Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lehtomäki: Cancúnin neuvotteluissa odottavalla kannalla


Tiedote 212/2003
12.9.2003


WTO:n viides ministerikokous Meksikon Cancúnissa on alkanut verkkaisesti, kertoo Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki. Kokouksen kahtena ensimmäisenä päivänä ei varsinaisiin neuvotteluihin ole vielä päästy, vaan keskustelut ovat olleet luonteeltaan tunnustelevia. Kokouksen alku on vahvistanut ennakko-odotusten mukaisesti sen, että suurin lataus liittyy maatalouteen.

"Tällä hetkellä läpimurrot näyttävät vielä etäiseltä. Sen sijaan että maatalouden yksityiskohtaisista neuvottelutavoitteista alkaisi löytyä yhteistä säveltä, näyttää siltä, että osapuolet liikkuisivat kauemmaksi toisistaan. Tämä on luonnollisesti osittain taktista vedättämistä, mutta pian pitäisi alkaa tapahtua myönteistä kehitystä, jos kokous aiotaan saada onnistuneesti päätökseen ensi sunnuntaihin mennessä".

Lehtomäki esittää Suomen puheenvuoron ministerikokouksessa Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Lehtomäki toteaa puheenvuorossaan Suomen olevan elävä esimerkki siitä, että kaupan vapauttaminen luo hyvinvointia. Suomen kannalta juuri kaupan vapauttaminen on mahdollistanut kilpailukyvyn poikkeuksellisen vahvistumisen ja lukuisten yritysten kehittymisen globaalin tason toimijoiksi. Lehtomäki kuitenkin muistuttaa, ettei talouskasvu ole itseisarvo. Todellinen, kestävä ja tasapuolinen hyvinvointi syntyy lisäresurssien oikeasta kohdentamisesta kansallisella tasolla, erityisesti koulutukseen, terveyteen ja infrastruktuuriin panostaen.

Lehtomäen mukaan kansainvälinen kauppa on keskeinen elementti kehitysmaiden köyhyyden vastaisessa taistelussa. Lehtomäki oli paikalla, kun Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kohdemaa Nepal yhdessä Kambodzhan kanssa hyväksyttiin WTO:n 147:nneksi ja 148:nneksi jäsenmaaksi. "Kaupan vapauttaminen ja jäsenyys WTO:ssa on kehitysmaiden itsensä kannalta ensiarvoisen tärkeää. Sekä Nepal että Kambodzhan totesivat molemmat tehneensä pitkälle meneviä myönnytyksiä jäsenyysneuvotteluissa, mutta katsoivat jäsenyyden olevan uhrauksien arvoista ja välttämätöntäkin".

Lehtomäki on kokouksen aikana keskustellut EU-kollegojensa lisäksi muun muassa WTO:n pääjohtajan Panichkipadi Supachain kanssa ja tavannut Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kumppanijärjestöjen edustajia Mosambikista ja Nicaraguasta. Ministeri Lehtomäen on tarkoitus loppuviikon aikana tavata muun muassa pohjoismaisia kollegoja sekä isäntämaan Meksikon talousministeri Fernando Canales.

Lisätietoja: Cancúnissa suurlähettiläs Vesa Himanen, puh. + 52 998 1090524, ministerin virkamiessihteeri Okko-Pekka Salmimies, puh. + 52 998 109 540, ja Suomessa lehdistöavustaja Anna Tonttila, puh. 09 160 55356, 040 5131 669.












Ministerin puheenvuoro WTO-kokouksessa

Suomi ja WTO:n ministerikokous Cancúnissa

WTO