerna framförde Tuomioja den oro som människorna i Finland och övriga Europa hyser för de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som bl.a medlemmarna av Falun Gong utsetts för i Kina.
Li medgav att människorättssituationen i Kina inte är operfekt, men att rapporter från Amnesty International och andra organisationerna ger en falsk bild av läget. Tuomioja konstaterade att organisationen visserligen kan ta fel, men försäkrade att motiven för dess verksamhet inte är ondsinta. Inte vill den heller att Kina återgår till en halvkolonial ställning.

I diskussionerna om Mellanöstern berättade Li om att Kina utnämnt ett specialsändebundet till området. Sändebudet strävar till att kunna övertyga parterna om nödvändigheten av en fredlig lösning. Angående Irak var vardera ministern av samma psikt med den kinesiska strategen Sun Tzu att den bästa segern är en sådan som uppnås utan kamp.



ihmisoikeudet