Ulkoministeri Tuomioja: Arktiset öljy- ja kaasuvarat kiinnostavat yhä enemmän

Arktisten maiden on otettava ympäristön haavoittuvuus ja paikalliset asukkaat paremmin huomioon kaikessa toiminnassaan, katsoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. Luonnonvarojen käyttö tuo hyvinvointia myös alueen ihmisille, kunhan ympäristövaikutukset ja alkuperäiskansojen elinolot punnitaan huolellisesti, hän totesi arktisten asioiden seminaarissa tiistaina Espoossa.

Tuomioja pohti puheessaan globalisaation vaikutuksia arktisella alueella. Hän piti globalisaatiota voittopuolisesti myönteisenä asiana, mutta oli huolestunut pohjoisten luonnonvarojen käytön kestävyydestä. Hän huomautti, että kiinnostus arktisen ja Barentsin alueen kaasu- ja öljyvarantoja kohtaan saattaa kasvaa, mikäli Yhdysvaltoja kohdannut terrori-isku lisää pitkäaikaisesti epävarmuustekijöitä Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa.

Tieto- ja kommunikaatioteknologian kehitys hyödyttää arktisen alueen ihmisiä, Tuomioja totesi. Uuden teknologian avulla voitetaan pitkien etäisyyksien tuomia vaikeuksia. Esimerkiksi etäopiskelua ja terveydenhoitopalveluja toteutetaan yhä enemmän internetin ja portaalien välityksellä.

Tuomioja kannusti ottamaan kansalaisten näkemykset entistä paremmin huomioon niin napa-alueiden yhteistyössä kuin laajemmissa kansainvälisissä yhteyksissä. Näissä asioissa keskeinen kanava on Arktinen neuvosto.

Kahdeksan arktisen maan vuonna 1996 perustama Arktinen neuvosto on ainutlaatuinen yhteistyöfoorumi hallitusten ja alkuperäiskansojen vuoropuhelulle. Pohjoismaiden, Kanadan, Venäjän ja Yhdysvaltojen hallitusten edustajien kanssa samassa neuvottelupöydässä istuvat arktisten alkuperäiskansojen edustajat. Näin alkuperäiskansat voivat suoraan osallistua itseään koskevaan keskusteluun ja vaikuttaa paitsi kansalliseen, myös kansainväliseen päätöksentekoon.

Saamelaisneuvosto edustaa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisia. Arktisen neuvoston työssä on mukana myös lukuisia huomioitsijoita – kansainvälisiä järjestöjä, kansalaisjärjestöjä, aluetoimijoita ja tutkijaverkostoja. Neuvoston puheenjohtajana toimii nyt Suomi.

Arktisen neuvoston tavoitteena on edistää alueen ympäristön tilaa ja väestön taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia. Suomen puheenjohtajuuskauden keskeisenä painopisteenä on arktisten asioiden aktiivinen esiinnostaminen kansainvälisissä yhteyksissä, kuten YK:n piirissä. Suomi haluaa, että arktiset erityispiirteet otetaan huomioon esimerkiksi Johannesburgin kestävän kehityksen maailmankonferenssissa ensi vuonna.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Peter Stenlund, ulkoasiainministeriö, pohjoisen ulottuvuuden yksikkö, puh. 09-1341 6174

Arktisen neuvoston kotisivut: www.arctic-council.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)















Opening statement by Foreign Minister Tuomioja at the Arctic Connection Seminar

Arktinen neuvosto
pohjoinen ulottuvuus