Utrikesminister Tuomioja till Italien

Pressmeddelande 191/2003 29.8.2003


Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar fredagen den 5 september och lördagen den 6 september i EU:s inofficiella utrikesministermöte (Gymnich) vid Gardasjön i Italien. De viktigaste frågorna är regeringskonferensen, EU:s säkerhetsstrategi samt frågor rörande Medelhavet och Mellanöstern. De tio kandidatländer som undertecknat avtalet om medlemskap deltar också i mötet. Dessutom deltar utrikesministrarna från Bulgarien, Rumänien och Turkiet i lunchen den andra dagen.

Målet för regeringskonferensen är att uppnå enighet om arbetsmetoderna samt att skissera upp de frågor som kräver fortsatta underhandlingar. Regeringskonferensens öppningssession kommer att hållas den 4 oktober. Arbetet på ministernivå kommer i huvudsak att anordnas i samband med de möten som rådet för allmänna ärenden och yttre förbindelser håller. Finland anser det för viktigt att man vid regeringskonferensen kan utnyttja alla de beredningsplan som man tidigare funnit vara nyttiga (tjänstemanna-, minister- och statschefs-/regeringschefsplanet). Vid regeringskonferensen bör man kunna behandla samtliga frågor som medlemsstaterna anser som viktiga.

Europeiska unionen bereder den första övergripande säkerhetsstrategin som enligt planerna skall godkännas av Europeiska rådet i december 2003. Strategin omfattar en bedömning av hot mot säkerheten, uppställer centrala mål och kartlägger en förstärkning av unionens handlingsförmåga. Under Gymnichmötet vid Gardasjön kommer den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) Javier Solana att redogöra för situationen rörande strategiförberedelserna. Medlemsländerna har möjlighet att framlägga sina synpunkter beträffande både sakinnehåll och procedurer. Avsikten är att komma överens om hur beredningen av strategin skall fortsätta med tanke på Europeiska rådet.

Till övriga ärenden vid det inofficiella utrikesministermötet hör EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och i synnerhet utsikterna för en utveckling av resurserna. Beträffande Mellanöstern kommer ministrarna att behandla den aktuella situationen samt medlen för att åter få fredsprocessen i gång. För Iraks del torde man komma att diskutera bl.a. utvecklingen av FN:s roll och biståndsverksamheten (i Madrid kommer den 24 oktober att anordnas en konferens för bidragsgivare som inriktar sig på återuppbyggnadsarbetet). Dessutom kommer man att diskutera samarbetet med staterna i Medelhavsområdet (den s.k. Barcelonaprocessen) samt dess inverkan på den politik som gäller EU:s nya östliga grannar.

Före Gymnichmötet kommer utrikesminister Tuomioja den 3-4 september att fungera som ordförande i Wien för ett möte som skall främja ikraftträdandet av det totala provstoppsavtalet för kärnvapen (CTBT) och den 4-5 september avlägger han ett besök i Sarajevo. Tuomioja återvänder till hemlandet lördagen den 6 september.

Tilläggsuppgifter: enhetschef Kimmo Lähdevirta, tel. 09-160 55026 (Gymnich)










EU
YK